HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Ízelítő korábbról

 • Elmebeteg feliratok a csomagoláson
  Elmebeteg feliratok a csomagolásonA megszokott, előírt felirat a csomagoláson nemcsak a fogyasztónak, de néha a marketingesnek, grafikusnak is unalmasnak tűnhet. Talán éppen ezért néha kreatívak és viccesek az apróbetűs részek.  Ha...
 • Megoldás a 17 millió tonnás hulladék problémára
  Megoldás a 17 millió tonnás hulladék problémáraA 6-pack-okat összetartó műanyag gyűrű régóta a környezetvédők célkeresztjében van nem ok nélkül. Nem csoda, hogy egyre több, innovatív megoldás születik a kiváltására (korábbi itt és itt). A Corona...
 • Ikonikus csomagolások: a maciméz
  Ikonikus csomagolások: a macimézHa vettél vagy ettél mézet, akkor biztosan ismered a macimézet, hiszen 60 éve a világ minden táján ott van a polcokon a mackó alakú csomagolásban a méz. Ez a méz típusától és a márkától független,...
 • Plasztikmentes sor a szupermarketben
  Plasztikmentes sor a szupermarketbenEz a harmadik példa (a pucérüzlet és a leveles ázsiai bolt után) arra, hogyan lehet plasztikmentessé tenni egy eladóhelyet. A dán szupermarket lánc egy innováció alapú megoldást tesztel a...
 • Hazugság a csomagolásmenteség és "pucérüzlet"?
  Hazugság a csomagolásmenteség és "pucérüzlet"?Nagyon népszerű a csomagolásmentesség mostanában. Persze látva a rengeteg képet a szennyezett óceánokról, partokról és erdőkről, a jóérzésű emberekben tényleg felmerül, hogy kell-e ennyi...

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

A csomagolás funkciói: logisztika

2010.03.26. 08:00 Csomag Olga

A következő pár bejegyzésben a csomagolás három fő funkcióját vesszük végig: logisztikai, menedzsment és marketing. Elsőként a legalapvetőbb, a logisztikai jön. 

A logisztikai funkciók megértéséhez a csomagolások fajtáinak bemutatása szükséges. Három fajta csomagolásfajtát lehet megkülönböztetni. Az elsődleges vagy más néven termékcsomagolás közvetlen kapcsolatban van a tárolt termékkel. Ez a legtöbb esetben a fő és legfőbb védelet adó rész. Általában ezt megvásárolja a fogyasztó a termékkel együtt. A másodlagos vagy gyűjtőcsomagolás több elsődleges csomagolást tartalmaz, feladata a fizikai mozgatás során bizonyos elemszámú termék összetartása, gyűjtése, az értékesítés helyén az egyes termékek kínálása (display). A harmadlagos vagy más néven szállítói csomagolás másodlagos csomagolásokból áll, legtöbb esetben raklap, ami a termékek együttes hosszú távú szállítását teszi lehetővé. Nemzetközi kereskedelemben gyakran negyedleges csomagolást, vagy konténert is használnak, ami raklapokból áll és a szállítást megkönnyíti a behajózás, vonaton való szállítás során. Márete 40 m hosszú is lehet, és szükség esetén biztosítja az áru számára a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, levegőösszetételt.

Tárolás feladata, hogy a csomagolásnak időben és térben egybe kell fognia a tartalmát. A csomagolás funkciói közül ez a funkció a legnyilvánvalóbb, de legkevésbé hangsúlyozott. A nagy és különálló termékektől eltekintve mindig valaminek tartalmaznia kell az árut, legyen az egy üveg a sörnek, vagy egy vagon a szénnek. Anélkül, hogy valami tartaná a terméket, óriási lenne a veszteség és a környezetszennyezés. A csomagolásnak a környezet védelme is a feladata az áruk milliói számára, amit naponta mozgatnak a világban.

A védelmi funkció a környezet védelme mellett a termék védelmét is jelenti éppen a környezeti behatásoktól. Olyan tényezők, mint víz, pára, levegő, mikroorganizmusok, kosz, ütődés, rázkódás, nyomás mind káros hatással lehetnek a termékre. Az áru eltarthatósága érdekében a védelem elengedhetetlen, például a romlandó ételek, vákumcsomagolású kávé esetében. A védelem egyfajta befektetés is. 

A védelmi és tárolási funkció fontosságára egy szemléletes példa: Egy kilós kenyér előállítása, belertve a termelésnek, aratásának, őrlésének, sütésének és szállításának energiaszüksérlete körülbelül 15,8 megajoul energiába kerül. Ha ezt a kenyeret egy polietilén zackóba tesszük, aminek előállítása 1,4 megajoule energia, akkor kölülbelül a termék energiafelhasználásának (és hozzávetőlegesen árának) 10%-ából képesek vagyunk a terméket megvédeni a károsodástól.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy a csomagolás kialakításakor nem csak a fogyasztónak és eladóhelynek kell megfelenie, hanem a teljes ellátási lánc során azzal kapcsolatba lépő szereplőknek is. A jó csomagolás segíti az elosztást, raktározást és eladási helyek hatékonyabb kihasználását. Ezen kívül praktikus, költségcsökkentő és gazdaságos. 

Szólj hozzá!

Címkék: csomagolás funkciói logisztikai

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr791856638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.