HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Ízelítő korábbról

 • Elmebeteg feliratok a csomagoláson
  Elmebeteg feliratok a csomagolásonA megszokott, előírt felirat a csomagoláson nemcsak a fogyasztónak, de néha a marketingesnek, grafikusnak is unalmasnak tűnhet. Talán éppen ezért néha kreatívak és viccesek az apróbetűs részek.  Ha...
 • Vásárlók megszégyenítése a szatyorral
  Vásárlók megszégyenítése a szatyorralEgy kanadai kereskedő (East West Market) azzal akarja rávenni a vásárlóit az újraszatyrok használatára, hogy nagyon égő, egyszer használatos műanyag szatyrokat ad csak a vásárlóinak. Olyan...
 • Magyar startup, mely felforgatná az újrahasznosítási piacot
  Magyar startup, mely felforgatná az újrahasznosítási piacotEgy magyar vállalkozás, az ALUbaba alapjaiban változtatná meg a újrahasznosítási ágazatot a közeljövőben. Ugyanis nem újrahasznosítják az alupalackokat, mint mindenki más, hanem újrahasználják azokat....
 • Csomagolj levélbe, ne plasztikba
  Csomagolj levélbe, ne plasztikbaElőző heti népszerű 'pucérüzletes' poszt után itt egy másik példa, hogyan lehet a plasztikot mellőzni az eladóhelyen: az eladóhely lecserélte a zöldség-gyümölcsök (egy részének) csomagolását igazi...
 • Óceán hulladék újra a polcokon
  Óceán hulladék újra a polcokonLényegében összeszedik a szemetet a strandokon, majd újra csomagolást készítettek belőle és eladják. A termékek palackja körülbelül 25%-ban tartalmaz újrahasznált csomagolóanyagokat eldobált és...

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Miért jó a bioműanyag (PLA) csomagolás?

2019.06.24. 08:00 Csomag Olga

A bioműanyag (bioplastic) széleskörűen alkalmazott alapanyag  a csomagolóiparban is. Többek között a Procter and Gamble (sampon), Nestle/Danone (joghurtos pohár), Heinz és Coca Cola (növényi palack- plant bottle) használják már hosszabb-rövidebb ideje termékeik csomagolásához, és egyre több márka tervezi bevezetni. Éppen ezért érdemes végigvenni, van-e értelme erre váltani vállalati oldalról? Vagy hogy a fogyasztóknak tényleg egy környezetbarát alternatívát jelent-e?

biomuanyag_csomagolas.jpg

A téma több szempontból is nagyon izgalmas. Először is az EU nagyon elköteleződött a hagyományos, egyszer használatos műanyagok betiltása mellett, ami miatt már egy ideje elindultak bizonyos átrendeződések a műanyag piacon az alternatív anyagok javára. Továbbá a multinacionális vállalatok, mint például a Coca Cola Company, McDonald’s, Costa Coffee, ASDA és Danone elkötelezettek a hagyományos csomagolások bio-alapú cseréjével, ígéreteik szerint 10-20 éven belül minden csomagolásukat bio-alapanyagű műanyagra szándékoznak cserélni. Végül mivel 2017-ben a bioműanyagok közel felét csomagolásokhoz használták fel a téma csomagolásos vonatkozása nagyon fontos. De mi is az a bioműanyag?

Többfajta bioműanyagot különböztethetünk meg. Készülhetnek teljesen és részben biológiai anyagból (vagyis a fele még műanyag is lehet). Az alapanyaguk szerint lehetnek olaj, keményítő, protein és cellulóz alapanyagú bioműanyagok. Ezek lehetnek olyan anyagok, melyek emberi fogyasztásra is alkalmasak lennének (első generációs alapanyag, first generation feedstock), vagy valamilyen ipari alapanyag. Továbbá megkülönböztethetjük a bioműanyagokat a lebomlásuk módja és jellege szerint is: lehetnek lebomlóak és kevésbé lebomlóak. 

Image result for bioplastic biodegradable

A csomagolóiparban a legismertebb bioműanyag a PLA (poly lactic acid), melyet leggyakrabban cukornádból vagy kukoricakeményítőből állítanak elő. Ez egy természetes, bio alapú alternatívája a kőolaj alapanyagú műanyag csomagolásoknak, és majdnem olyan jó fizikai (védelmi) tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos műanyag. Jelenleg nagyjából a bioműanyagok a teljes műanyag csomagolási piac 4%-át teszik ki (80 millió tonna), de minden szakértő becslés kétszámjegyű növekedéssel tervez és határozottan pozitív a felhasználási területének bővítése kapcsán. 

Image result for Classification of biodegradable and bio-based plastics

Vagyis adott egy olyan csomagolási alapanyag, mely jó alternatívát jelent a műanyagnak, de a szakértők mégsem lelkesednek határok nélkül érte. Ennek több oka is van, lássuk sorban ezeket:

(1) ALAPANYAG. Azon bioműanyagokat, melyek emberi fogyasztásra is alkalmasak lennének, nem ideális egyáltalán csomagolóanyagnak felhasználni (pl. nádcukor). A jelenlegi műanyag fogyasztás kiváltására körülbelül Franciaország 40x-es területére lenne szükség, ahol csak a bioműanyaghoz szükséges alapanyagot állítanák elő. Ez nem áll rendelkezésre jelenleg a világon és valószínűleg nem is fog soha nagy áldozatok nélkül. Éppen ezért minden olyan törekvés, mely nem 'étel'-alapanyagból állítja elő a bioműanyagot, hanem maradékokból, vagy egyéb alternatív megoldásokat használ, jelentősen javítja a bioműanyag környezeti megítélését. 

(2) VÍZIGÉNY. Habár nem foszilis alapanyagból áll, a környezetterhelése a bioműanyagnak is lehet nagy. A legtöbb alapanyag előállításának magas a vízigénye, mely alapanyagtól függően eltérő mértékben terheli a környezetet. Ezért a csomagolási bioalapanyag kiválasztásakor érdemes olyan életciklus elemzésekre támaszkodni, ami ezt a faktort is figyelembe veszi.

(3) LEBOLMÁS. Gyakori téveszme, hogy a bioműanyagok biológiailag lebomlók, méghozzá nagyon könnyedén. Ez nem lehetne messzebb az igazságtól, normál körülmények mellett ugyan olyan lassan bomlanak le, mint a sima műanyagok. Azonban a bioműanyagok sokszor komposztálhatók, de ahhoz speciális feltételek (hő, nyomás, hozzáadott anyagok) kellenek, így csak erre szakosodott vállalatok tudják megtenni. Épp ezért ráírni egy bioműanyag csomagolásra, hogy biológiailag lebomló, igazán félrevezető, mert a fogyasztók - önhibájukon kívül - téves következtetéseket vonhatnak le. Vagyis nem kellene a kertben elásni trágyaként senkinek. Nem beszélve arról, hogy jelenleg a lebontáshoz szükséges infrastruktúra sem áll rendelkezésre. Végül ha lebomlik is, elsavasítja a környezetét.
Related image

(4) ÚJRAHASZNOSÍTÁS. A bioműanyagok egy nem szakértőnek teljesen úgy néznek ki, mint a 'sima műanyag'. Vagyis a műanyagokkal együtt kerülnek be a szelektív kukákba, ami az újrahasznosítási folyamatot - és az újrahasznosítók életét - jelentősen megnehezítik. Ugyanis vannak, melyek újrahasznosíthatók (más néven drop-ins, például a plant bottle és minden BioPE és BioPET), de sok olyan fajtája is van, ami nem, vagy külön üzemekben hasznosítható. Éppen ezért érdemes a biomanyagok kapcsán nem csak a fogyasztókat tanítani, hanem a marketingeseket is, akik megfelelő jelölésekkel és instrukciókkal tudják ellátni a fogyasztókat a hulladékkezeléssel kapcsolatosan.

Összefoglalva itt egy nagyszerű és trendi csomagolási alapanyag, de a fennállása 30 évében kiderült róla néhány hátrány is, így a bevezetése legalább akkora körültekintést kíván, mint a többi nem bio csomagolási alapanyag. De ezeket betartva egy élhető alternatívát kínál mind fogyasztónak, mind vállalatnak hosszútávon. 

Szeretnél még csomagolással kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, kutatási eredményeket olvasni? Keresd a nemsokára megjelenő Csomagolásmenedzsment könyvet, vagy rendeld elő most!

Szólj hozzá!

Címkék: műanyag csomagolás környezetbarát lebomló bioműanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr814887326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.