HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

A felpattintós sörösdoboz zsenialitása

2015.11.06. 18:18 Csomag Olga

Alu palackok millióit pattintjuk fel nap, mint nap és el sem gondolkodunk azon, hogy milyen jó dolgunk van. Mert nem volt ez mindig így, kész katasztrófa volt egy sörösdobozt felnyitni 50 évvel ezelőtt. Alu palackok zseniális nyitási technikájának fejlődése következik.

Nem meglepő módon a hengeres étel konzerv igen lassan terjedt el, mivel kezdetben csak kalapáccsal és vésővel lehetett kinyitni. Hát igen, nem mindennapos használat és nem mindenki által kivitelezhető. A nyitásra elsőként megoldást Yates hozott, aki szerencsére feltalálta a konzervnyitót.

Ezt a megoldást használták kezdetben az üdítős dobozok kinyitásakor is, azzal a különbséggel, hogy a tetejét úgy alakították ki, mint az üvegekét, így egy üvegnyitóval lehetett ezeket is kinyitni (ú.n. "cone tops” tetők három altípussal: high profile, low profile, és j-spoutés, Crowntainer típus - 1. kép).

A másik – gyakoribb –  típus a lapos tetejű és aljú henger volt, amit egy úgynevezett lyukasztóval (másnéven “church key”) lehetett kinyitni, mellyel a közeli oldalon egy nagyobb háromszüg alakú lukat lehetett vágni, míg távolabbi oldalon egy levegőző kisebbet, hogy a doboz tartalmát könnyebben ki lehessen önteni (2. kép). A legenda szerint Ermal Cleon Fraze egy családi piknikre elfelejtett a söréhez nyitót is vinni, így amikor ennek hiányában elkezdte kinyitni, a kocsi szélvédőjére folyt a doboz tartalmának több, mint fele. Ezen felbuzdulva fejlessze a "pull-tab"-et, ami a nyitókat feleslegessé tette. Egy olyan gyűrűt szegecselt a dobozok tetejére, melyet meghúzva a doboz tetejét egy elég hosszúkás alakban letépte a gyűrűvel együtt. A luk elég nagy volt ahhoz is, hogy töltéskor elég levegő jusson be, míg a folyadék kifolyt (3. kép).

Az új nyitási megoldással az egyetlen problémát annak népszerűsége jelentette, mert a letépett doboztetőket az emberek egyszerűen visszadobták a dobozva, sokszor önmagukat megsebesítve ezzel, amikor figyelmetlenül később lenyelték, vagy egyszerűen elhajították ott, ahol éppen voltak, rengeteg balesetet okozva az éles fémmel azoknak, akik beleléptek. Népszerű napilapok, orvosi konferenciák foglalkoztak a balesetveszéllyel, aminek követketkeztében több gyártó jött ki sikeresnek nem mondható megoldásokkal (Coors “two-opening top”-ja (4. kép) melyet “environmental package”-nek is hívtak, és Continental Envir-o-can-je - 5. kép).

A mai napig használatos nyitóval 1975-ben Daniel F. Cudzik (a Reynolds Metals mernökeként) állt elő.  A később “Stay-On-Tabs” vagy “Sta-Tab”-ként ismert megoldás nem eredményezett annyi balesetet és szemetelést, ráadásul az újrahasznosított alumínium mennyiségét is növelte azáltal, hogy egyben maradt a doboz. És ez az egyszerűnek tűnő, de mégis zseniális megoldás szinte semmit sem változott az elmúlt pár évtizedben, habár újak mindig feltűnnek ("wide mouth", Full Aperture End vagy "360 End" - 6. kép)).

És hogy milyen zseniális, mégis egyszerű találmányról van szó, érdemes az alábbi videót megnézni.

alu_teto_1.jpg

alu_teto_2.jpg

alu_teto_3.jpg

alu_teto_4.jpg

alu_teto_5.jpg

alu_teto_6.jpg

1 komment

Címkék: történelem csomagolás alupalack

A bejegyzés trackback címe:

http://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr288055850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

rezsöatya 2015.11.07. 23:18:43

Épp valamelyik héten mosolyogtam egy boltban (Lidl, UK), hogy ennek a praktikus nyitónak is van nyitója:

postimg.org/image/amuzoum49/

(Gondolom, a műkörmösöknek találták ki...)

:D