HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Ízelítő korábbról

 • Transpack interjú: még mindig a meglepetés a nyerő
  Transpack interjú: még mindig a meglepetés a nyerőA Transpack 2020 I. számában kérdeztek többek között a páratartalom és csomagolás kapcsolatáról, a multimodális érzékelésről, a Sopron-Bécs különbségről, a Csomagolásmenedzsment könyvről és hogy mi...
 • Védekezés a koronavírus ellen a csomagolással
  Védekezés a koronavírus ellen a csomagolássalA koronavírus-járványra nem voltak felkészülve a védőmaszkok gyártói, így sajnos nagyon gyorsan hiánycikk lett a világ több részén, így itthon is. De a túlélni akaró emberek megtalálták a megoldást,...
 • Kinek kell, ha túl lányos?
  Kinek kell, ha túl lányos?Van-e létjogosultsága a női és férfi csomagolásoknak? Kutatások szerint működik a gendermarketing, ha a női csomagolások mások, mint a férfiaknak szólók. Egy nőknek szánt csomagoláson jellemzően...
 • Magyarországon mindenki tudja...
  Magyarországon mindenki tudja...... mit rejt az a vaniliás fagylalt csomagolás. Könnyed évindító mém a csomagolásokról és a magyar virtusról. Ugye nem kell kibontani Magyarországon azt a csomagolást ahhoz, hogy tudjuk, a Coca Colás...
 • Origamis KitKat csomagolás
  Origamis KitKat csomagolásAz egyszer használatos műanyagok betiltása elindított egy zöldülést a csomagolós szakmában és az FMCG piacon. Erre újabb példa a KitKat (Nestlé) Japán kezdeményezése, amiben - egyetértésben a Nestlé...

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Szexista csomagolásból jobban ízlik az étel

2017.04.04. 16:42 Csomag Olga

Vajon szexistának számít az a csomagolás, amire az van írva, hogy "Rendes asszony gondja, a szép tiszta konyha"? Az Univer szexista csomagolásának (gendered packaging) apropóján utánanéztünk, vajon a szexista csomagolások hogyan befolyásolja a vásárlást. Továbbá összegyűjtöttük, milyen nagyszerű genderista és szexista  csomagolások vannak még a nemzetközi piacon.

A gendermarketing nem új jelenség, gyártók amióta a világ a világ, hozzáigazítják a célcsoportjukhoz a marketingüzenetet. Ebbe a csomagolás színe és az azon található üzenet is beletartozik. Vagyis például a női a célcsoporthoz pasztel színeket, lágyabb betűtípust, és kerekebb formákat választanak a csomagoláson. Kutatások szerint a termékek így jobban eladhatóak, a nők tényleg nagyobb arányban veszik ezen csomagolásokat. (Itt egy saját kutatás arról, hogy például a formaválasztás tényleg genderspecifikus.) A probléma a megkülönböztetéssel akkor van, vagyis akkortól hívjuk már szexistának, ha az üzenet az egyik nemet (többnyire a nőit) a másikkal szemben hátrányosan különbözteti meg.

Egy 2014-es kutatás azt mutatta, hogy a kulturális sztereotípiák megjelenítése az élelmiszer csomagoláson a fogyasztókat erősen befolyásolja, nagyban kihat a termékválasztásukra is. Az eredmények szerint egy férfias csomagolású terméket jobb ízűnek gondolnak a fogyasztók (férfiak és nők is egyaránt) és magasabb árat is hajlandóak érte kifizetni..

Biztos ezt a kutatást olvasta az Univer csapata is, amikor a legújabb falvédős kampányukkal előjöttek, ugyanis a kampányt kísérő csomagolásukon konkrétan szexista üzeneteket helyeztek el. A majonézen azt hirdetik, hogy "Rendes asszony gondja, a szép tiszta konyha" vagy hogy "Férjemuram ne jöjjön a konyhába. Várja meg az ebédet a szobában." Ez mi más, mint szexizmus? És vajon ezzel próbálnak meg eladásnövekedést elérni? Vagy csak a kétes hírnévre pályáztak?

Sajnos az Univernél lusták voltak az idézett kutatást végigolvasni. Ha elolvasták volna, tudnák, hogy a csomagoláson a szexizmus csak egy bizonyos mértékig kifizetődő. Ha ugyanis túlzásba viszik a szexizmust, akkor az eladások visszaesnek és kevesebbet hajlandóak a fogyasztók a termékért kifizetni.

Továbbá az is tény, hogy a ténylegesen szexista csomagolásokat a legtöbb országban betiltják, fogyasztók bojkottot hirdetnek és ennek következtében a gyártók csöndben kivonják az érintett csomagolást a piacról. Kíváncsi vagyok, az Univer majonéze milyen hatással lesz a magyar társadalomra.

Persze nem ez az első genderista-szexista csomagolás, számos hasonló volt már a világon. A legismertebb szexista csomagolás talán a Yorkie csokoládé, de számos más példával is lehet találkozni a piacon, főleg a gyerekeknek szánt termékek között.

.

sexist_genderist_packaging_0_1.jpg

sexist_genderist_packaging_1.jpg

sexist_genderist_packaging_10.jpg

sexist_genderist_packaging_11.jpg

sexist_genderist_packaging_12.jpg

sexist_genderist_packaging_13.jpg

sexist_genderist_packaging_2.jpg

sexist_genderist_packaging_3.jpg

sexist_genderist_packaging_4.jpg

sexist_genderist_packaging_5.jpg

sexist_genderist_packaging_6.jpg

sexist_genderist_packaging_7.jpg

sexist_genderist_packaging_71.jpg

sexist_genderist_packaging_8.jpg

sexist_genderist_packaging_9.jpg

8 komment

Címkék: szexista csomagolás Unilever gender marketing

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr5412400495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekesuti 2017.04.05. 14:44:53

Soha nem értem, hogy mi azzal a baj, ha egy kereskedő olyan formában kínál egy terméket, kifejezetten egy férfiaknak, vagy nőknek szánt, amin ezt hangsúlyozza is. Jobb lenne, ha minden egy színű lenne megkülönböztetés nélkül és egy kaptafára készülne? NEM. Hülyeség mindenbe belelátni a szexizmust. És igen, van olyan termék, ami így jobban eladható.

mpl 2017.04.05. 14:55:38

Mert ha figyelmesen elolvasod, rajössz, hogy mindegyik "versike" arról szól, hogy a nő kiszolgálója a férfiaknak,na konyhában a helye, szóval olyan kövér-ákososan megszabja, hogy alsóbbrendű, mint a férfi.

Nekem, mint reklámban dolgozónak jut eszembe egy versike az univer pr-es eszének címezve:

"Lóf@sz a s*ggedbe,
azon szállj a mennyekbe"

Hímezze falvédőre

hdnctrl 2017.04.05. 15:17:22

na most komolyan szexizmus, hogy a férfi meg a női borotvának, illetve a fiú meg a lány pelenkának (alsónak) nem uniszex a csomagolása?

Lángharcos 2017.04.05. 15:54:41

@scuynat: Igen szexizmus, de a borotva, meg pelenka még elfogadható mértékben volt az. Ellentétben a versikével, amely szerint a férj attól válik rendessé, ha a felesége kedves. Ergo ha a férj nem rendes, akkor a feleség a hibás, hiszen nem volt elég kedves - és máris eljutottunk arra a gondolatra, hogy szülj négyet és akkor nem fog verni az urad, és amúgy is a te hibád, hogy vernek.

mpl 2017.04.05. 16:20:47

@scuynat: megnézted azt is, hogy ugyanaz a borotva drágább rózsaszínben?

kekesuti 2017.04.06. 13:44:22

Ezek alapján a férfias szakmáknál sem lehet olyan megjegyzés, hogy egy gondos családfő ezzel dolgozik (pl. benzines fűrész, fűkasza, balta, stb.). Végül is, a világ nagy részén azok sem a férfiak munkaeszközei, dolgozik egy-két nő is ott. Vicc. És az is, hogy ezen felháborodsz. Én is elboldogulok a konyhában, de az asszony van ott leginkább, és őhozzá tartozik a főzés-sütés. Ez nem alsóbbrendűségről szól, hanem általános munkaleosztásról. Én szerelek, fűtök, vágok, kertben dolgozok. Ha az van a szerszámok reklámján, amit fentebb írtam nem sértődöm meg.

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2017.04.11. 13:58:02

Szexizmust ne keverjuk ossze a gender marketinggel!

kemény keleti kommentelő 2020.01.27. 06:50:58

Értem, mi a gond ezekkel. Az - utálom a combomat - lánytrikó és a - szuper vagyok - fiútrikó eléggé ütős.
Miért is kell utálni egy baba combját ?
Nem lehet elég korán kezdeni ?