HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Kapszulás kávé, az értelmetlen pocsékolás

2018.05.14. 08:00 Csomag Olga

Csak a Nespresso évente több milliárd kávé kapszulát ad el a becslések alapján. Sajnos van olyan 6 grammos kapszulás kávéja, mely 3 g alumínium kapszulában van. A mai napig nincs arra megbízható becslés, hogy a kapszulák hány százaléka került visszagyűjtésre. És ha nincs újrahasznosítva, 150 és 200 évbe kerül, míg lebomlik az alumínium. Még a K-cup feltalálója (John Sylvan) is szarul érzi magát néha a találmánya miatt ("I feel bad sometimes that I ever did it"). Sőt, még azt is mondta, hogy neki nincs, mert drága (“I don't have one. They're kind of expensive to use,”) és sose gondolta volna, hogy az irodákon kívül is használják majd.

Több, mint 40 évvel ezelőtt,1976-ban jegyeztette be a Nespresso szabadalmat Eric Favre, a Nestlé alkalmazottja. Napjainkra Nyugat-Európában a kávépiac harmadát teszik ki a kapszulás kávék, ráadásul közel 10%-kal nő évente. Minden ötödik (más források szerint harmadik) háztartásban található már egy kapszulás kávégép. Persze vannak bizonyos kezdeményezések a visszagyűjtésre, újrahasználható kapszulák kifejlesztésére. Például a Keurig cég készít többször használható kapszulát, de a takarítással való pepecselés pont azt az előnyt veszi el, amiért az emberek tömegei rászoktak az egy mozdulattal lefőzhető kávéra. Az igazi megoldás a csomagolási hulladék keletkezésének megszüntetése lenne. Vagyis a kapszula nem vásárlása, ugyanis a kapszulás kávé az egyik legjobb példa a felesleges csomagolási szeméttermelésre. 

És itt az aluminium csomagolások és Alzheimer összefüggéseiről pedig még nem is esett szó, "csak" a környezetvédelmi megfontolásokról. 

Mit gondoltok Ti? Isszátok? Megéri egyszemélyes, kapszulás kávét venni, mely ennyi csomagolási hulladékot termel? Felelős fogyasztói magatartásnak tartható ez a nagymértékű lustaság (vagy trendiség)?

kapszulas_kave_3.jpg

kapszulas_kave.jpg

kapszulas_kave_2.jpg

 

 

82 komment

Címkék: kávé újrahasznosítás trend hulladék csomagolás

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr2813902110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emese most már kapd be a faszom 2018.05.14. 09:13:37

Debutavagy. Az munkahelyekre van kitalálva, mert akkor nem kell cigánykodni, hogy ezen a héten te veszel egy kiló kávét, a másik héten én, hanem mindenki használja a saját kapszuláit, amelyek ráadásul eltérő erősségűek, ízűek is lehetnek.

2018.05.14. 13:59:24

Tudtommal manapság a forgalomba kerülő alumínium 99%-a újrafelhasznalásra kerül. Szóval probléma megoldva.

...in the world 2018.05.14. 14:11:19

Nem tudom ki hogy csinálja, mi a zaccot a virágföldre szórjuk, ez távoltartja a kártevőket, illetve a macska sem szarik oda, a kapszulákat meg leadjuk, ahol az aluminiumokat gyűjtik.
A hibás tényező itt is csupán az emberi lustaság.

Hortenz 2018.05.14. 14:37:31

A kotyogók, a kis házi karos kávéfőzők és a komoly kávégépek is mind alumíniumból készülnek, legalábbis ott, ahol érintkezik a kávéval. Tehát akinek aluminium parája van, az üveg kávéfőzőkkel vagy a francia kávékészítővel csináljon kávét ( ez utóbbi fém szűrője is gyakran Al ötvözet, nem acél ). Szóval nehéz elkerülni.

hidegsegg 2018.05.14. 15:18:03

A Nespresso féle kapszulás kávé a lehető legjobb dolog, ami történhetett a kávé fogyasztásommal. Semmiféle trendiség nincs benne, de ha jól emlékszem amikor megtértünk, több mint 10 évvel ezelőtt, már akkor sem volt szempont, hogy divatos-e. Sőt, ha lehetne, inkább George Clooney-t sem fizetném ki az árában. Viszont azt tudom, hogy tömegek vannak arra szocializálva a világban, hogy alapos ismeret nélkül véleményt nyilvánítsanak dolgokról. Minél tájékozatlanabb valaki, annál erőteljesebben fogalmazza meg a hülyeségét.
Egyrészt teljes félreértése a dolognak, ha azt hiszitek, hogy pusztán kényelmi okokból isszuk a N. kapszulás kávéját, másrészt az ember által okozott környezetszennyezésben való részesedését sunyi módon csúsztatva aránytalanul túldimenzionáljátok és összemossátok a ma már számos egyéb kapszula gyártóval, miközben a Nespresso reciklál, a többiek nem. Persze értem én, hogy lehet vele olyanokat provokálni, akik életükben nem próbálták a virág tövét zaccozzák, de azért hozzászólnak, és be lehet adni nekik a 20 ezer forint/kg kávéár rémisztgetését, ami eleve vonzza azokat akik saját életük kudarcát mindig a "gazdagok" (értsd:aki 5 forinttal többet keres, mint én) hibáztatásával vélik megmagyarázni, meg aztán, ha jól sikerül a provokáció, még akár pénzt is kereshetek a kis blogommal, ugye? Mert ezt a rendszert kiemelni, súlyánál, arányánál nagyobb szerepet tulajdonítani neki az bizony provokáció. Miközben a N. aluminium kapszuláit szinte teljes mennyiségében reciklálják, (a mi háztartásunkban például 100%, hozza a futár, viszi a futár) és ezt hajlandó vagyok kifizetni az árában, addig egy szót sem ejtesz a most megjelent első, élelmiszerboltokban is kapható aluminium kapszuláról, hadd ne mondjam a márkáját, aminek abszolut megoldatlan az újrahasznosítása, drágább és szarabb, mint az N. de szintén figyelmen kívül hagyod a mostanában tömegével megjelenő MŰANYAG kapszulákat alkalmazó, gyenge minőségű kávét használó, ahhoz képest nem is olyan olcsó valóban a divatigényeket kielégítő termékeket, melyeknek viszont 100%-a a kommunális hulladéktárolókba kerül. Világos, hogy az egybites user számára könnyen érthető, látványos infografikákat, levezetéseket lehet produkálni a téma ürügyén, de attól még nem lesz igazad.

különvélemény 2018.05.14. 15:19:43

"150 és 200 évbe kerül, míg lebomlik az alumínium"

Ilyeneket honnan találsz ki?
Az alumínium egy stabil elem, soha sem bomlik le.

parazita666 2018.05.14. 15:42:56

Kit érdekel a csomagolás? A lényeg, hogy az ember egy jó nagyot tudjon prátolni kávézás után! A többi filozófia.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2018.05.14. 16:35:28

Ki van csukva, hogy innám.

Egyrészt az említett környezetszennyezés miatt (hiába reciklálod, az attól még az marad, ahogy a műanyag zacskóknál is). Ha nincs kapszula, nincs emberi lustasági tényező sem, egyébként.

Másrészt q*rva drága. Két év alatt kifizetsz vele egy automata kávéfőző árát. Az pedig, hogy egy munkahelyen ne tudjanak összedobni egy zacskó kávé árát, egyszerűen nevetséges.

DaveEr 2018.05.14. 16:38:06

Én gyűjtöm a kapszulákat és visszaviszem a Nescafe boltba, és mindig mosolyognak és megkérdezik, hogy kérek e egy kávét :). Imádom, hogy minden nap másféle kávét iszom. Olvastam, hogy Németországban 60%-át visszagyűjtik, mert a németek ilyenek.... Nálunk az emberek lusták, jó lenne a Nescafe ezt is reklámozni, és dobná a Klunit végre, és az újrafelhasználásra tenné a hangsúlyt.

lenörd hofstadter 2018.05.14. 16:45:38

@hidegsegg:

"hozza a futár, viszi a futár)"

Eddig is röhögtem a firkálmányodon, de innentől visítva, fejhangon.
A sötétzöld már messze nem igaz rád, te már mélysötétzöld vagy.

lenörd hofstadter 2018.05.14. 16:49:09

Havonta úgy 15 perc alatt betöltöm a kb. fél perc alatt elmosott kapszulákat, oszt jónapot, benyalhat mindenki aki 200 éves lebomlásról vartyog. Amúgy az újratöltés semmivel sem generál kevesebb alumínium használatot, csak a mélysötétzöld hiszi el, hogy az előzőt használják amikor újratöltik a kapszuláját. Aztán van élet a kapszulán túl is, instant kávéval, normál kávéfőzővel, a kapszulát annak találták ki aki az anyját is gerincre vágná, hogy 3 perccel többet tölthessen a faszbúkon.

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2018.05.14. 17:29:13

@abcdefghijklmm: sajnos nem igaz, nagyon alacsony úgy általában is és Európával összehasonlítva is az aluminium visszagyűjtése hazánkban, főleg a fogyasztói tudatlanság és lustaság miatt. Egy forrás:
www.origo.hu/gazdasag/20180326-uditos-soros-dobozok-rengeteg-sporolas-aram.html
Továbbá az életciklus elemzések (LCA) azt mutatják, hogy az aluminium - még ha újrahasznosított is - az egyik legjobban környezetterhelő csomagolási alapanyagnak számít, ha a termék teljes élettartamát nézzük. Mert habár jól hangzik az újrahasznosítás, de az is energiába kerül, így az elkerülés a legjobb (hulladék piramis).

2018.05.14. 17:41:21

@Csomag Olga: Nos, ha hazudtam, akkor egy a fehérvári Alcoa-ban látott prezentációban szereplő információk alapján hazudtam, de azt hozzá kell tenni, hogy ők azért elég sokat tudnak az alumíniumról úgy általában, mivel abból élnek.

jucifer21 2018.05.14. 18:17:18

hidegsegg
Minden szavad igaz! Legutoljara egy barati vacsinal estek nekem emiatt- persze mamahotelben elo, magat mindig sajnaltato, 40-es emberke- pedig tok egyszeru, sztem nem draga, es mindig visszaviszem ami osszegyult. Nem is ertem hogy miert kell ezen rugozni? A kotyogosok kotyogtassanak a kapszulasok meg nyomkodjanak oszt kesz.

gabest1 2018.05.14. 18:35:14

Aluminium a harmadik leggyakoribb elem a földkéregben, el fog férni a többi mellett. Szerintem a műanyagra teccett gondolni inkább.

politologus · http://politologus.blog.hu 2018.05.14. 18:51:41

Alu a konzervdoboz is, a hús- és májpástétomok mind aluban várnak, alufóliát használnak ételcsomagolásnál, grilltálcáknál stb. - és ezek újrahasznosítása sokkal kevésbé megoldott, mint a Nespresso-kapszuláké.

midnightcoder2 2018.05.14. 19:20:03

@Csomag Olga: Ez mondjuk eléggé emeletes baromságnak tűnik, mivel az alumínium valóban újrahasznosítható, ellentétben Pl. a műanyaggal ami viszont sokkal-sokkal kevésbé.

Túl nagy feneket nemigen kerítenék amúgy a dolognak, az alumínium a kommunális tárolókban is jó elvan, mivel nemigen hajlamos a lebomlásra sem 200 év alatt sem egyáltalán. És mire lebomlana, addigra az emberiség régen robotokkal fogja bányásztatni a kommunális hulladéklerakókat, mivel kb. ezek a legértékesebb nyersanyagforrások. Az energia pedig nem lesz gond, mert addigra lesz fúziós reaktor.

midnightcoder2 2018.05.14. 19:21:44

@politologus: Nem is beszélve arról, hogy egy ételfutár által használt kiszállító dobozból hány kapszula jönne ki. Vagy egy pille palackból. A zöldek szokás szerint olyasmire lőnek ami nagyon látványos, viszont környezetvédelmi szempontból elhanyagolható.

lionking 2018.05.14. 19:49:26

@midnightcoder2: mert drága és csak vágyakoznak arra, hogy ilyennel kávézzanak.
Volt egy kollégám, aki az apjától örökölt (szomorú esemény végett mert elhalálozott a fater) 4 ütemű Wartburgot istenítette, de ennek az a prózai oka volt, hogy nem telt másra. És ilyenkor jönnek a szokásos lózungok, hogy ez is elvisz ugyanoda, meg sokkal olcsóbb és ilyesmi.

lionking 2018.05.14. 19:51:49

@hidegsegg: hát fura ízlésed van, szerintem a Jacobs az egy igen jó kávé kapszulában sem rossz, sőt
nekem a sok Nespressós után felüdülés a másféle ízvilág.
A nagyobb gond itt szerintem - már ha ezeket a milligrammnyi mennyiségeket annak lehet mondani - a műanyag mindenféle utángyártott kompatibilis cuccok okozhatják, mert mint tudjuk a műanyagok lebomlása az még az alumíniumnál is hosszabb :)

consul 2018.05.14. 20:05:56

Szelektíven gyűjtünk, a szelektálás szempontja: éghető vagy nem éghető. Vegyes tüzelésű kazánt minden házba és szinte alig marad hulladék (az Al pont olyan).

Amúgy pedig a kávéról: de gustibus non est disputandum.

Parajpuding 2018.05.14. 20:08:37

Aki kapszulás kávét iszik, annak fogalma sincs arról, hogy mi a kávé. Igénytelen lusta idióta, akinek méregdrágán el lehet adni a szemetet és még elégedett is vele.

lionking 2018.05.14. 20:21:47

@Parajpuding: aha . ja
van egy cimborám, vett kávégépet majd egy milla volt, 10" érintőpanellel az elején.
Kávéból 25e /kiló volt a minima de az átlag inkább 50e ft/kg amit vásárolt hozzá
Ittam is párszor ezekből, nem jött át az ára / minőség.
Ja és pár év után azóta a cimbim is nespressós főzőt használ :)

Egy Hun Hunniából 2018.05.14. 22:17:11

cibetmacska KEZELT" kávé KAPSZULA IS VAN VALAMELYIK GYÁRTÓNÁL?
Komolyan érdekelne!

HgGina 2018.05.14. 22:18:43

Az alumínium egy fémes elem. Nem bomlik le, mint az instabil, nagy atomsúlyú elemek vagy mint egy vegyület.
Ezt azért általános iskolában illene megtanulni.

2018.05.14. 22:30:57

@hidegsegg:
Kurva mindegy, hogy újrahasznosítják vagy nem, mert egy ilyen szarnak a gyártása, logisztikája, és igen, az újrahasznosításának a logisztikája is jöval energiaigényesebb, mint a nagy csomagokban árult kávénak, és akkor a gépek gyártásáról, logisztikájáról, hulladékká válásáról ne is beszéljünk.

2018.05.14. 22:33:53

@lenörd hofstadter:
Igazság szerint nem spórolnak meg időt, mert egy kávé után is át kell mosni a gépet, hogy ne rohadjon be, aki időt spórol, az instantot vagy 3:1-bent iszik (nem azért mondom, mert utóbbiak követendőek lennének, legegyszerűbb amúgy nem inni kávét).

Egy Hun Hunniából 2018.05.14. 22:40:18

@HgGina: A szín alumíniumra igaz lehet amit írtál. de akim a hétköznap használhatsz az MIND alumínium ötvözet. Lassan ugyan de nem marad meg.

2018.05.14. 22:42:06

@lionking:
Azért ez a szöveg egy Ferrarinál elmenne, de ezt a kapszulás szart kb. bárki megengedheti, úgyhogy nagyon proli szöveg amit előadtok, hogy persze, azért kritizálják, mert nem tehetik meg.

2018.05.14. 22:43:01

@consul:
És ezt még büszkén le is írod, hogy hulladékot égetsz, baszki...

nagyzsolt64 2018.05.14. 23:01:22

Nekem van NP gépem, szerintem remek, jó minőpségű kávét készít - ha vendégek jönnek, akkor szoktam beizzítani. Napi használatra viszont nekem nem elég erős :), illetve elég rossz ár-érték aránya van: 1 kapszula 5g kávé - 130 HUF. Ez egy kiló kávéra vetítve 26000, ami azért elég meredek. Rendes kávégépet (~750e) egyszerűen meg nem éri meg otthon fenntartani, mert úgyis elromlik aztán fizetheted a 100e-s szervízeket :D inkább leugrok valahova inni egy kávét ha olyanom van. A szerzőt kicsit védve, szerintem elfelejtitek, hogy 7,5 milliárdan vagyunk a Földön. Ha több száz millió embert rászoktatnak bármire, pl a kínaiakat a csokira - akkor akár kis túlással kicsaphatjuk a teljes brazil esőerdőt, kielégíthetetlen egy-egy felheccelt igény amivel éppen lóvét tudnak csinálni... Az alumínium meg nem csak úgy van, elő kell állítani bauxitból, energiabefektetéssel, szén-dioxid kibocstással, aztán ugye ott a zagy is, amivel nem igazán lehet mit kezdeni. Sok "kicsi" sokra megy. Szerintem is felesleges pazarlás.

Wooden Tiger 2018.05.14. 23:08:43

"hozza a futár, viszi a futár" LOL!!!

lionking 2018.05.14. 23:38:25

@diszkriminans: látom az írásodból, hogy te sem, nálad is betalált mi? :)
Amúgy a Nespresso deklaráltan nem népi akar lenni, hanem prémium márka, mindenben ez tükröződik a reklámoktól az egész imidzs erről szól.
A kiszolgálás, a szerviz minden.
Ettől meg épp nem olcsó nem is akar az lenni, senem annak látszódni

2018.05.15. 07:06:16

@lionking:
30 ezer körül van a legolcsóbb gép, míg egy rendes kávézőző 100-150-től kezdődik. Nálatok proliknál amúgy is az egyszeri beruházás a neccesebb, mert hónapról-hónapra éltek, de mivel már lejárt a kapszula kizárólagossága, ezért ha később nem futja, tudtok venni olcsóbban kompatibilis kapszulát.

Kb. az jut eszembe arról,a mit előadsz, mikor a lakótelepi suhanc kopott Nike sportcipőben menőzik...

$pi$ 2018.05.15. 07:13:30

@Egy Hun Hunniából: "A szín alumíniumra igaz lehet amit írtál. de akim a hétköznap használhatsz az MIND alumínium ötvözet. Lassan ugyan de nem marad meg."

Az ötvözetek sem bomlanak el, az ötvözetben sem molekulák vannak, hanem alumínium atomok.

Tronolok 2018.05.15. 07:17:52

Haat azert faszsagert a tobbsegnek nem kell messzire mennie :
Miert kellene elobliteni? ez nem gyumolcscentrifuga..
Hova tudsz leugrani egy olcsobb kaveert 130-150 forintnal?
amugy bem jon at mi a bajotok a futarral? Nalam is posta hozza es viszi, meg boltba se kell vinni, es semmi extra ara nincs.

midnightcoder2 2018.05.15. 07:27:51

@diszkriminans: Kávéfőzőből többfajta van.

A legprofibb nyilván az, amelyik ledarálja a kávét és megfőzi. A cégnél három ilyen van, tök jó bár hajlamos a megdöglésre, igaz elég sok dolga van. Van még egy kapszulás is, mert hogy van aki Pl. koffeinmenteset szeretne. És van persze nescafe, de az nem kávé.

Otthon nekünk szarvas típusú kávéfőző van, olyan 20 ezer forint körül mérték pár éve, belül full alumínium, de viszonylag elfogadható kávét főz. A gyenge pontja a történetnek amúgy a kávé, aminek az aromája szabad levegőn hajlamos az oxidációra. A babé is, de az őrölt kávépor pláne. Ha veszel egy csomag őrölt kávét, az első adag még királyság, de a végén már elég vacak. Ez ellen vagy az a jó amit én csinálok, hogy minden főzésnél sima kávédarálóval megdarálom (ami azért idő, különösen amíg a darálóból utána kivarázsolod a port), vagy az automata kávédaráló teszi ugyanezt (ami egy idő után elromlik, plusz azt is tisztítani kell időnként) vagy kapszulás kávét iszol, ahol a kapszulában őrölt kávé van, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint a darált kávénál az első adag, csak itt minden kapszula első.

Leggazdaságosabban és talán legkevésbé környezetszennyezően valószínűleg a kávédaráló + kávéfőző kombó működik, de egyrészt ez a legidőigényesebb, másrészt amíg a jó Szarvas felmelegíti a vizet, Paks lámpái elsötétülnek.

2018.05.15. 07:35:14

@Tronolok:
Simán berohad, tapasztalatból mondom, nekünk volt egy ideig ilyen szarunk, ajándékba kaptuk (top legszarabb ajándékok egyike, mikor Karácsony előtt látom, hogy veszik az emberek, mindig sajnálom az ajándékozottakat).

Tronolok 2018.05.15. 08:07:24

@diszkriminans: ha csak felevente van beizzitva amikor vendegek jonnek akkor lehet :D

szinten tapasztalatbol mondom hogy akar csak heti 1-2 kave eseteben sosem volt ilyen problema (evente egyszer atkuldom rajta a vizkomentesito folyadekot es ennyi a tisztitas/karbantartas)

2018.05.15. 08:33:36

@Tronolok:
Valószínűleg ez azért van, mert sosem csináltál vele kakaót...

Tronolok 2018.05.15. 08:43:30

@diszkriminans: ja hogy kakaot, azt nem ezzel szoktuk, meg a kaukazusi kefirt sem :D

de amugy a Nesprosso csokis kapszulaja allando, parom csak azt issza.

Te rendes tejet kuldtel at rajta ??

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.15. 08:46:40

A hipsztereknek ez kell, mit vártál...
Ezeknek az állatfajtáknak bármilyen hülyeséget el lehet adni jó áron, a megfelelő buzworldök használatával. Az a lényeg, hogy trendi legyen, a környezet lényegtelen...

ekat 2018.05.15. 08:54:19

@lionking: Ugye azért tudod, hogy a legjobb olasz eszpresszót karos kávéfőzővel lehet csinálni? És utána meg az E.S.E.-podos rendszer jön?
A NESPRESSO annak való, aki NEM az eszpresszót szereti, nem is értem a névválasztásukat. Itt a munkahelyemen sajnos ilyen gép van, de eszpresszószeretőnek még a NESPRESSO-boltban is csak egy kávét ajánlottak (Ristretto), ami iható volt ugyan, de nem voltam érte oda. Aztán több mást is megkóstoltam, de azok végképp nem jöttek be - kivétel nélkül mindeben érzek egy olyan ízt, ami miatt a Nescafét is utáltam világéletemben. Most a LAVAZZA egyik NESPRESSO-kompatibilis kapszulájával elvagyok azért.

ekat 2018.05.15. 08:59:02

@Parajpuding: Nálad van a bölcsek köve a kávé ügyében? És melyik kávéról beszélsz? Az olasz eszpresszóról? A német / amerikai stb. hosszú kávéról? A zaccos törökről? A magyar kotyogós OMNIA-ról?

Mi is magunk daráljuk otthon a kávét, mielőtt lefőzzük a karos főzővel, de ettől még mindenkinek és minden nemzetnek joga van olyan kávét inni, amilyet szeret/ne.

ekat 2018.05.15. 09:02:17

@lionking: Nekem egyébként ez olyan döbbenet, mármint hogy prémiummárkaként adja elő magát...

ekat 2018.05.15. 09:08:50

@midnightcoder2: Vagy E.S.E. (Easy Serving Espresso) pod, ami egy eszpresszónyi, azaz 7 gr. eszpresszónak őrölt kávé, minden nagyobb olasz pörkölőnek van egy-két-pár-fajtája. (De csak speciálisan hozzá kitalált főzővel, az "E.S.E.-podot is tud" gépekkel nem jó!)

halaloszto 2018.05.15. 09:20:39

az alzheimeres konteó szintű faszságot minek idekeverni? teljesen elveszik tőle a cikk hitele.

halaloszto 2018.05.15. 09:24:24

@midnightcoder2: elhanyagolható?

a munkahelyem melletti kávézóban lecserélték a klasszik olasz presszógépet egy nespressó elkészítő robotra. nem akartam elhinni elsőre. megnéztem, ki van írva az ajtó fölé hogy café. 400 forint egy kávé, és pont az, mint amit otthon csinálhatok magamnak. az eddigihez képest termelnek napi plusz egy kiló szemetet, és megszűntek kávézónak lenni. ennyi erővel kirakhatnának egy doboz nescafét meg egy kanalat...

Vajk

Bermuda (törölt) 2018.05.15. 09:39:19

Kávé: Nagy költségekkel termelik távoli tájakon, sokat utaztatják, viszonylag nehezen megteremthető monokultúrás környezetben él.
Alumínium kapszula: Gyakorlatilag bármely hulladékfeldolgozóban kinyert Al-ból gyártható.

Na most szerinted melyik 1g-jának kárba veszése okoz nagyobb környezetterhelést? A kapszulás kávé az egyetlen módszer, aminél a kávé 100%-ából kávé lesz, nem pazarol semennyit. Az, ha egy kávéfogyasztó évi ~0,5 kg kávét lehúz a WC-n (mert felbontva beavasodik, mellészórja, rosszul főzi, túl sokat főz, rosszul darálja, rájön, hogy az egész csomag nem is ízlik neki), akkor azt a mennyiséget gyakorlatilag feleslegesen termelték meg, egyenesen ágon felhasználás nélküli hulladék lett belőle. Pedig vagy kávéültetvényenként 1 jegesmedvét irtanak ki Dél-Amerikában, amik megmenthetőek lennének, ha mindenki átállna kapszulásra.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.15. 09:40:21

@halaloszto:
Az alumínium TÉNY, hogy elősegíti az archeimer kór kialakulását.

Ezért nem használunk (jobb helyeken) már ma alumínium evőeszközöket és edényeket...

csentecsa 2018.05.15. 09:49:49

@lionking: Nem olcsó, de legalább szar, mint az összes több kapszulás okádék..

Arcade Macho 2018.05.15. 10:08:03

nekem csak az instant kave
a feher uveget meg kimosom es bedobom az uveggyujtobe

ekat 2018.05.15. 10:08:59

@halaloszto: Én azon vagyok kiakadva, hogy a Gourmet (!!!) Fesztiválon nincsen normális eszpressó, mióta kint van / sponzor a NESPRESSO. :(

2018.05.15. 10:18:11

@Tronolok:
Nem, a kapszulában volt tejpor. Amúgy a Nespressonak van tejhabosítós készüléke is, gondolom azt sem kell mosni.

Kivlov 2018.05.15. 10:19:07

Pontosítok: "kávé, az értelmetlen pocsékolás"

Plumper_ 2018.05.15. 10:20:59

a sznoboknak úgysem tudjátok megmagyarázni.

2018.05.15. 10:21:10

@ekat:
Én az ilyet parasztvakításnak nevezem, kb. mint a Meki a 80-as években és a 90-es évek elején, nyugaton akkor is az alsó réteg olcsó gyorsétterme volt, itthon meg a proli úgy tekintett rá, mint valamiféle dőzsölésre. Kb. annyira prémium a Nespresso, mint a Starbucks...

2018.05.15. 10:23:41

@halaloszto:
Bennem felmerült már a gondolat, hogy nyitni kellene egy "éttermet", ahol deklaráltan zacskós leves, mélyhűtött pizza, zacskós tésztáky meg más készen áult kaja van az étlapon.

De ma rájöttem, nem ebben van a biznisz, hanem abban, hogy 1000 Ft-ért kellene piacra dobni "prémium" zacskós levest :-)

2018.05.15. 10:26:49

@Bermuda:
Mert a kapszulákba csomagolásnak, annak szállításának, akár visszaküldésének a logisztikája nem pazarlás, ugye? Na meg ugye annyi erővel lehetne a jelenleginél simán csak kiseb kiszerelésben is árulni a darált kávét.

A legnagyobb kárt persze hogy az okozza, hogy annyira kávé függő a társadalmunk, hogy már az számít furanak, ha valaki nem kavézik.

Nancsibacsi 2018.05.15. 10:45:31

Valószínűleg ki van fizetve a környezetszennyezés, mert kb 16-20eFt egy kilónyi kávé kapszulában, ami egyébként olyan 3eFt volna. Egyébként szerintem nem a kényelem ami itt a fő motiváció, mert egy automata kávéfőző, amibe sima szemes kávé kell simán kényelmesebb: nem kell kapszulánként belenyúlkálni - elég 10-15 főzés után kiönteni a zaccot + vizet feltölteni. Viszont melóhelyre a kapszulás a legjobb. Mondjuk ott is folyton a balhé van belőle, hogy egyeseknek büdös a ganézás. Illetve otthon aki hetente megiszik 1 kávét, annak jobban megéri egy 15eFt-s kapszulás kávéfőző a 100Ft-os anyagár ellenére, mint egy 150 ezres automata, amelyben 18Ft-ba kerül 1 kv. Kotyogós, karos darált kávés kvfőző nem rúg labdába a kapszulás ellen, mert egyszerűen túl sok vele a macera.

Egyébként az alumínium mivé bomlik le? Tessék már felírni a kémiai reakciót. Az esetleg elképzelhető, hogy oxidálódik, de az alumínium oxid mennyivel jobb a környezetnek, mint a fém alumínium?

Tronolok 2018.05.15. 10:48:02

@diszkriminans: latom mukodik a kognitiv bias, es probalod magyarazni :)

van tejhabosito, es a vilagon a legegyszerubb kiobliteni (teflonos, mososzer se igazan kell hozza, a pici magneses kor rugot csap ala kell tartani.
A nespresso sztem nem rak tejet egy kapszulajaba sem, vszeg epp azert mert tonkrebaszna a gepeit..

Emberek, termesszen mindenki kavet a teraszan, porkolje parazs folott bogracsfozes utan, torje ossze mozsarban es asztassa be (cold brew) :)
reg megmondtak mar hogy vedd a kornyezetet egyel hodot!

kommentes nikk 2018.05.15. 10:52:33

Vicces, hogy egyesek ugyanolyan bullshit sznob farokságot csinálnak a szaros kávéivásból, mint a bormajmok. Részemről minden kávénak szar íze van, azért iszom (agyoncukrozva természetesen), mert egyfelől kicsit felébreszt, másfelől meg mivel leszoktam három éve a cigiről, a kávé maradt, aminek ürügyén nyomhatok néha egy nyugis 5 perc szünetet. Melóban a szomszéd irodaház kávégépéből iszom, otthon meg Nespresso gép van, egyszerűen azért, mert egyszerű és tiszta a használata, és egyébként sem iszom sok kávét, otthon nem is minden nap például. Vicces, hogy egy ilyenből is mekkora sznobériát tudnak gyártani egyesek, hogy az igazán jó kávégép 700 ezer, hát persze bazmeg, biztosan :)))

2018.05.15. 11:03:52

@Tronolok:
Mit próbálok megmagyarázni? Ez volt a tapasztalatom, amúgy nem konkrétan Nespresso géppel, hanem egy másik szarral. Engem nem érdekel, ha más ilyen szart használ, viszont röhögök azokon a prolikon, akik a tehetősség szinonímajaként használják a Nespresso gépeket.

Nem mondtam, hogy hogyan csináld a kávédat, úgy csinálod, ha akarod, én egyébként utalom a kavét, nem is iszok, feleségem iszik, de ő érezte magát nálam is rosszabbul, mikor megkaptuk azt a hulladékot, mert épp 2 héttel ezelőtt mondta, hogy a világ legidiótabb találmánya a kapszulás szar, ott meg neki kellett jó pofát vágnia, mert tudták róla, hogy amúgy kávézik (napi egyszer).

2018.05.15. 11:05:15

@kommentes nikk:
Bocs, de épp azok a prolik kezdték itt a sznobériát, akik a Nespresso prémiumságát hangoztatták.

2018.05.15. 11:07:11

Ami ugye olyan, mint ha valaki azt mondaná, hogy a Knorr zacskósleves mekkora gasztronómiai élmény, aki szerint nem, az nem tudja kifizetni, cdak vágyakozik rá... (egyébként pont szeretem a műlevest, úgy mondom ezt)

Tronolok 2018.05.15. 11:15:50

@diszkriminans: a hozzaszolasodat magyarazod, ugy hogy ezek szerint kavet sem iszol és nem is volt Nespresso geped soha, csak vmi koppintott szar, aminek a gyartoja megprobalta volna akar meg huslevest is fozni vele :)

nem tehetosseg, sot inkabb olcso es praktikus (foleg akinel draga az ideje)

Ennyi erovel az elektromos sportautokrol is kommentelhetnel ugy hogy egy 1.2 es dizel puntot vezetsz

ekat 2018.05.15. 11:23:41

@diszkriminans: :) Igen, nekem is olyan, mint amikor egyesek háborogtak, hogy a Nike - vagy ki - hogy ereszkedhetett le a TESCO-hoz. A Nike, mint egy bárkihez leereszkedni tudó prémiummárka... LOL.
De ebben az a furcsa nekem, hogy ők maguk adják úgy elő magukat, sorszámot osztogató szalon, Clooney, meg mittudomén.

2018.05.15. 11:26:22

@Tronolok:
De én kezdetektől nem a Nespresso-t fikáztam, hanem a kapszulás gépeket, mint kategóriat. Szüleimnek például Nespresso van, de a kezdeti lelkesedés után ők sem hadználják.

2018.05.15. 11:34:13

@Tronolok:
"Ennyi erovel az elektromos sportautokrol is kommentelhetnel ugy hogy egy 1.2 es dizel puntot vezetsz"

Nem, ez olyan, mint ha a segwayekről kommentelnék úgy, hogy nem a 100 ezres márkás, hanem a 70 ezres kínait próbáltam volna (kb. az arányok is ehhez állnak közel hozzá).

kommentes nikk 2018.05.15. 11:50:50

@diszkriminans: Segway nincs 100 ezerért, csak szólok :)

2018.05.15. 12:01:13

@kommentes nikk:
Csak írtam 2 számot, teljesen mindegy, a lényeg, hogy egy jobb Segwayen állva érzik itt egyesek, hogy sportautóban ülnek. Na meg azért is hoztam példanak, mert ugyanannyira tartom pazarlásnak, mint a kapszulás kávéfőző gépet.

BéLóg 2018.05.15. 12:21:34

Minden kávéforgalmazó PONTOSAN tudja, hogy a kávé .....ritka lesz BELÁTHATÓ időn belül.
Klímaváltozás, egyre nagyobb fogyasztás, stb.
Amikor az ember kávébabot vesz, akkor LÁTJA hogy kávét vett.
Az őrölt kávé esetében már nem látja, hogy van-e bármilyen töltelékanyag.
A kapszulás kávéban még azt sem látja, hogy egyáltalán kávé van-e.

A KAPSZULÁS kávékat pontosan azért "találták" föl, hogy a milliárdnyi (új) "kávé"-fogyasztót kiszolgálják VALAMIVEL.

Lehet, hogy MOST a kapszulákban kávé vagy kávé IS van. De hogy tizenhuszonnemtom :-) év múlva csak valami AROMA lesz, az is biztos.

zuhanorepulesss 2018.05.15. 12:45:19

Megint olyanon vitáztok, hogy a banán vagy a barack finomabb-e. Akinek van kedve (meg ideje) igyon kilós kávét, mi itthon kb egy hónap alatt iszunk meg egy doboz kapszulás kávét. Gyors, egyszerű, megismételhető az íz, nincsenek meglepetések.
Mindenki csinálja azt, ami neki a legjobb. Máig nem értem azokat, akik vesznek egy használt audit, és 3000-ért tankol bele. Ma is volt ilyen a kúton. Ha venne egy focust, lenne pénze tankolni.
Aki nem tud kifizetni egy doboz kapszulás kávét anélkül, hogy megborulna a háztartása, az ne vegyen. Ez elég egyszerű. Nme kell ezen ennyit agyalni.

RHalacska 2018.05.15. 13:16:35

Jót mosolygok a környezetvédelemi pörgésen, ami itt van. Drágáim, menjetek ki Egyiptomban, laza 90millió ember szemetét vagy a Nílusba dobják, vagy kiviszik a sivatagba és felgyújtják. Na ott kellene valamit tenni. Meg kis hazánkban, mert nem lehet végigmenni egyetlen út mellett sem, hogy ne találjunk egy konténernyi szemetet zsákolva, vagy szétdobálva. Na ezek után lehet a kapszula környezetterheléséről beszélni. Az Al még midig barátságosabb, mint a napi több mint 1 milliárd legyártott PET palack.

flamer 2018.05.15. 13:32:54

@consul: "Vegyes tüzelésű kazánt minden házba és szinte alig marad hulladék"

Megmarad az, csak a tüdőnkben. Mondjuk ott legalább nem látszik, ugye.

ekat 2018.05.15. 16:17:50

@zuhanorepulesss: A régi AUDI-król, BMW-kről meg hasonlókról eleve csak az az egy ordít, hogy a tulajdonosuk szegény. :)

lionking 2018.05.15. 19:03:32

@diszkriminans: azta te aztán tudod a tutit.
Meg ismersz is engem állítólag ha ilyen magabiztosan prolizol
De szerintem magadból indulsz ki mert neked még egy 30e-s kávéfőző is merész álom, nemhogy bele a kapszula 130/db áron
látom nagyon irigy vagy, de nem baj majd elmúlik
dolgozz többet és lógj itt a neten kevesebbet és akkor neked is lehet jó kávéfőződ meg kávéd :)
még úgy is ha nem Nespresso

lionking 2018.05.15. 19:17:41

@ekat: Na ja nagy nyomás meg letaposott kávé :)
Csak otthonra nem igazán gazdaságos
Pont úgy, mint a darál -főz tipusok
Azok olyan helyre valók ahol egy nap 30-50 100 kávét is meg kell főzni.
Az, hogy reggel meg délután igyon valaki egy-egy kávét, arra (is) pl a kapszulás félék tök jók.
Na jó ehhez persze kell szeretni azt az ízt.
én attól a pingvines izétől meg a belevaló vacaktól - na azt nem hívnám kávénak- a Dolce Gusto néven futó borzalom, az valami rettenet.
Ahhoz képest, hogy ugyanaz a cég mint a nespresso, mert mindkettő a Nestle-é

2018.05.15. 23:07:07

@lionking:
Nem ismerlek, de bemutatkoztál, elég nagy proli az, aki egy kommersz terméket állít be úgy, hogy arra irigykednének emberek.

lionking 2018.05.16. 08:47:56

@diszkriminans: elég nagy proli aki nem tudja a finom humort érteni
Amúgy meg idióta is vagy nem én állítom be annak, hanem a Nespresso alakítja úgy az imidzsét hogy prémium terméknek hasson
Az hogy leírom az meg csak tényközlés nem vélemény
tehát elég nagy proli vagy ha ezt sem tudod megkülönböztetni
Amúgy ez volt az utolsó hozzád intézett válaszom, mert nem bírok a te szintedre süllyedni

2018.05.16. 09:26:55

@lionking:
Csak nem ezzel indítottál, már csak magyarázkodásnak írtad, hogy a Nespresso próbalja prémiumnak eladni. Prémiumnak meg sokmindent próbálnak eladni, de attól még nem lesz az.

Az meg nem finom humor, ha a hülyeségedet beszólós poénkodással próbálod fedezni.