HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Ízelítő korábbról

 • Túlélheti a hulladékmentes mozgalom a koronavírust?
  Túlélheti a hulladékmentes mozgalom a koronavírust?A zéró hulladék reklámozása a koronavírus kitörése óta lényegesen kevesebb figyelmet kapott, sőt, helyette a cégek újra az egyszer használatos tárolókat és zacskókat ajánlják. Vajon megakaszthatja a...
 • Termékmix interjú: A jó csomagolás minden érzékszervre hat
  Termékmix interjú: A jó csomagolás minden érzékszervre hatA Termékmix februári számában többek között szó van a környezetvédelemről, környezettudatos csomagolásokról, csomagolásfejlesztésekről és a nemrég megjelent Csomagolásmenedzsment könyvről is. A...
 • 20 millió felesleges doboz
  20 millió felesleges dobozMi értelme van még egy dobozba csomagolni a fogkrémes tubust? Ezt kérdezi Alan és ennek megszüntetéséért indított petíciót (#NOBOXTOOTHPASTE). És igaza van. A fogkrémes doboz tényleg egyszer...
 • Megjelent a Csomagolásmenedzsment könyv!
  Megjelent a Csomagolásmenedzsment könyv!Megjelent a Csomagolásmenedzsment könyv! Hiszem, hogy hiánypótló mű a marketing, menedzsment és csomagolás határterületén. Szó van benne sok elméletről, példákkal illusztrálva és többek között arról,...
 • 'No name' csomagolás, márkátlan márka
  'No name' csomagolás, márkátlan márkaMindig öröm látni különleges márkák, jól felismerhető csomagolásait. Ebbe a sorba illeszkedik a 'no name' márka Kanadából, a maga egyszerűségével és sárga egyencsomagolásával. A sárga sajátmárkás...

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Tovább friss zöldség-gyümölcs a csomagolás miatt

2010.02.19. 08:00 Csomag Olga

Az AMI (agricultural market information service) adatai szerint a világon összesen 1,5 milliárd tonna zöldséget és gyümölcsöt termelnek, amiből 800 tonna zöldség, 700 pedig gyümölcs. Ez a mennyiség évről évre nő. Mivel a zöldség-gyümölcs igen fontos az egészséges táplálkozáshoz, és nem váltható ki jóformán semmivel, a növekedés üteme várhatóan fennmarad.

A legnépszerűbb gyümölcs az alma, szőlő, narancs és banán, az összes gyümölcs 60%-a. A  zöldségek között a paradicsom, karalábé és uborka a sláger, ami a teljes felhozatal 30%-a.

A megtermelt zöldség és gyümölcs azonban sok esetben nem ott kerül elfogyasztásra, ahol azt megtermelték. A gyümöcsök 10%-a, míg a zöldségeknek mindösszesen 3-4%-akerül külföldre. Ha beleszámoljuk az EU-n belüli kereskedelmet is, akkor a Közösség a világ második legnagyobb gyümölcs-zöldség importőre az USA után. 

De miért érdekes ez egy csomagolás blogon?

A termékek frissen tartása ugyanis a legnagyobb kihívás, ami viszont már a csomagolás feladata.  Gondoljunk bele, hogy egy saláta, ha kint hagyjuk a konyhában, milyen gyorsan elveszíti frissességét. A még tovább friss termékek eléréséhez innovációk sora született és próbálja a polc élettartamot kitolni.

A frissáru legnagyobb ellensége az oxigén, amitől a csomagolásnak meg kell óvnia a termékeket. Az O2 a termék frissességét, jó kinézetét teszi tönkre azáltal, hogy széndioxidot, etilént, vizet és meleget bocsát az ki magából az oxidáció miatt. Aminek eredménye köztudott, egyben elkerülendő, a rohadt és fonnyadt zöldség.

A legtöbbet alkalmazott megoldás a frissesség megőrzésére a módosított atmoszféra (Modified Atmosphere Packaging). Így a csomagolás egy zárt rendszer, ami egy gáz keveréket tartalmaz 20 helyett 0% oxigén tartalommal, amivel az oxidálódás kiküszöbölhető. Ez a polcélettartam növelése és bizonyos kényes zöldség-gyümölcsöknél elengedhetetlen már. Ezzel ugyanis  a termék élettartama 800%-kal meghosszabítható.

A piacon több cég is tevékenykedik, különböző megoldásokkat kombinálva, például a Hefestus Ltd, Freeland vagy Magyarországon a Linde Gas.

Egy kutatás alapján ezeknek a csomagolásoknak hatása megdöbbentő, sokkal tovább friss és lédúsabb maradnak a zöldségek, mint a konvencionális csomagolások használatával. De a képek azt hiszem, magukért beszélnek.

De természetesen a módosított atmoszférájú csomagolás felhasználási területe nem csak a zöldség-gyümölcs ipar, hanem húsok, tejkészítmények és sütőipari termékek esetében is gyakran alkalmazható.

Az, hogy ezek a csomagolások innovatívak, nem kérdőjelezi meg senki. Esztétikai élménye is vitathatatlan. Azonban a jelentősége és fontossága megérne egy misét. A piacok legtöbbje kereslet alapú, tehát ha a fogyasztóknak szüksége van friss jégsalátára, akkor az lesz egy idő után a piacon.

De nem lehet télen inkább céklát fogyasztani a jégsaláta helyett? A téma illusztrálására a képen látható bolíviai narancs 6856 km-t utazott összesen, míg  eljutott a végfogyasztóhoz. Ennek ismeretében a mindenki eldöntheti, tényleg meg akarje-e venni. Tényleg kell 6500 km-t utaztatni a narancsot ezért? De ez inkább filozófiai kérdés, nem csomagolásügyi...

További olvasgatnivaló itt és itt.

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs technika friss zöldség élelmiszer módosított atmoszférájú csomagolás

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr171734275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.