HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Önkényuralmi jelképek a csomagoláson

2017.03.22. 10:57 Csomag Olga

Kíváncsiak voltunk mely termékeket érinti a közvéleményt is intenzíven foglalkoztató új törvényjavaslat, mely megtiltaná az önkényuralmi jelképeket a termékek csomagolásán. A törvény elfogadását követően Magyarországon többek között a Heineken, S.Pellegrino, Converse, Milky Way kéne, hogy csomagolásukat módosítsa.

Az ötágú vörös csillag - a szvasztika (卍  卐) vagyis horogkereszt, SS jelvények (sig rúna), sarló-kalapács mellett - sok országban önkényuralmi jelképnek számít, hiszen az az 1917-es oroszországi forradalom győzelme után vált a kommunista mozgalmainak politikai jelképévé. (A dolog érdekessége, hogy 2008-ban az Európai Emberi Jogok Bírósága egy konkrét ügyben kimondta, hogy a vörös csillag használatának büntetőjogi szankcionálása sérti a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő egyetemes alapjogot).

Ennek ellenére a vörös csillag sok vállalat logójában és csomagolásán szerepel. A legismertebb vörös csillag a Heineken csomagolásain található. A Heineken csomagolásán a vörös csillag 1889 óta rajta van, vagyis a márka csomagolásán már azt megelőzően is ott volt a csillag, hogy a Trockijnak ez eszébe jutott volna. A Milky Way csokoládékon is régóta ott van vörös csillag, használatát a márkanév akár még jogossá is teheti, főleg, miután függetlenül használják a kommunizmus jelképétől. A S.Pellegrino ásványvizen is található vörös csillag 1899 óta. Végül nem szabad a Converse (All Star) cipők dobozait se elfelejteni, melyen szintén ott a jelkép, de a márkanév is utal rá. Emellett vörös csillag szerepelhet még a Macy's, Texaco, Martinazzi, Caltex, Cinco és számtalan sportklub logóján is, akik a kommunizmustól szintén függetlenül, sokszor régebb óta használják már.

Vagyis sok céget nem érintene a törvényjavaslat a jelenlegi formájában, de akiket érintene, azokat az identitásában késztetne változásra. És nem hiszem, hogy egy több tízéves (esetekben több, mint százéves) identitáselemet nagy cégek beáldoznák. A szimbólumok ugyanis a csomagoláson olyan gyorsírások, melyekkel hatékonyan és gyorsan lehet komplex gondolatokat, üzeneteket átadni, nem beszélve arról, hogy a felismerést és termékbeazonosítást könnyebbé teszi az eladóhelyen. Jelentős módosításuk sok költséget vonna maga után és a márkaértéket is rongálná.

Van még olyan vörös csillagos termék, ami lemaradt a listáról? Kommentben írjátok meg!

red_star_2.jpg

6 komment

Címkék: aktuális vörös csillag csomagolás szimbólum Heineken

A bejegyzés trackback címe:

http://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr512361169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Büdös paraszt 2017.03.22. 11:29:44

komcsi mind. főleg a macy's!

gyedmaróz 2017.03.22. 16:50:49

Nagy mák hogy a komenisták nem az A betűt, vagy pl. a 9-es számot választották, mert ezek betiltása óriási kovász lenne!

John Doe3 2017.03.23. 08:48:27

@gyedmaróz: Pedig de. A Kommunista kiáltványt pl. csupa latin betűvel írták -> be kell tiltani a latin abc-t. Nektek magyaroknak könnyű, mert alternatívának ott van a rovásírás... Sőt, hogy a klasszikus viccet idézzem: már megint a <tudjukkik> jártak jól :-)

John Doe3 2017.03.23. 08:53:45

@John Doe3: Bocsánat, pontosítok: a latin (német) abc betűinek felhasználásával, de gót (fraktúr) betűkkel jelent meg a Kommunista kiáltvány első kiadása. Bár az írásbeliség komplett betiltása volna a radikális, mindenre kiterjedő megoldás... És ezzel végre végleg megszűnne az analfabéták már évezredek óta tartó hátrányos megkülönböztetése is.

cselaxi 2017.03.23. 14:07:03

@John Doe3: ...nektek Magyaroknak... :-)
Én persze magyar vagyok.

Túlélő ... 2017.03.23. 16:30:55

A vörös csillag sokszor csak díszítőelem semmi több. Ma a politika nem engedi hogy ez a motívum neutralizálódjon.