HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

7 dolog, amit ki nem állhatnak a fogyasztók a csomagoláson

2009.12.17. 16:09 Csomag Olga

 

Hányszor van az, hogy csak állunk az eladótérben és nézzük a termék csomagolását, és nem bírjuk kibogarászni, vagy nem értjük, vagy amikor hazaértünk, akkor csalódunk. Vagy néznénk de nem látjuk. Hát igen, a szemüveg a kocsiban maradt. Felmerül a kérdés, hogy a fogyasztók mit utálnak a legjobban a termékcsomagoláson. Több kutatás is megpróbálta már feltérképezni, hogy az alapján módosítsák a törvényeket. Illetve többször lehet felháborodott fogyasztókkal is találkozni. Nézzük, milyen eredményt kaptak a brit tudósok, akik azt térképezték fel, hogy melyez azoka s dolgok, amit ki nem állhatnak a fogyasztók a csomagoláson.
 
1. Kis betűméret
A körülbelül 4-es betűmérettel készülő feliratok a csomagoláson természetesen idegesítik a fogyasztókat. Könnyen magyarázkodni a kis felületet, de akkor minek van a többi adat vagy kép olyan nagy betűvel ráírva. Persze a fogyasztók egy része nem olvasgatja például az elkészítési javaslatot, de akkor is oda lehetne figyelni arra, hogy a szöveg ne ugyan azzal a színnel, tónussal legyen ráírva, mint a háttér, akkor talán használhatóbbak lennének a szövegek is.
 
2. Féligazságok
Ez az a kategória, amikor a vállalatok sportot űznek abból, hogy azokat tüntetik fel a terméken, ami nincs benne, nem ami ténylegesen benne van. Ha valami 80%-ban zsírmentes, az még ettől függetlenül 20%-ban zsír. De persze jobban hangzik.
 
3. Blöff
Van olyan is, hogy bár igaz, amit ráírnak, de mégsem teljesen. Ilyen, amikor a tésztára ráírják, hogy nincs benne tartósítószer. Mekkora versenyelőny! Hát persze hogy nincs, mert nem is kell bele.
 
4. Elrejtett igazság
Habár számtalan, csomagoláson található információt törvény által kötelezve kell szerepeltetni, természetesen ezzel is lehet játszani. Sokszor elrejtve, a hátoldalon találhatók meg a kötelező, de fontos tartalmak. Talán magyarázata lehet, hogy a fogyasztót amúgy sem érdekelné.
 
5. Rózsaszín szemüveg
Képzeljük el, hogy megkívánunk egy pizzát. Leszaladunk a közértbe, és veszünk egyet. De mit találunk benne? Ezt:
 
A valóságban nem néz ki már olyan jól, nem?. Mondjuk a Guseppét is megértem: ki venné meg, ha ez lenne az illusztráció. A termék valahogy mindig nagyobb, tisztább, kerekebb, mint a valóságban. És persze több rajta a feltét is. De miért? Nem lehet legalább a valóságnak nagyjából megfelelő képet rárakni? Vagy máshogy fogalmazok: nem lehetne a képnek megfelelő tartalommal feltölteni a csomagolást? Ha 10 db kolbász van a rajzon akkor legyen 10 db kolbász a csomagoláson is. Mert ez is egyfajta félrevezetés.
 
6. Csalogató szavak
Vannak hívószavak, amire minden fogyasztó ugrik. Pozitív jelentéstartalmú, és pozitív asszociációkat előidéző kifejezésekről van szól. A vállalatok előszeretettel is használják is. Ugye milyen jó a szabadon, futkározva felnevelt tanyasi csirke? De ilyen a  a házi jelzővel illetett termék alapanyaga is? De ténylegesen mit jelent, azt senki sem tudja. A klasszikus példa erre a tradicionális, amit korábban számtalan termékre ráírtak. Most törvényileg csak a ténylegesen, bizonyíthatóan bevált és régóta alkalmazott termékekre lehet ráírni. Csak sajnos a jog mindig is követő természetű lesz.
 
7. Illúzió
Ha azt mondom, hogy vagdalt, akkor mindenki a vagdalt húsra gondol. Tehát húsra. Ha azonban jobban megnézzük, akkor a hús a legkevesebb benne. Vagy a konzervek között is találhatunk olyat, hogy töltött paprika, amit ugyan anno a nagymamám természetesen hússal töltött, de a konzervben inkább már szója van. Amikor kijevi csirkét vesztek, akkor hányszor gondoltatok bele abba, hogy a csirke melyik részéből készült húst vesztek? Az általános elfogadott hiedelmek felhasználása nem tissztességes.

Szólj hozzá!

Címkék: illúzió pizza utálat fogyasztók 7 dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr951604727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.