HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Az erkölcstelen nevű túró rudi és társai

2018.08.13. 08:00 Csomag Olga

Magyarországon biztosan kevesen vannak, akik nem szeretik az 'erkölcstelen nevű' túró rudit. És habár csak két cég van, akik hivatalosan használhatják a védjegyet, majdnem minden tejipari vállalatnak van saját rúdja, rudija, gyurija, desszertje, rolly-ja, túrómax-a vagy roládja. A csomagolásaik is hasonlóan sokfélék: (túró) rudi csomagolásszemle következik.

A Túró Rudi ötlete eredetileg a Szovjetunióból származik, ahol „Eszkimó” néven gyártották és sokan „túró mignon” néven hívtáka téglatest alakú, kakaós túrómasszát. 1968-ban a szovjet szabvány módosított változataként kezdte gyártani a Budapesti Tejipari Vállalat a terméket itthon. Klein Sándor kapta a feladatot, hogy 'identitást' adjon a terméknek. A Műszaki Egyetem oktatója és tanítványai alkották meg a pöttyös csomagolást és a nevet. Az eredeti, piros copfos kislány rajzával díszített csomagolást két iparművészeti főiskolás készítette (nevük nem maradt fent). A név valószínűsíthetően a „túrórúd” fajtanévre utal és akkoriban elég sok negatív kritikát kapott pornográf asszociációk miatt. Például a Hírlapkiadó Vállalat visszautasította reklámozását, mondván „erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük”.

Azonban a termék reklám nélkül is nagyon népszerű lett a fogyasztók között, a termék diadalmenete csaknem 50 éve tart. Ma ma két cég, a Danone (Pöttyös) és a Friesland (Mizo) birtokolja a Túró Rudi szabadalmát, de a többi tejipari cég is gyárt hasonló terméket, de eltérő csomagolással és névvel.

Hogy melyik a legjobb ízű, azt már sokan próbálták kideríteni (teszt itt itt itt és itt), no de melyik a legjobb csomagolás? A pöttyös az igazi? Képeken az 'eredeti' rudi csomagolásfejlődése, majd az összes rudi csomagolása.

Szeretnél még csomagolással kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, kutatási eredményeket olvasni? Keresd a Csomagolásmenedzsment könyvet ősztől, vagy rendeld elő most!

pottyos.jpg

turo_rudi_2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: pöttyös túró rudi csomagolás csomagolásszemle ikonikus

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr3214131845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.