HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

QR kódok a csomagoláson

2011.09.05. 08:00 Csomag Olga

A világon sok helyen használják a QR kódokat csomagoláson. Magyarországon még elvétve találkozni, ezzel de véleményem szerint nemsokára eljön az az idő is, hiszen egyre több az okostelefon, és a marketingesek minden lehetőséget megragadnak, hogy vásárlóikat bevonják az új technológia segítségével.

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki. Legyen a vonalkód bárhol elhelyezve, legtöbbször egy arra alkalmas mobiltelefon (rajta a szoftver) segítségével az gyorsan leolvasható és az abban tárolt információhoz a felhasználható hozzájuthat. Felhasználási területe nagyon sokrétű.

A QR kód egyik lehetséges felhasználási területe a csomagolás. Nagyon sok információt lehet így megosztani a vásárlókkal, vagy éppen szórakoztatni is lehet őket. Mivel sokszor a csomagolás felülete igen kicsinek bizonyul, a QR kódok használata jó ötletnek bizonyulhat.

Következzen néhány példa a nemzetközi gyakorlatból, ahol felhasználták a QR kódot a csomagoláson.

SZÓRAKOZTATÁS, NYEREMÉNY: A német Coca-Cola tett QR kódot az új 25 cl-es alumínium palackjaira, ahol a kód a kampány honlapjára mutatott, lehetőséget nyújtva a vásárlóknak zenei hírek elérésére. De A Coke részéről nem ez volt az első, Japánban már korábban is alkalmazták. Természetesen a nagy versenytárs, a Pepsi is használta nyereményjáték websitejára való eljutás elősegítésére. Mivel a QR kód a csomagolás mindenki által látható részén lett elhelyezve, így csak egy honlapként funkcionált.

INFORMÁCIÓ NYÚJTÁSA: A Home Depot egy kicsit más megközelítést használt a QR kód felhasználására. Ők a csomagolásra illesztett kódok segítségével  információt szolgáltatnak. Például a virágok "csomagolásán" a fény és vízszükségletekről tájékoztatják a vásárlót, ami részletesen csak nagyon pici betűvel vagy nem férne rá a csomagolásra. Ezen kívül például a McDonalds is használta már információ megosztására a csomagoláson a QR kódot. Így a szórakoztató új technika összekapcsolódik a funkcionalitással, a QR kódot hasznossá tették.

DESIGN RÉSZEKÉNT: A Don Perignon limitált kiadású pezsgőin pedig ún. designer QR kódok voltak találhatók, így Japánnál kevésbé funkcionalista piacon is be lehetett illeszteni a csomagolás designjába. Hiszen a csomagoláson való szerepeltetés ellen sokszor ellenérv, hogy a design elrondítója.

És mikor alkalmazandó a QR kód a csomagoláson? Az alkalmazásnál figyelni kell arra, hogy a vásárlási élményhez járuljon hozzá, ne csak a divat miatt helyezzék el a csomagoláson. Fontos, hogy könnyen leolvasható legyen. És persze elengedhetetlen a leolvasás iránt felkelteni a vásárló figyelmét.

Ti lenyomozzátok az utatokba eső kódot?

Forrás: 2d code, naples, pop, frunkt

13 komment

Címkék: vonalkód csomagolás qr kód

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr713197760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.05. 12:43:18

Hát sztem elég ronda a QR kód! Én nem tenném fel semmire! Úgy is jön az RF ID olvasós telefon generáció és nem kell ez a csúnyaság...

Alapvető Emberi Jog 2011.09.05. 21:14:45

Aztán jön a KHJUGZWFFCFXCJ ID kód, ami nem keverendő össze a
KHJUGZWFECFXCJ ID kóddal, még kevésbé a
KHJUGZWFFCFXOJ ID kóddal, nem mellesleg a
KHJUGZVFFCFXCJ ID kóddal, ugye.
Szerintem könnyű megjegyezni mindet, én kívülről fújom; egyszerűbb, mint az 1x1.

Jackni Konzol 2011.09.05. 21:50:33

és ez miért lenne jó nekem, vásárlónak? egy igazán jó, nyomós érvet várok...

Cirrus 2011.09.05. 22:41:56

@Jackni Konzol: Szerintem nem a kód megléte a lényeg, hanem hogy hasznos információ van-e mögötte. Én ugyan még sosem szkenneltem be ilyet, mert nincs fényképezőgép az olcsó telefonomban, de el tudok képzelni olyan eseteket, amikor ezek hasznosak lehetnek, pl. nyereményjáték, táplálkozási tanácsadás, receptek a termékkel, pontos összetétel ha hosszú a lista, stb. Ha sok helyet nem foglal, nem zavar. Nem is csak élelmiszereken lehet hasznos. Pl. ha utcán egyébként a telefon emlékeztetőjébe, vagy jegyzetbe kéne pötyögni valamit pl. egy falragaszról, vagy rendezvényről, nem egyszerűbb csak lefényképezni a kódot? Akár én is tehetnék ilyet a hirdetésemre, amit készülök kiragasztani, mondjuk ha eladok valamit, vagy keresem a kutyámat, és mondjuk a weben valahol vannak további információk, fényképek.

monyon le 2011.09.05. 23:02:01

Érv - veszel egy csomag száraz tésztát és fogalmad sincs mit főzz belőle. It jön a QR kód a csomagoláson és hopp az okos telefonodon segítségével már is receptet kapsz hozzá a netről.
Ja nincs sonka meg sajt sem - ott a recept és bevásárolsz.
Ennyi.
A másik érv, hogy a kis négyzet rengeteg információt képes tárolni, nem úgy mint egy egyszerű vonalkód

W. A. Lacky 2011.09.05. 23:02:40

Én a névjegykártyámra nyomtatok ilyen QR kódot, ami tartalmazza a az egyébként emberi olvasásra szánt formában (betűk) rajta lévő összes adatomat. Mivel ez egy un. kontakt fájltípusban van lekódolva, egy okostelefon rögtön "érti" is, hogy mi ez, és képes eltárolni az adataimat, azaz aki beolvassa, nem kell hogy begépelje.
Ezen kívül lehet GPS koordináták kódólására is használni, pl. egy utikönyvben szereplő látványosság, étterem koordinátája is lehetne így feltüntetve, a turistának pedig nem kell bepötyögnie a számokat, csak beolvasni a kódot.
Két éve, egy ifjúsági konferencián elrejtettünk egy titkos üzenetet, hogy aki elolvassa az jelentkezhet egy ajándékért nálunk - Nem volt jelentkező. Talán hamarosan beindul ez a kód.
Mindenesetre az elterjedését egyelőre gátolja, hogy a hagyományos vonalkódok olvasói sokkal olcsóbbak még.
Az RFID egyelőre még nem gazdaságos. Bélyegenként még túl sokba (értsd: párszor 10Ft) kerül nagy tételben is. Pedig jópofa dolog...

min 2011.09.05. 23:19:21

Lakáshirdetős falragaszoknál pl tök praktikus. A telefonszám mellett ott a kód amibe minden adatot feltüntethetsz a lakásról. Képek, költségek stb...és így nincs felesleges telefonálgatás majd megnézés után csalódás de ugyanez mehet autóhirdetésnél is...

Kukori és Kotkoda 2011.09.06. 07:02:39

@Jackni Konzol:
Ne aggódj, nem te vagy a célközönség.
Több szempontból sem...

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2011.09.06. 09:35:18

@TrueY: @W. A. Lacky: igen a technika felgyorsult, évente kijönnek egy jobb megoldással. A probléma az, hogy például ez a technika elavul 1-2 éven belül (jön az rfid), de még az emberek többsége hozzá sem szokott. Párhuzamosan mennek, és így nem annyira hatékony. A fogyasztók többsége az innovációkhoz igen lassan szokik hozzá.

Meg persze a csomagolásfejlesztés is híresen lassú folyamat, mire eldöntik, h qr kód vagy rfid lesz a csomagoláson, addigra megint van valami jobb megoldás.

@Dr Milton: thx

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.06. 11:46:06

@Csomag Olga: Nem is az embereknek, hanem a pénztáros néniknek kell hozzászoknia.

A vége az lesz, hogy minden egyen ládában lesz. És ha a nagyon okos telefonoddal ránézel, akkor majd látod is, hogy mi van benne... Ez ugye nem túl reális verzió. Akkor meg minek a QR kód? Hogy az URL-t ne kelljen a Coke oldalára nyomtatni?

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2011.09.06. 18:02:16

@TrueY: Egyencsomagolás soha nem lesz, amíg önkiszolgálók vannak :-)

QR kód azért kell, h ne kelljen a weblapot bepötyögni, mert az nagyon fárasztó...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.07. 11:46:22

@Csomag Olga: No, ezért nem kell a QR kód! :) Elég az a rusnya vonalas fajta.

Majd az RF kóddal a kosár fogja tudni, hogy mennyit vettél és egyből levonja a bankszámládról, amikor kitolod a kocsit. Sőt azt a kiflit is, amit a gyerek (vagy Selmeczi Gabika) idő közben elmajszolt.