HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Magyar termékjelölések

2010.02.22. 08:00 Csomag Olga

A magyar termékek népszerűsége megugrott mostanában. A fogyasztók keresik és szívesen vásárolják főleg környezetvédelmi és helyi gazdaságot táogató indokok miatt.

A termék "magyarságának megállapítására a származási hely is alkalmas, azonban, ha a termékpolitika egyik lényeges eleme ez, akkor érdemes ennél jobban is kihangsúlyozni. A magyar terméktulajdonságot kihangsúlyozó logók közül azonban több is megtalálható a piacon, eligazodni, és nem utolsó sorban megbízni bennük igencsak nehézkes... 

Ti hisztek nekik?

Cédrus

Magyarországon 1994-ben alapította a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium a Környezetbarát Termék Közhasznú Társaságot, ami a környezetbarát termék védjegy egyes termékekre vonatkozó feltételrendszerének kidolgozását, odaítélését koordinálja. 1998-ig mintegy 100 termék nyerte el a cédrust ábrázoló védjegyet. A gyártónak a pályázati díjat illetve a termék éves forgalmának 2 ezrelékét kell befizetnie. Minősítő bizottságok ítélik oda olyan termékeknek, amelyek megfelelnek egy adott kritériumrendszernek. A védjegyhasználatot meghatározott időre kaphatja meg egy termék, pályázati díj és a termék forgalmának meghatározott részének ellenében. Az ilyen jellel rendelkező termékek az azonos funkciót betöltő termékekhez hasonlítva legalább egy tulajdonságukban kiemelkedően jobbak, környezeti terhelésüket tekintve, de a kritériumok több területre vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat.

 

Kiváló Magyar Élelmiszer

A Földművelésügyi Minisztérium Agrármarketing Centrum Kht. szervezete által 1998-ban létrehozott tanúsító védjegy. Minősítési eljárást a Magyarországon előállított termékek gyártói kezdeményezhetnek. Az az élelmiszer (hús, baromfi, édesség, cukor, tartósítóipar, sör, növényolaj és margarin, kenyér és péksütemény, kávé, gyümölcs- és üdítőitalok, száraztészta, jégkrém, szeszesital, tej, méz, hűtőipar, gabona, zöldség és gyümölcs termékkategóriákból) tartozik ebbe a kategóriába, amelyik egy vagy több minőségi jellemzője  lényegesen jobb a Magyar Élelmiszerkönyv előírásaiban és irányelveiben foglaltaknál, valamint megfelelnek a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy kritérium rendszerének.

 

Magyar termék nagydíj

A Magyar Termék Nagydíj civil kezdeményezésű pályázati rendszer, célja az Európai Unió előírásainak megfelelő minőségi, környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi elvárásoknak való megfelelés elterjesztése a termék-előállítók és -felhasználók körében a fogyasztói bizalom erősítése érdekében. Az elmúlt 11 év alatt 171 pályázat több mint 2000 terméke érdemelte ki a Magyar Termék Nagydíj címet. A díjazottak között megtalálhatók 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozások, de a vegyes tulajdonban lévő gyártók is. A díjra az évente meghirdetett pályázat útján lehet jelentkezni. A szervezet honlapján nem találtunk információt az elbírálás szempontrendszeréről.

 

Magyar baromfi

A Baromfi Termék Tanács 2002-ben alapított  címkéje szűk termékkört jelöl, a baromfitermékeket. A védjegyet azok a magyar termelők használhatják, akiknek Magyarországon nevelt és feldolgozott (vágott, darabolt, csomagolt) baromfiból készült termékei megfelelnek a hatályos magyar és uniós jogszabályokon túl azoknak a minőségbiztosítási szabályoknak is, amelyeket a védjegy szabályzata előír (pl. HACCP és tanúsított élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer működtetése).

Forrás itt, itt, itt, itt.

1 komment

Címkék: címke információ label hazai fenntartható jelölés ökocímke

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr231721132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.03.12. 22:09:45

Saját tapasztalat alapján a Kiváló Magyar Élelmiszer jelölés valóban jó termékeket jelent (ettôl még nem mindegyik ízlik, de mindenképpen minôségi).
Azt nem mondom, hogy keresem, de ha választani tudok két termék közül, szívesebben veszem a jelöltet.