HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Ízelítő korábbról

 • Elmebeteg feliratok a csomagoláson
  Elmebeteg feliratok a csomagolásonA megszokott, előírt felirat a csomagoláson nemcsak a fogyasztónak, de néha a marketingesnek, grafikusnak is unalmasnak tűnhet. Talán éppen ezért néha kreatívak és viccesek az apróbetűs részek.  Ha...
 • Gomba az új műanyag
  Gomba az új műanyagManapság sok környezetbarát, lebomló csomagolás fejlesztéséről lehet olvasni. Következik egy újabb, melyet többek között állítólag az IKEA is alkalmazni szándékozik a jövőben: a gomba alapanyagú...
 • Büszke csomagolások a büszke hónapban
  Büszke csomagolások a büszke hónapbanJúnius hagyományosan a meleg büszkeség hónapja (Pride Month), melyről idén Trump is megemlékezett. Így tesz számtalan márka is, ünnepelnek a büszke, szivárványos csomagolásokkal (is). Nézzük, mely...
 • Felelős egy csomagolás a túladagolásért?
  Felelős egy csomagolás a túladagolásért?Egyre több olyan termék van, ahol a csomagolás legalább olyan fontos, mint maga a termék. Vagy legalábbis a csomagolás nélkül a termék nem használható rendeltetésszerűen. Többek között...
 • Hazugság a csomagolásmenteség és "pucérüzlet"?
  Hazugság a csomagolásmenteség és "pucérüzlet"?Nagyon népszerű a csomagolásmentesség mostanában. Persze látva a rengeteg képet a szennyezett óceánokról, partokról és erdőkről, a jóérzésű emberekben tényleg felmerül, hogy kell-e ennyi...

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

7 érdekesség

2009.12.21. 10:47 Csomag Olga

10-szer annyi energiát használnak fel átlagosan a termék előállításához, mint magához a termékhez.

27%-kal több hulladék keletkezik friss zöldség-gyümölcs fogyasztásával, mint előrecsomagolttal.

30%-kal könnyebbek az üvegből készült tartók és konzervek az 1980-ben készültekhez képes.

45%-kal könnyebbek a műanyag szatyrok, mint az 1990-es években.

18%-a a háztartási szemétnek csomagolási hullagékból keletkezik.

3%-a a szemétlerakók hullagékmennyiségének kerül ki csomagolóanyagból.

10-20%-át a megvásárolt élelmiszernek kidobjuk, ami pontosan akkora veszteség, mint az összes felhasznált csomagolás. A megfelelő nagyságú csomagolással ez elkerülhető.

Forrás: Packagingfedn

3 komment

Címkék: érdekesség 7 dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr71612649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Portárs Művész 2010.01.15. 12:16:07

Érdekes blog, haladok visszafelé.
Próbáltam értelmezni a fentieket, de a akadtak kérdéseim, értelmezési problémáim (persze lehet, hogy az én készülékemben van a hiba), tehát:

1.) ok, érthető.
2.) Szóval veszek a piacon 4 darab almát. Ezeket szépen lassan megeszem. Keletkező hulladék a 4 darab csuma. Bezzeg ha a tecsóban veszem az előrecsomagolt almát, és ezeket eszem meg, akkor a 4 csumán kívül még kidobom a hungarocelltálcát és a fóliáját is. És akkor ez a 27%-kal kevesebb???
3.) elképzelhető, bár pl a sörös/boros- stb. üveg szerintem ugyanolyan maradt.
4.) és kb 500%-kal többet használunk fel belőlük. A lebomló/újrahasznosítható csomagolások száma egyre inkább a csökken.
5.) no comment, simán lehet
6.) no comment, simán lehet
7.) Nos ez is durva. Több dolog is megfordult a fejemben.
- 10-20 %-ot kidobni szimplán pazarlás, de fogadjuk el létező tényként.
- Viszont a csomagolás tipikusan nem bomlik le, ellentétben az élelmiszerrel. (na jó, pl.: egy alumínium kólás doboz, nagy kegyesen röpke 400 év alatt már hajlandó eltűnnik a földről. A műanyag soha)
- A gyártó a csomagolási költségeket beleépíti az árba. Tehát én, mint vásárló azt kifizetem, majd kidobom. Tehát NEKEM mindenképpen van egy "x" veszteségem, A GYÁRTÓNAK NINCS. A megfelelő nagyságú csomagolással mindössze ennek az "x" mennyiség nagyságával lehet játszani, én fogyasztóként elkerülni nem igen tudom.

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2010.01.15. 14:53:19

2. - ha veszel egy almát, és tegyük fel meghámozod, nagy valószínűséggel vastagabban teszed, mint a gyártó, aki teszi ezt hajszálvékonyan. De a krumplinál is. Stb, sorolhatnám. De ettől még lehet, hogy van olyan, amikor több a cosmagolás, és természetesen jobb az organikus hulladék, mint a műanyag.

4. - ez igaz, de embere válogatja. Én mindig viszek textil szatyrot vásárláshoz, és remélem egyre többen.

7. - sajnos nagyon sok élelmiszert kidobunk. Budapesten az egyetlen szemétégető az összes budapesti hulladék kb 40%-át égeti el, ebből annak a 40% 10%-ának ad távhőt és meleg vizet (nagyjábóz ezeket a számokat mondták, amikor ott voltam). Ez nem kevés. Szóval hulladék az van. A csomagolás alapanyagok felhasználása változóban van. Legalábbis nyugaton, ahol a lebomló anyagokat részesítik előnyben már. Van olyan csomagolás verseny is, ahol alapvető feltétel már.

Végeztem kutatást ezzel kapcsolatban, hogy fogyasztók hogyan viszonyulnak ehhez, itthon az utolsó szempontok egyike az alapanyag sajnos. De majd valamikor postolom az eredményeket.

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2010.01.15. 15:22:42

És most láttam, hogy a forrás lemaradt, pótoltam :-)