HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Ízelítő korábbról

 • Hihetetlen kreatív karácsonyfák hulladékból
  Hihetetlen kreatív karácsonyfák hulladékbólItt az idő gondoskodni a karácsonyfáról. De az örök kérdés: milyen legyen a fa?! Már tudjuk, hogy a műfenyő rossz. Marad a vágott vagy a földlabdás. Nem lenne helyette még jobb megoldás egy 'újra...
 • Megjelent a Csomagolásmenedzsment könyv!
  Megjelent a Csomagolásmenedzsment könyv!Megjelent a Csomagolásmenedzsment könyv! Hiszem, hogy hiánypótló mű a marketing, menedzsment és csomagolás határterületén. Szó van benne sok elméletről, példákkal illusztrálva és többek között arról,...
 • Szellemek a palackon: halloween-i csomagolások
  Szellemek a palackon: halloween-i csomagolásokMinden ünnep jó ünnep egy különleges, limitált csomagolás piacra dobásához. A halloween sem kivétel ez alól a szabály alól, a csomagolások szellemesek lesznek egy rövid időre - minden értelemben. A...
 • Számháború a WC papíron
  Számháború a WC papíronTegye mindenki a szívére a kezét és árulja el őszintén, hogyan választ WC papírt az eladóhelyen. De ha nem is teszitek, a csomagoláson szereplő feliratok alapján is egyértelmű, hogy választ az...
 • A csomagolásfelirat, ami miatt a legtöbbet pereskedtek
  A csomagolásfelirat, ami miatt a legtöbbet pereskedtekBizonyára sokan röhögtetek már a csomagolásokon szereplő bugyutának, szükségtelennek és túl elővigyázatosnak tűnő feliratokon. Ilyen többek között a  'vigyázz forró', vagyis a ‘Caution Hot’...

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

A csomagolásfelirat, ami miatt a legtöbbet pereskedtek

2019.07.29. 08:00 Csomag Olga

Bizonyára sokan röhögtetek már a csomagolásokon szereplő bugyutának, szükségtelennek és túl elővigyázatosnak tűnő feliratokon. Ilyen többek között a  'vigyázz forró', vagyis a ‘Caution Hot’ az italokon. Azonban a történet, mely ezt eredményezte, egyáltalán nem vicces, hanem elgondolkodtató és inkább a piaci versenyről szól, mely veszélyes termékeket eredményez.

Történt ugyanis, hogy 1992-ben, az akkor 79 éves Stella Liebeck az unokájával egy McDonald's ban reggeliztek. Liebeck egy forró kávét vett, melybe - mivel az túl forró volt - egy adag fagylaltot akart tenni. Az anyósülésen a két térde közé szorította a poharat, hogy leszedje a tetejét, de ügyetlen volt és a pohár nagy része az ölébe folyt. Harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a teste 22%-án, aminek következtében a combján és az ágyékán szükségessé vált a bőr átültetése. 

A McDonald's-tól az orvosi számlák rendezésére 20 000 dollárt kért (nem volt biztosítva), de amikor a McDonald's 800 dolláros ellenajánlatát megkapta, úgy döntött, hogy bírósághoz fordult, amivel elkezdődött a Liebeck vs. McDonald's, vagyis a 'forró kávé' per. Liebeck ügyvédi csapata azzal érvelt, hogy a kávé, amit az étteremlánc értékesít, a szükségesnél sokkal forróbb volt. Az ügyvédek lemérték, hogy egy átlagos McDonald's-ben a kávé 82C, míg az ideális hőmérséklet 50-60C lenne, mert 65C-tól a folyadékok égetnek. Továbbá azt is kiderítették, hogy Liebeck nem volt egyedül, az elmúlt évtizedben 700 további esetet szedtek össze, amikor a fogyasztók a túl forró kávéval megégették magukat. Végül a bíróság Liebecknek adott igazat, és több kör fellebbezés után végül $640,000 kapott a károk kompenzálására. 

“We knew, before the lawsuit was filed, that the temperature of the water was 190 degrees or so, and the franchise documents required that of the franchise. Our position was that the product was unreasonably dangerous, and the temperature should have been lower.” Kenneth Wagner, Liebeck ügyvédje

A média felkapta az ügyet, sokan hibáztatták az áldozatot, és az ő ügyetlenségének tartották a balesetet és megvádolták kapzsisággal is. Azonban a kritikusok sokszor elfelejtik azt, hogy miért is olyan forró a kávé, vagyis miért jóval forróbb, mint azt egészségesen inni kellene. Akkoriban - és azóta is - a McDonald's termékígérete a forró kávé. Ezzel próbálnak piacot szerezni, ez az oka, hogy forróbb, mint mindenki más kávéja (kikéve a Starbucks, ami szintén ilyen forró). Vagyis a cég agresszív terjeszkedése miatt és versenyelőny elérése miatt kínál az egészségesnél forróbb italt. És az igazsághoz hozzátartozik, hogy a túl forró kávé politikáját azóta sem változtatták meg, inkább ráírják, hogy forró, mintsem hidegebben kínálják. Ami igazán elgondolkodtató, mert így egyértelmű, hogy a vigyázz forró felirat azért van, hogy elkerüljék a Liebeck féle pereket.

Szerencsére a történetnek pozitív következménye is lett. Amellett, hogy a a forró italt kínáló vállalatok közül sokan ráírják azóta elővigyázatosságból a 'vigyázz forró' figyelmeztetést, az autóipar is tanult az ügyből és azóta szinte minden modellben elterjedt az anyósülésen is a pohártartó. Sőt, a csomagolóipar is nagyobb késztetést érzett olyan poharak (és tetők) kifejlesztésére, melyből sokkal biztonságosan lehet inni. 

További következmény pedig a vicceskedő és ameriaikon gúnyolódó csomagolási feliratok (lásd a ķépeken).

caution_hot.jpg

35 komment

Címkék: kávé történelem per címke label csomagolás

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr4614890658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szmoker (Homo Trollicus) 2019.07.29. 11:58:20

Hülye vagy? Pereld be a nálad okosabbakat, és meggazdagodsz!

Golyós 2019.07.29. 12:13:37

A mekis kávé tényleg brutálisan forró,msosem értettrm miért kell így adni. Pont emiatt nem iszom ott sosem kávét, mert mát régen megettem a kaját, ülök a kocsiban és még mindig ihatatlanul meleg. Ettől függetlenűl amerika a lehetőségek hazája munt tudjuk :-)

ecodrive 2019.07.29. 12:40:05

@Golyós: gyerekkoromban nekem is megfújták a malátakávémat, hogy ne legyen forró. Azóta tudom, hogy a tea forrásban lévő vízzel, a kávé meg nagy nyomású forró vízzel készül. Jobb helyeken a csészét is felforrósítják, mielőtt a kávé belekerül. A mekis kávénak nem a hőmérséklete rossz, hanem az íze.

koboldka 2019.07.29. 13:11:05

A kávé tudtommal azért olyan orbitálisan forró, mert azzal számolnak, hogy családdal vagy haverokkal lenyomsz egy komplett menüt és majd csak a végén fogod meginni a kávét.

wrstjnethn 2019.07.29. 13:20:42

A felirat nélkül is tudta, hogy forró, mert az ellen akart tenni, nem? Akkor minek a felirat??? Az igazi kérdés az, hogy akkor is így járt volna ez a véglény, ha már akkoriban is rajta van a felirat a poháron? Azt hiszem tudjuk a választ annak ellenére, hogy sosem fogjuk megtudni...

Makacs Folt 2019.07.29. 13:21:18

A 600,000 az most hatszáz, vagy hatszázezer? Ha az utóbbi, minek van benne a tizedesvessző?

ROTFL Manó 2019.07.29. 14:24:39

Megműtik Józsi bácsi torkát, így egy hétig "alulról" etetik egy csövön keresztül. Dél van, jön a nővérke. Fog egy tölcsért, beilleszti a cső végébe és beönt egy kis csésze húslevest, majd tömőfával letunkol egy kis krumplipürét fasirttal és a végén utánaönt egy csésze kávét is. Józsi bácsi veszettül elkezd fickándozni az ágyában. A nővérke megkérdezi:
- Mi van Józsi bácsi, tán csak nem túl forró a kávé?
- Naná, majd keserű!

élhetetlen 2019.07.29. 14:34:35

@wrstjnethn: “A felirat nélkül is tudta, hogy forró, mert az ellen akart tenni, nem? “. A forró nem egy pontos meghatározás. Olyan forró, hogy még nem tudom meginni, vagy olyan forró, hogy leviszi a bőrömet. Van különbség, nem?
“véglény”? És azt minek nevezzük, aki képes az ipari csomagolást védeni? Mikor fordul ki egy pohár a függőleges helyzetből? Ha nem könnyen jön le a teteje, és valamelyik oldalát próbálod a tetőnek felemelni. És még pár példa. Fémkupakos üveg. Próbálod letekerni, valami elpattant, csak nem az, aminek kellene, forog körbe. Ha ráírnák, hogy, ha nem sikerült kinyitni, fogj egy kést, vágd el a kupak alsó és felső részét összetartó fémlapokat, de vigyázz, mert a kés általában éles, és csúszik a fémen? Az csak seggtakarás lenne.Ilyen a nyitófüles konzerv, ahol a kezedben marad a nyitófül, vagy nem marad a kezedben, de olyan erővel kell meghúzni, hogy a végén kilöttyen a fele, mert nem szögezted le a konyhapulthoz. A másik kedvencem a csomagolt felvágottak. Itt nyílik, de nem. Úgy oda van van ragasztva, hogy csak felvágni lehet a tetőt, aztán csomagolhatod a maradékot. Biztos, hogy a fogyasztó a hibás, nem a gyártó, csomagoló?
Az igaz, hogy a feliratok nem segítenek. Talán az segítene, ha elérnénk, hogy ne legyen elég, hogy a gyártók lezárták a terméket, legyenek felnyithatóak is.

wrstjnethn 2019.07.29. 14:49:45

@élhetetlen: Ha olyan forró, hogy nem tudod meginni, akkor a bőrödet is leforrázza, ilyen egyszerű. Ha a pohár teteje könnyen lejönne, pont nem lenne értelme, mert nem védene a kilöttyenéstől! Annyi az egész, hogy a spiné három agysejtje együtt nem tudta összerakni, hogy ha forró meginni, akkor nem kellene kockáztatni, hogy a pi**ára ömlik. Ennyi, az embereket saját maguktól a legnehezebb megvédeni.

Golyós 2019.07.29. 15:13:14

@koboldka: A végén sem lehet, nem hűl ki addigra.

Golyós 2019.07.29. 15:15:26

@ecodrive: A gyerekkorodban? Még most is ott vagy, próbáltál szellemes lenni de nem ment. Mekibe nem azért jár az ember mert jó a kávé hanem azért mert "gyors" és a gyerek elvan a játszóházban amikor kint szakad az eső, viszont mozgásigénye még van.

Emmett Brown 2019.07.29. 16:00:09

Nekem az nem fér a fejembe, hogy miért azt a híg löttyöt isszák emberek kávé címszó alatt.

Cycmen 2019.07.29. 17:11:25

A 79 éves Stella Liebeck leforrázott ágyékát kezelő orvosnak utólag is részvétem!
És bazmeg! Vesz az idióta egy forró kávét és mit ad isten, FORRÓ!

plokmi 2019.07.29. 17:49:35

Amerika, a korlátlan hülyeségek hazája.

élhetetlen 2019.07.29. 19:04:48

@wrstjnethn: Hát, veled kár lenne vitatkozni. Olyan meggyőző érveid vannak! Nem, ha belekóstolsz a kávéba, és még forró, az nem jelenti okvetlenül azt, hogy, ha a kezedre löttyen, akkor úgy megégsz, hogy bőrátültetésre van szükséged. “Ha a pohár teteje könnyen lejönne, pont nem lenne értelme, mert nem védene a kilöttyenéstől!”. Egy egyszerű menet (vagy egy bajonettzár). Míg nem csavartad le, addig stabilan a helyén van, viszont jó esetben nem lefeszegetni kell. Nem tudod elképzelni, ugye? Pedig azt hiszed magadról, hogy neked több agysejted van háromnál. Bár az érvelésed gyanús. És, gondolom, te még soha nem öntötted le magad, sőt a nyakkendődet sem etted le, mert te nagyon tudsz vigyázni.

élhetetlen 2019.07.29. 19:07:12

@Cycmen: És most menj, és gyorsan töröld le a lecsöpögött nyáladat az ingedről, mert nagyon maró hatású, és még kilyukasztja.

Cycmen 2019.07.29. 20:04:26

@élhetetlen: Említettem már hogy leszophatsz?

Cycmen 2019.07.29. 20:04:26

@élhetetlen: Említettem már hogy leszophatsz?

élhetetlen 2019.07.29. 20:15:26

@Cycmen: Nem érdekel az ajánlatod! Nekem nem elég, ha valaki “szép”, mint te vagy, esze is kell, hogy legyen, és te elég régóta bizonyítod, hogy neked nincs. Szint alatt vagy.

Cycmen 2019.07.29. 20:27:58

@élhetetlen: Miért mi a szinted? Gyere, meghívlak egy forró kávéra!

Weißkopf 2019.07.29. 20:55:04

@Makacs Folt: "A 600,000 az most hatszáz, vagy hatszázezer?" Így írva (és Amerikában) az utóbbi. Ott fordítva használják a tizedesvesszőt és pontot, náluk tizedespont választja el az egészt a tizedtől, az ezreseket viszont vesszőkkel tagolják.

élhetetlen 2019.07.29. 21:05:31

@Cycmen: Csak nem gondolod, hogy mutatkoznék, vagy egy légtérben lennék veled? Még egy “forró kávéért” sem.

wrstjnethn 2019.07.29. 21:19:38

@élhetetlen: na akkor figyelj: ha belekóstolsz a kávéba, pontosan tudod milyen forró, nem veszed az öledbe. Ha nem kóstolsz bele, nem tudod milyen forró, ergo rohadtul nem veszed az öledbe!!! Képzeld égettem meg a számat, a nyelvemet és a bőrömet is, tudod mit csináltam? Tanultam belőle és nem másokat perelgettem a hülyeségem miatt. Lehet nincs több, mint három agysejtem, de a spinének 79 év kevés volt ezt megtanulnia, miközben én tíz éves koromra túl voltam ezen a tanulási szinten...

Ha a debil nem boldogult egy műanyag pattintós fedéllel, el tudom képzelni mennyi kárt okozott volna egy menetes zárral! Akkor még azért is perelhetett volna, mert túl erősen volt meghúzva a menet. Továbbra is azt mondom, a mami volt hülye, de nagyon. Csak valami miatt a mai társadalomban mindenki más a hülye és a hibás.

wrstjnethn 2019.07.29. 21:19:39

@élhetetlen: na akkor figyelj: ha belekóstolsz a kávéba, pontosan tudod milyen forró, nem veszed az öledbe. Ha nem kóstolsz bele, nem tudod milyen forró, ergo rohadtul nem veszed az öledbe!!! Képzeld égettem meg a számat, a nyelvemet és a bőrömet is, tudod mit csináltam? Tanultam belőle és nem másokat perelgettem a hülyeségem miatt. Lehet nincs több, mint három agysejtem, de a spinének 79 év kevés volt ezt megtanulnia, miközben én tíz éves koromra túl voltam ezen a tanulási szinten...

Ha a debil nem boldogult egy műanyag pattintós fedéllel, el tudom képzelni mennyi kárt okozott volna egy menetes zárral! Akkor még azért is perelhetett volna, mert túl erősen volt meghúzva a menet. Továbbra is azt mondom, a mami volt hülye, de nagyon. Csak valami miatt a mai társadalomban mindenki más a hülye és a hibás.

élhetetlen 2019.07.29. 22:37:06

@wrstjnethn: Tíz éves korodra túl voltál ezen a tanulási szinten, de úgy tűnik sok minden kimaradt. Pl, hogy a papír jó hőszigetelő. Forró a kávé, de a papírpohár megfogható. Így vitte ki a kocsihoz is, nem? Akkor miért abszurd, hog a combja közé fogja, ha fél kézzel nem tudta felnyitni? “Ha a debil nem boldogult egy műanyag pattintós fedéllel”. Ne zavarjon, hogy a pattintós fedél szorul. te magyaráztad, hogy miért KELL, hogy szoruljon, Míg egy nyíl, hogy erre tekerd, és az egész nem kíván erőkifejtést, azt csak te tudod elképzelni, hogy mennyi kárt okozott volna ennél a “debilnél”. “Akkor még azért is perelhetett volna, mert túl erősen volt meghúzva a menet.”. Képzeld, ez is probléma, és nem a vásárló hibája. Már volt olyan, hogy a reggeli kávézás helyett bevittem a Nescafés üveget a munkahelyemre, hogy valaki nyissa már ki, mert én képtelen vagyok rá. Ebből is lehetett volna per, ha valaki felveszi, hogy már percek óta erőlködök, már lila a fejem, aztán, hogy a kolléga két percig kínozza, és kinyílik. Csak ez nehezebb, mert ha lett volna valaki, aki felveszi, és erősebb nálam, és kinyitja, akkor csak az lett volna a peralap, hogy nem köteles mindenki egy erőművészt tartani otthon, ha Nescafét akar inni. Nem tudom, mennyit értesz ebből.
Ha erre is csak azt tudod válaszolni, hogy “a mami volt hülye, de nagyon”, akkor inkább ne válaszolj, mert, ha te nem vagy debil, már beláttad volna, hogy az érveid semmit sem érnek

wrstjnethn 2019.07.29. 23:12:31

@élhetetlen: akkor még egyszer leírom, de most lassan, hogy megértsd: igen, a papír jó hőszigetelő, tehát a benne levő kávé akár forró is lehet, ezért nem veszem a lábam közé és feszegetem a tetejét! De igazad van, az érveim semmit nem érnek, ha olyannal vitatkozok, aki nem képes megérteni az alapvető túlélési ösztönöket sem. Na befejeztem.

élhetetlen 2019.07.29. 23:43:53

@wrstjnethn: Érdekes, a papír hőszigetelésével csak most jössz, amikor megemlítettem. Tehát nem tudod, hogy a kávé forró, vagy csak az volt, de a te alapvető túlélési ösztönöd azt mondja,hogy semmilyen papírpoharat ne vegyél a lábad közé, és ne feszegesd a tetejét, akkor se, ha fél kézzel nem tudod kinyitni. Ez, mint “túlélési ösztön”. Hát jobb is, hogy befejezted.

Cycmen 2019.07.30. 08:37:30

@élhetetlen: Te ugyanolyan hülye vagy mint a bíró, meg az amerikai idióta vén kurva amelyik leforrázta a pináját.
Bazmeg aki a lába közzé szorított forrókávés pohárnak feszegeti a tetejét, mert fagyit akar beletenni, az debil!

Cycmen 2019.07.30. 08:37:32

@élhetetlen: Te ugyanolyan hülye vagy mint a bíró, meg az amerikai idióta vén kurva amelyik leforrázta a pináját.
Bazmeg aki a lába közzé szorított forrókávés pohárnak feszegeti a tetejét, mert fagyit akar beletenni, az debil!

CoolKoon 2019.07.30. 10:45:33

@wrstjnethn: Igen, valószínűleg akkor is ugyanúgy járt volna, de akkor legalább a Meki elhajthatta volna a francba mondván, hogy "rá volt írva, hülyegyerek, miért nem olvastad el!".

wrstjnethn 2019.07.30. 11:02:24

@CoolKoon: mondjuk egy normális társadalomban a meki így is elhajthatta volna azzal, hogy pontosan tudta mi van a pohárban. De ugye az amcsi társadalom minden csak nem normális.

CoolKoon 2019.07.30. 11:05:50

@élhetetlen: "Akkor miért abszurd, hog a combja közé fogja, ha fél kézzel nem tudta felnyitni?" - Aki nem komplett idióta, az tudja, hogy SEMMI olyat nem szabad az ember térde közé fogni, amelynek nincs légmentesen záró fedele, pláne ha még forró is. Igazából már ott rontotta el az ostoba nyanyája, hogy nem az autó valamely vízszintes felületére rakta a poharat, a többi csak ennek a folyománya volt.

CoolKoon 2019.07.30. 11:14:51

@wrstjnethn: Ez nem ennyire egyszerű. Ugyebár az amerikai egészségügy önköltséges, az egészségbiztosítás drága, és eszement összegeket gombolnak le az emberről egy-egy orvosi beavatkozásért (arról nem is beszélve, hogy tele az internet olyan esetekkel, amikor tök fölöslegesen küldte el az orvos a beteget CT-re, MRI-re, meg hasonló, drága vizsgálatokra, csak hogy magasabb lehessen a végösszeg). A Meki megtehette volna azt is, hogy kifizeti a nyanya számláját, ám ehelyett egy pofonnal felérő alamizsnát kínált fel. Másfelől pedig az amerikai kártérítési perekben sokkal kisebb a bizonyítási kényszer, mint a büntetőügyek esetén (ezért gyakori, hogy a négereket agyonlövő rendőröket az esetek 99,999%-ában felmentik, de a kártérítési perekben majdnem mindig elmeszelik őket), ami megmagyarázza a fenti pert is. Abban a posztnak mindenképp igaza van, hogy az illető TÉNYLEG súlyos égési sérüléseket szerzett és a Mekinek tényleg nem kellene ennyire eszement forrón tálalnia a kávéit. A többi lényegében nüansznyi különbség csak. Másfelől ha az ember súlyos égszségkárosodást szenved valamilyen vendéglátóipari egységben, azt itt se úszná meg a tulaj, sőt, talán még büntetőjogilag is felelősségre vonnák. Épp csak nálunk nem annyira kitartóak az emberek, amikor pereskedésről van szó (és az ügyek is sokkal tovább húzódnak).