HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Víz ehető, szilikon implantátum szerű csomagolásban

2015.10.06. 10:14 Csomag Olga

ooho.jpgAz elég nyilvánvaló, hogy a nagy mennyiségű palackozott víz nagyon sok hulladékot hagy maga után és jó lenne ez ellen tenni valamit. Az is elég valószínű, hogy ha a fogyasztók megszokták a kényelmes kiszerelést (palackos víz), akkor nehezen mondanak le a kényelemről. Így érdemes új alternatívák felé fordulni. Ezt tette a Ooho! is, a biológiailag lebomló, szilikon implantátum alakú vízcsomagolás kifejlesztésével.

Az elhasznált plasztik palackok mindössze 23-50%-át hasznosítjuk, a többi mindössze egyszer használatos marad és megy a lerakókba (vagy tengerbe, vagy ahova épp kerül). Tekintve azt, hogy naponta csak az USA-ban több, mint 60 millió palackot használnak el, ez a szám igen nagynak tekinthető.

Az alga és kalcium-klorid alapú, emberi fogyasztásra is alkalmas víz csomagolás a londoni székhelyű Skipping Rocks Lab-től ezt a problémát hivatott megoldani a csepp vízcsomagolásával. Nem elég, hogy sokkal kevesebb hulladékot termel, de még gyorsabban le is bomlik, már ha nem akarjuk megenni, amit nyugodtan megtehetnénk. A gyártás során egy jégkockára (vagyis jég golyócskára) a még folyékony állagú membránt "ráhúzzák", így ha a víz elolvad, implantátum szerű víz csomagocskák képződnek. Egy adag előállítása mindössze 2 centbe fáj.

A termék szakmai körök elismerését is kivívta, tavaly a Lexus Design Award díjat is megkapta és az Európai Unió is támogatja a fejlesztést.

Ti (v)ennétek?

Forrás: AOL Discovery

ooho2.jpg

ooho3.jpg

ooho4.jpg

8 komment

Címkék: design újdonság víz csomagolás

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr807897022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Körömcsiga 2015.10.07. 08:21:07

Rendkívül amatőr a kisfilm, az első részben látszik, hogy kezelhetetlen a cucc, vagy egyben megiszod vagy a maradék kiloccsan, a második részben pedig láthatjuk a fehér asztalt fehér háttérrel és konkrétan semmi mást. A zacskós tej sem véletlen ment ki a divatból, ez egy elég életképtelen megoldás. Hacsak nem akarjuk lépten-nyomon kiszakadt zacsikkal összevizezni mindent.

kezdovideki 2015.10.07. 10:19:51

Gondolom ki kel harapni. Valószínűleg egy kis gyakorlással nem fogod kilötyögtetni. Viszont esélyt ad rá, hogy a gyerekeid ne fulladjanak bele a műanyagszemétbe.

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2015.10.07. 10:21:35

@Körömcsiga: igen, erre utaltam akkor, amikor azt írtam, hogy a kényelmet nehezen lehet elengedni. Jelenleg nincs kényelmesebb módszer, mint a palack. De a tradeoff a környezetvédelem. Kutatások is mind megerősítik, hogy mindig a kényelem nyer, ha választani kell.

Papp Levente 2015.10.07. 10:27:22

De ezt is csomagolni kell! Hogyan biztosítod a csíramentességet? Egy algakivonatból készült membrán melegágya lesz a baktériumoknak. Kegyetlen nehéz tárolni. Kegyetlen nehéz szállítani.
Ez egy tökéletesen értelmetlen ostoba megoldás.
Nem fulladnak bele a gyerekeink a műanyagba, ha visszaváltható üvegeket használunk, lebomló üveget használunk, vagy egy üveget többször felhasználhatóvá teszünk. A palackos vízivás inkább divat mint valódi problémára adott megoldás.

a fidesz csak lopni tud 2015.10.07. 11:40:32

Ez egy vicc, úgy ahogy van.
Olyan mintha a palackos vizet kiöntenéd egy lavórba, kezet mosnál benne és meginnád.

protézisesh 2015.10.07. 15:15:44

@Papp Levente: és az üvegmosás? És az üres üvegek visszagyűjtése? Annak környezetszennyezése? Ráadásul az üvegpalack se bír 3-4 fordulónál többet. A legtisztább megoldás a csapvíz.

Amúgy meg igyanak vizet az állatok. :) A víz meg örüljön, hogy megfürdök benne. :)

Mr. Neutron 2015.10.07. 15:19:53

Hm, ez egyelőre valószínűleg nem termék, hanem koncepció/technológia demonstráció. Nyilván ki kell még találni, hogy legyen felbontva/visszazárva. És az is igaz, hogy a bekoszolódó csomagolás megevése nem tűnik jó ötletnek. De ha csak annyit fognak elérni, hogy legyen egy árban versenyképes élelmiszer/folyadék csomagolás, ami használat után nem terheli a környezetet le nem bomló műanyag- és alumíniumhulladékkal, akkor már hatalmas eredményt értek el és minden támogatást megér a fejlesztésük.