HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Ízelítő korábbról

 • Elmebeteg feliratok a csomagoláson
  Elmebeteg feliratok a csomagolásonA megszokott, előírt felirat a csomagoláson nemcsak a fogyasztónak, de néha a marketingesnek, grafikusnak is unalmasnak tűnhet. Talán éppen ezért néha kreatívak és viccesek az apróbetűs részek.  Ha...
 • 14+ gyerekjáték PET palackból gyereknapra
  14+ gyerekjáték PET palackból gyereknapraNem mindig a legdrágább játék az, mely a legkedvesebb lesz a gyereknek. Itt van néhány ötlet - szinte fillérekből - melyet akár együtt a gyerekekkel is elkészíthetünk PET palackból gyereknapra. Nem...
 • Három hibás csomagolás
  Három hibás csomagolásBecsHibás csomagolás-megoldások: a csomagolt pucolt (!!) tojás, az erőszakolós (grape)szőlőlé és a kivágás rossz elhelyezése a dobozon. Ezekhez a csomagolásokhoz több magyarázat nem is kell. Te...
 • Érthetetlen e számok magyarázata a csomagoláson
  Érthetetlen e számok magyarázata a csomagolásonA csomagoláson annyi felesleges(nek) látszó szöveg van. Persze fontosak, csak sokszor nem tudjuk, mit jelentenek. Ez a gyártó (P&G) megoldotta a problémát: mindegyik "e" és fura összetevő mellé...
 • 100+ remek ötlet, mit lehet kezdeni egy PET palackkal...
  100+ remek ötlet, mit lehet kezdeni egy PET palackkal...... ha éppen nem akarjuk a szelektív kukába dobni. Vagy éppen kreatívkodni lenne kedvünk a tél utolsó napjaiban.  A DIY videók részletesen elmagyarázzák, hogyan kell a PET palackból valami értelmeset...

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Milyen csomagolással találkozott a boldog békeidők polgára?

2010.03.16. 16:11 Csomag Olga

Abból az alkalomból, hogy a héten a 48-as szabadságharcról emlékezünk meg, bemutatunk néhány terméket, amik a kiegyezés után fontos szerepet kaptak a békeidők mindennapjaiban. Itt az elején azért meg kell hagyni, hogy a csomagolás volt akkoriban az utolsó szempont a terméktervezésnél - hiszen a reklámozás hőskorában inkább a hirdetéseken volt a hangsúly. De nosztalgiázni jó néha ilyen termékekről is.

 Otthoni ízek Dr. Oetkertől

Ugyan mi lehet fontosabb egy békebeli háztartásban, mint az otthon készült süti. Ami nem mással, mint Oetker sütőporral készült. 1891-ben egy bielefeldi gyógyszertár szertárában a fiatal gyógyszerész, Dr. August Oetker különböző porokkal kísérletezett, és megalkotta a Backin nevű sütőport, amely pontosan 1 font liszthez volt elegendő. Dr. Oetker célja az volt, hogy sütőporával a leggazdaságosabban lehessen jó süteményt előállítani.

Még 1899-ben a cég tulajdonosa grafikusok számára kiírt egy tervező pályázatot, amire számos munka beérkezett, közülük Theodor Kind litográfus pályaműve is, amely Johanna lánya fejének sziluettjét ábrázolja. Ez lett az Oetker termékek híres logója, amit már 1900-ban bejegyeeznek a berlini Birodalmi Szabadalmi Hivatalban márkajelként. A „Világos fej” embléma 1901-ben váltja fel a vegyészpoharat és ezek után minden Oetker terméken megtalálható és a vásárló felé a minőséget szimbolizálja. Dr. August Oetker ezen cselekedetével a márkagyártás megalapítójának számít Németországban. Erre utal a cég régi szlogenje is: „Világos fej, biztos siker”. (A cég mai jelmondata: „A minőség a legjobb recept”.)

Egy kis édesség

De ha nincs otthoni süti, akkor elengedhetetlen legalább a gyári fajta a jó és békés érzet kialakulásához. A legismertebb korabeli márka a Stollwerck volt.

Franz Stollwerck 1839-ben alapította gyárát, ami először csak torokfájás gyógyítására szolgáló cukorkákat készített, majd szép lassan fiai nevéhez fűződik a termékpaletta kiszélesítése csokoládéval, marcipánnal és mézeskapáccsal. A századfordulóra már Európa számos városában meghatározó szereplővé vált a cég.

Szappan

A másik fontos tartozéka a kor polgárának a tisztálkodáshoz elengedhetetlen szappan. Ugyanis a magyarok messzeföldön híresek (voltak) tisztaságszeretetükről. A tisztaság egyik legbiztosabb fokmérője a szappankészítés, illetve annak nagyarányú „fogyasztása”. A szappankészítés háziiparnak számított, s „ősidők” óta jelen volt Magyarországon. Nagyobb városainkban már a középkortól működött szappanos.

A magyar szappangyártás kezdetét a Hutter József által beindított üzem jelentette 1831-ben. Az Ausztriával közös vámhatárok miatt azonban a szappankínálatban főleg az osztrák cégek uralták a hazai piacot – Henrik Kielhauser, a Schicht testvérek vagy a Calderara és Bankmann –, ami ellen a magyar kereskedők többször próbáltak fellépni. Azonban a tudatos békeidei polgár bizonyosan csak hazait vásárolt.

A lehellet

És ha már a tisztaság, akkor a fogak védelme érdekében is megbújt valami a zsebekben. Magyarországon ebben a korszakban megjelennek a különféle fog- és szájápolási anyagok, köztük a szájvizek is, természetesen fogorvosaink a saját maguk által készített szereket ajánlták használatra. Például Löwy Samu szintén saját fejlesztésű szájvizét reklámozza brossúrájában: „Legyen jó szájvizünk, melynek az legyen a hivatása, hogy azt nyelvünkkel a fog réseken keresztül őblitve azott összegyülemlett életmaradékoket eltávolitsa, a már képződött tejsavas erjedést megszüntesse, a bacilusokat megőlje, de a fogzománczot meg ne támadja."

Ezután már nem volt megállás, a 20. század elején megindult a szájvizek tömeggyártása. Európában az Odol, Ozodont, Perydol, Stomatol, Eau de Pierre és Eau de Bot voltak a legismertebb márkák.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem különleges ünnepi

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr891839163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.