HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Műanyag bolygó

2018.05.18. 14:50 Csomag Olga

Habár a blogon itt más sokszor foglalkoztunk a tengerekben lévő csomagolási hulladék elképesztő mennyiségeivel, felhasználásával és veszélyeivel, a PET palack útjával, most, hogy a National Geographic címlapon hozta a történetet (és milyen címlapon...), talán még többekhez eljut az üzenet.

A NatGeo, aki egy műanyagellenes hadjáratba kezdett, a csomagolásokat is érintő legfontosabb megállapításai a következők:

  • 9 millió tonna műanyag kerül az óceánba minden évben, mely összesen 5.3 -14 millió tonna (becslés) műanyagszemét a vizeinkben, mely minden nélkül legkorábban 450 év múlva bomlik le;
  • a Földön lévő 6.9 milliárd tonna hulladékból 6.3 milliárd tonna (91,3%) teljesen elkerülte az újrahasznosítást;
  • az amerikaiak naponta dobnak ki fejenkét egy zacskót;
  • az amerikaiak fejenként 346 műanyag palackot vásároltak évente;
  • 5 billió darab műanyagszemét van a Földön;
  • az összes tengerparti hordalék 73 százaléka műanyag: palackok, kupakok, csomagolók, bevásárlózacskók, cigarettafilterek.

A képek magukért beszélnek, jobban átadják a probléma nagyságát, mint a szavak. Összefoglalva: sok kicsi szemét (fogyasztó) sokra megy. Szerencsére vannak, akik a hulladék eltakarításán és nem megtermelésén is dolgoznak (lásd The Ocean Clean Up projekt vagy az úszó szemetes projekt)

(Csak zárójelben teszem hozzá, hogy óriási veszekedés alakult ki a blogon a kapszulás kávé környezetszennyező hatásáról. A többség - aki kommentelt - a kényelmet választja inkább, mint a hulladékminimalizáló megoldásokat. Persze igazuk van, egy kapszula nem számít, de ha mindenki így gondolja, akkor óriási probléma lesz belőle. Lásd mi a helyzet a PET palackokkal és zacskókkal a tengerekben. )

A videó - érdekességként - a műanyag rövid történetéről és társadalmi beágyazódásáról szól.

Forrás: 444 NatGeo 

plastic_planet_2.jpgplastic_planet_1.jpg

plastic_planet_3.jpg

plastic_planet_4.jpg

plastic_planet_5.jpg

plastic_planet_6.jpg

3 komment

Címkék: hulladék óceán csomagolás

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr1013977496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2018.05.21. 15:26:33

@közép dunántúli régió: remélhetőleg kimentették, miután lefényképezték...

roli101 2018.05.22. 09:18:40

Amíg fogyasztói társadalomban élünk, addig a műanyag hulladék mennyisége nőni fog. Vannak kampányok, ötletek, de ezek érdemben nem csökkentik a hulladék mennyiségét.
A műanyag, mint anyag jól hasznosítható, jobban, mint a vas. Viszont a műanyag hulladék hasznosításának szigorúbb feltételei vannak, mint a vasnak. A vasban lehet szennyeződés, idegen anyag, nem gond ezek a kohóban kiolvadnak. Viszont a műanyag csak akkor hasznosítható anyagában, ha tiszta és fajtánként elkülönített. Ezen meg is bukik a lakossági műanyag hulladék hasznosítása.
Egyrészt a gyártók igyekeznek minél dizájnosabb és ezáltal bonyolultabb, összetettebb csomagolást kitalálni, hogy a benne lévő terméket eladhassák. Más anyagból készül a samponos flakon, mint a kupakja, tehát együtt nem lehet hasznosítani, valakinek le kell vennie a kupakot a flakonról kézi erővel és be kell azonosítani a két anyagot. Másrészt a szennyezett csomagolást (pl. ételmaradékkal szennyezett fólia, tejfölös doboz) csak mosás után lehetne hasznosítani, ami rengeteg vizet igényel és rengeteg szennyvíz keletkezik.
Harmadrészt olyan törvények vannak érvényben, amelyek megakadályozzák a műanyag csomagolás csökkenését (pl. élelmiszert újrahasznosított műanyagba rakni tilos, azaz ételes, italos zacskók, dobozok csak új anyagból készülhetnek).
A műanyag hulladékok hasznosítása csak az ipari termelésből származó hulladékok esetén éri meg gazdaságilag, a lakosságtól származó esetén nem.