HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Ízelítő korábbról

 • Gomba az új műanyag
  Gomba az új műanyagManapság sok környezetbarát, lebomló csomagolás fejlesztéséről lehet olvasni. Következik egy újabb, melyet többek között állítólag az IKEA is alkalmazni szándékozik a jövőben: a gomba alapanyagú...
 • Megoldás a 17 millió tonnás hulladék problémára
  Megoldás a 17 millió tonnás hulladék problémáraA 6-pack-okat összetartó műanyag gyűrű régóta a környezetvédők célkeresztjében van nem ok nélkül. Nem csoda, hogy egyre több, innovatív megoldás születik a kiváltására (korábbi itt és itt). A Corona...
 • Újrahasználat, újratervezés és innováció
  Újrahasználat, újratervezés és innovációMindennapos téma, hogy mit lehet tenni az egyre jobban elhatalmasodó műanyag-problémával a világon. Az érzelmes képek elrettentő alkalmazása mellett érdemes végiggondolni azt is, hogy a szakértők mit...
 • Magyar startup, mely felforgatná az újrahasznosítási piacot
  Magyar startup, mely felforgatná az újrahasznosítási piacotEgy magyar vállalkozás, az ALUbaba alapjaiban változtatná meg a újrahasznosítási ágazatot a közeljövőben. Ugyanis nem újrahasznosítják az alupalackokat, mint mindenki más, hanem újrahasználják azokat....
 • Óceán hulladék újra a polcokon
  Óceán hulladék újra a polcokonLényegében összeszedik a szemetet a strandokon, majd újra csomagolást készítettek belőle és eladják. A termékek palackja körülbelül 25%-ban tartalmaz újrahasznált csomagolóanyagokat eldobált és...

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Hogyan ne dobd ki a szemetedet?

2010.03.01. 16:30 Csomag Olga

Folytatva a jelölésekről szóló sorozatunkat, melyben már volt szó a magyar, fenntartható és energia címkékről, következzenek az újrahasznosításnak a jelei.

A csomagolás feladata az informálás, amibe bele tartozika csomagolás további sorsa is, a hulladék kezelése. Ennek tudatosítása azért fontos, mert az átlagfogyasztó igencsak bajban van a csomagolás pontos helyének a meghatározásával.

Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés még csak kezd kialakulni, míg külföldön ennek már nagy hagyoműnya van. Minden háztartásban külön kezelik a papír, műanyag, fém és organikus vagy egyéb hulladékot. A szelektív gyűjtést komolyan veszik és büntetik a hibázó háztartásokat, házakat. Aki nem a megfelelő zsákba helyezi a hulladékot, annak nem viszik el a következő időszakban a szemetét. Így az egész szomszédság előtt megszégyenítve az adott lakost. A módszer sok helyen sikeresen működik, segítve ezzel a hulladék újrahasznosításának folyamatát.

A jelölések között emellett megtalálhatók a csomagolás anyagának eredetére vonatkozó jelölések is.

 Forrás itt, itt, itt, itt és itt.

Zöld Pont / Der Grüne Punkt

120 országban bejegyzett védjegy, évente több százmilliárd csomagoláson jelenik meg. A jelölés nem utal a termék környezetbarát voltára. Azt jelenti, hogy a védjegyet használó cég egy koordináló szervezeten keresztül teljesíti a jogszabályban előírt hasznosítási kötelezettségét és megfizeti a szelektív hulladékgyűjtés többletköltségét. A címkézett terméket gyártó vállalat szerződést kötött egy arra szakosodott céggel a csomagolási hulladék elszállítására. A rendszer úgy ösztönöz a szelektív hulladékgyűjtésre, hogy a kötelezettek (védjegyhasználók) befizetik a koordináló szervezetnek a licencdíjat, amely fedezi a szelektív gyűjtés többletköltségét a kht.-val szerződött hulladékbegyűjtők számára, illetve fedezi a szelektív gyűjtés népszerűsítésének költségeit is. A díjat a kibocsátott csomagolás tömege után kell fizetni, ezért a kötelezett minél kevesebb kibocsátásra fog törekedni, amellyel a megelőzést is ösztönzi a rendszer.

Möbius hurok / újrahasznosítási szimbólum

Az újrahasznosítás szimbóluma. A csomagolás és termék újrahasznosíthatóságát mutatja, amennyiben a megfelelő feltételeket megteremtjük, azaz pl. szelektíven gyűjtjük a hulladékot és rendelkezünk a szükséges begyűjtési-, hasznosítási rendszerrel.

A Ricoh újrahasznosítási címkéje

A termék megfelel a Ricoh vállalat újrahasznosítási szabványainak, hogy például a terméket legalább 40 tömegszázalékban újrahasznosított anyagokból állították elő, vagy hogy a termék legalább 90%-ka újrahasznosítható a Ricoh újrahasznosítási rendszerében.

Műanyagokon

A háromszög alakban egymásba futó nyilakat műanyagokon láthatjuk feltüntetve. A műanyag újrahasznosítása csak akkor nem jár lényeges minőségromlással, ha azokat fajtánként hasznosítják újra. A nyilak arra utalnak, hogy a műanyag újrahasznosítható. A háromszög belsejében lévő szám jelzi, hogy milyen műanyagról van szó. A jel nem jelenti azt, hogy a terméket újra is hasznosítják. Magyarországon nem kötelező feltüntetni a termékeken a műanyag fajtáját.

2 komment · 1 trackback

Címkék: címke újrahasznosítás információ label fenntartható jelölés ökocímke

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr191721140

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szelektív hulladékgyűjtésről 2011.06.18. 09:32:52

CSR (VTF) másképp "Az országomban oly sok szemetet termelünk, vásárolunk és eldobunk, vásárolunk és eldobunk, vásárolunk és eldobunk..." Severn Suzuki, ENSZ Föld Csúcstalálkozó, Rio de Janeiro 1992   A vásárlók társadalmi felelősségének ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.