HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Honnan jön a Mikulás zacskója?

2016.11.29. 10:13 Csomag Olga

Mikulás napja talán az az ünnep, amit a legtöbbféleképpen ülünk meg világszerte – egy viszont közös benne: az ajándék! Télapó mindig hoz valami ajándékot, és általában csizmába vagy Mikulás-zacskóba gyűjti össze azt. Itthon legelterjedtebb Mikulás-zacskó egy helyről, a Sipospacktól érkezik.

A mai napig nem egyértelmű, hogy a Miklós napi ajándékozás mióta divat: széles körben a 16. században terjedt el a szokás, és a jóságos Szent Miklóstól az évszázadok alatt eljutottunk a fogyasztóiparhoz. Nem mintha érkezne bármilyen panasz: a gyerekek biztosan jobban élvezik ezt a mai, ajándékcsomagokat szállító Mikulást, mint a régi magyar hagyomány szerinti lánccsörgetős, krampuszokkal járkáló verziót. A középkorban ugyanis Miklós napján egy, a gyerekeket megfélemlítő rémalak járkált. Persze nem volt mindig ilyen gazdag sem a Mikulás – az 1800-as években még csak az igen jómódú gyerekek kaptak ajándékokat.

De milyen a magyar Mikulás? Érdekes, hogy még ma is a magyar Mikulás sajátossága, hogy nem repül, és nem a kéményen át érkezik (ahogy az angolszász országokban karácsonykor teszi). Magyarországon alapvetően kétfelé oszlik a hagyomány: a kisebbség angolszász mintára kifényesített cipőjét teszi ki az ablakba. A többség azonban inkább szereti Mikulás-zacskóba, az ablakba tenni a gyerekek ajándékait. És minél szebb és kedvesebb a csomagolás, annál jobban mutat az ablakban.

És ezek a zacskók szinte mind, kivétel nélkül a Sipospacknál készülnek, akik már évtizedek óta gyártják itthon a Mikulás-zacskókat. Weboldaluk szerint még maga a Mikulás is rendszeres vásárlójuk – ezt azért nem sokan mondhatják el magukról. J

Tehát ha valaki esetleg elgondolkodott volna, hogy a milliónyi zacskó honnan jön, és hogyan készül, itt a videó, ami bemutatja, hogy készülnek és honnan jönnek a Mikulás zacskói.

Szólj hozzá!

Címkék: csomagolás Mikulás

A bejegyzés trackback címe:

http://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr8612008192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.