HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Ízelítő korábbról

 • Védekezés a koronavírus ellen a csomagolással
  Védekezés a koronavírus ellen a csomagolássalA koronavírus-járványra nem voltak felkészülve a védőmaszkok gyártói, így sajnos nagyon gyorsan hiánycikk lett a világ több részén, így itthon is. De a túlélni akaró emberek megtalálták a megoldást,...
 • Ideje különbséget tenni a jó és rossz csomagolás között!
  Ideje különbséget tenni a jó és rossz csomagolás között!Ki a nagyobb környezetbarát, aki csomagolt, vagy aki csomagolatlan uborkát vesz? Úgy tűnik, hogy jelenleg a csomagolt uborkavásárlók mégis kicsivel környezetbarátabbak, mert akkor kevesebb uborkát...
 • Politikusok a csomagoláson?
  Politikusok a csomagoláson?A politikus és csomagolás nem túl megszokott együtt, mégis megesik, hogy politikus vigyorog egy terméken. A most véget ért önkormányzati választás kapcsán nézzük meg, milyen típusai vannak a...
 • Origamis KitKat csomagolás
  Origamis KitKat csomagolásAz egyszer használatos műanyagok betiltása elindított egy zöldülést a csomagolós szakmában és az FMCG piacon. Erre újabb példa a KitKat (Nestlé) Japán kezdeményezése, amiben - egyetértésben a Nestlé...
 • Még jobb és szebb dizájner vonalkódok
  Még jobb és szebb dizájner vonalkódokA csomagolás sokszor elfelejtett és elhanyagolt eleme a vonalkód. De egy jól leolvasható dizájner vonalkód még fel is dobhatja a grafikát és mosolyra készteti a fogyasztókat. Miért ne használjuk? A...

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Hogyan halad az egyszer használatos szívószál kiváltása?

2019.08.19. 08:00 Csomag Olga

Szinte mindenki értesült róla már, hogy az EU az egyszer használatos műanyag szívószálat betiltja 2021-től (az egyszer használatos evőeszközök, tányérok, fülpiszkálók, és egyéb pálcikák mellett). Azonban mi lesz helyette? Hogyan fogunk mégis inni? A sajtóban sok elméleti alternatíva megjelent a tiltás bejelentése után (a kedvencem, hogy mindenki zsebében lesz egy fém szívószál), de szerencsére mostanában már megjelentek a valós vállalati megoldások is. Lássuk, merre tart a műanyag szívószál tiltás gyakorlata.

A McDonalds-nál - ahol naponta csak a UK-ben 1,8 millió szívószál fogy - régóta dolgoznak a műanyag szívószál kiváltásán. Első körben, 2018 szeptemberében egy papír alapú szívószálat vezettek be ('eco-friendly' paper straws), mely kiváltotta az addig használt 100%-ban újrahasznosítható műanyag szívószálat, azzal az indokkal, hogy többet is lehet tenni a környezetért. Sajnos a papír nem bizonyult funkcionálisan megfelelőnek, a hideg italban gyorsan felolvadt, sőt egy kiszivárgott belső memó szerint még nem is volt újrahasználható, egyszerűen a vegyes kukába gyűjtötték és elégették. Vagyis jelenleg nincs túl környezetbarát megoldásuk a szívószál kiváltására, de dolgoznak továbbra is az ügyön.

Paper straws are not yet recyclable and should be disposed of in general waste until further notice. [...] We strengthened our paper straws so, while the materials are recyclable, their thickness makes it difficult for them to be processed by our waste solution providers. We’re working with them to find a solution so putting paper straws in general waste is therefore temporary.” McDonalds szóvivő

A Starbucks a műanyag szívószálakat - melyből a cégnél évente nagyjából egy milliárdnyi fogyott - a hideg italoknál egy ergonómikus nyílással ellátott polipropilén fedővel helyettesíti (Nitro lid, strawless lid design), amit Emily Alexander tervezett. Az új fedő a korábbi fedő+szívószáll kombóval összehasonlítva 9%-kal kevesebb műanyagot használ fel. Az új fedőt az új nyílással a meleg italok fedele után modellezték, de nem lesz ugyanolyan, ugyanis minden italnak a maximális élmény elérése érdekében más nyílásra van szüksége. Az új hideg italos fedőn nagyobb a nyílás, ami lehetővé teszi, hogy a fogyasztók a megszokott korty-mennyiséget kapják a habbal együtt.

“It sounds dramatic, but this lid is going to get used about a billion times a year. It’s going to take billions of single-use plastic straws off the market. [...]  “We’re seeing a lot more public awareness around sustainability in packaging. We have a major opportunity here. The impact and reach of this project make it really special. Plus, we think customers are going to love it.” Andy Corlett, director of global packaging solutions

A Burger King Singapore és néhány KFC éttermben egyszerűen a fogyasztókra bízzák a választást. Ezentúl nem adnak kérdés nélkül szívószálat és fedőt, ha valakinek mégis szüksége lenne rá, annak kérnie kell. Sőt, a fogyasztók tudatosságát feliratokkal is elősegítik, miszerint gondolkodjanak el, hogy tényleg kell-e nekik szívószál. A házhozszállításnál továbbra is jár a fedő és szívószál. Jelenleg ez a megoldás a Burger King esetében még teszt jellegű, de dolgoznak a műanyag szívószálak teljes kiváltásán, hogy 2025-re elérjék a műanyagmentességet.

"The removal of straws and lids will help our guests rethink whether they really need them and get everyone to do their part in keeping the environment clean. It may seem like a drop in the ocean but when more organisations adopt the initiative, we believe it will send a positive signal to the community and we hope that ripples will eventually turn to waves." Goh Chin Hou, general manager, Burger King Singapore 

Vagyis láthatóan pörög az ipar a tiltott műanyagok kiváltásán dolgozva, sok az ötlet és gyakorlati megvalósítás, de szinte mindegyiknél szükség van némi kompromisszumra. A Burker Kingnél és KFC-nél a legegyszerűbb megoldást vették és nem adnak, ami jelentősen csökkentheti a szívószál fogyasztást. A McDonalds példája jól mutatja, hogy a papír alternatíva elméletben jól hangzik, de a gyakorlatban nem lett igazán átgondolva és környezetbarát szempontból csak rosszabb lett a helyzet, vagyis a műanyagellenes lobbi egy kisebb öngólt rúgott. A Starbucks kicsit továbbgondolta a dolgot, egy olyan (out-of-the-box) alternatívát mutatott fel a műanyag kiváltására, amivel 9%-os műanyag spórolás elérhető, habár nem igazán mondható kimagasló teljesítménynek. Vagyis a gyakorlatban a törvénymódosítás még átütő sikert nem hozott a műanyag ellen. De talán a közeljövőben.

starbucks_strawless1.jpg

starbucks_strawless2.jpgszivoszal.jpg

23 komment

Címkék: mcdonalds műanyag csomagolás starbucks környezetbarát szívószál műanyagmentes egyszer használatos műanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr9315009060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.08.20. 07:16:09

Az egész akció vihar a biliben, jól mutatja a zöldek és az EU mûködésének a színvonalát.

A mûanyagok úgy 1%-a jut Európából a tengerekbe. Ezt az 1%-ot pedig nagy valószínûséggel az illegálisan lerakott, illetve az árokba dobott szemét jelenti. Ergo, ha az EU-ban harcolni akarunk a környezetért, akkor az illegális lerakás, illetve a szemetelés ellen kell(ene) fellépni. Csak az ugye kényelmetlen, mert hát a szemetét szétdobáló emberek nagy része a társadalmi ranglétra alján helyezkedik el, ezek pedig a mai európai kultúrában szentek és sérthetetlenek. Ráadásul a zöldek baloldaliak illetve liberálisok, márpedig az nem összeegyeztethetõ azzal, hogy rávegyék a jómunkásembert, hogy ne az út mentén dobálja szét a szemetet.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.08.20. 08:15:59

Hogyan fogunk mégis inni?"
a szadhoz emeled a poharat es megprobalsz ember modjara inni.
nem vagy légy...

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2019.08.20. 09:12:43

Lehet, hogy az átlagember pont leszarja (mint ahogy a kommentek is mutatják), de azért a gyártók pont nem szarják le most, hanem próbálnak alternatívát keresni, mert kötelező alternatívát keresniük.

midnight coder 2019.08.20. 09:18:53

@Csomag Olga: Ami alapvetõen jó irány lenne, ha valóban komolyan vennék ezt az egészet. De ehhez az kellene, hogy a politikusok az asztalra csapjanak, és rávennék a gyártókat, hogy teljes feldolgozási ciklusban gyártsanak, azaz a hulladék feldolgozás / újrahasznosítás legyen legalább olyan fontos része a dolognak, mint a gyártás.

Treff Bubi 2019.08.20. 11:14:43

Egy jó lépés lenne a gyorséttermi poharakat keményebb anyagból gyártani. Olyan vékony, puha falú poharak vannak mindenhol, hogy megemelni alig lehet őket összenyomás nélkül. Naná, hogy biztonságosabb a kupak+szívószál megoldás ilyenkor.

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2019.08.20. 13:21:58

@midnight coder: Ahogy a fenti peldak es kommentek mutatjak, eleg nehez kompromisszum nelkuli megoldast talalni. A fogyaszto utalja a kenyelmetlenseget, a gyarto meg a tobbletkoltseget es az elegedetlen fogyasztot. Az EU is szavazatokbol mukodik, igy annak is a kornyezet a harmadik. Mig a fogyaszto egyeni kenyelme nincs hatrabb a kornyezetvedelemnel, nehez tomegeket kielegito, kornyezetbarat megoldast talalni. Persze van nehany pelda a vilagon (pl Singapure) ahol egy eroskezu vezeto miatt tortent paradigmavaltas, es megszunt a szemeteles, de az az europai demokratikus jellegu torvenyalkotashoz nem passzolo hozzaallas.

Chastar 2019.08.20. 14:05:37

FILTOL-nál a pont. Elég sokáig ivott szívószál nélkül az emberiség. Nem a műanyag szívószálat, hanem a szívószálat kellene betiltani. Felesleges is volt kitalálni.
Sört kell inni, ahhoz nem kell.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.08.20. 14:31:08

"9%-kal kevesebb műanyagot használ fel." Hát ez dúúúrva! Ilyen tempóval még kétmillió év és megoldottuk a problémát!

Be kell tiltani az ÖSSZES eldobható terméket. Nejlonszatyor, papírtányér, üdítős/tejes doboz, PET palack, chipses zacskó, gyümölcs joghurt doboz, polyfoam tálca, stb. Az sem érdekel, ha papíron újrahasznosítható, mert az is káros és felesleges.

Mielőtt valaki azzal jönne, hogy ez lehetetlen, felhívnám a figyelmét, hogy az emberiség az első húszezer évét túlélte ezek nélkül, csak az utolsó ötven évet kell visszafordítani.

zenitó 2019.08.20. 14:36:22

@Csomag Olga: Persze,"Singapure". Mintha nem lenne magyar neve. Pont ezzel az idióta felsőbbrendűségtudatotok miatt szarnak rátok az emberek.

zenitó 2019.08.20. 14:36:22

@Csomag Olga: Persze,"Singapure". Mintha nem lenne magyar neve. Pont ezzel az idióta felsőbbrendűségtudatotok miatt szarnak rátok az emberek.

Sesquatch Hegyi 2019.08.20. 14:40:59

@midnight coder:
"A mûanyagok úgy 1%-a jut Európából a tengerekbe. Ezt az 1%-ot pedig nagy valószínûséggel az illegálisan lerakott, illetve az árokba dobott szemét jelenti."
Azért egy link jó lenne alátámasztani.

Plusz lehet hogy a teljes műanyag 1%-a jut a tengerekbe, de a tengerbe jutott műanyagok pl. 30%-a ilyen egyszer használatos műanyag...

Nem tudom, nem olvastam utána...

Janossz 2019.08.20. 15:16:25

@midnight coder: " mert hát a szemetét szétdobáló emberek nagy része a társadalmi ranglétra alján helyezkedik el, ezek pedig a mai európai kultúrában szentek és sérthetetlenek. "

Erről egy kedves történet jutott eszembe, mikor egy ilyen alávaló az osztrák autóút szélén lazán eldobta a szaros pelenkát... Hallottál róla?

Janossz 2019.08.20. 15:17:55

Nem értem az egész szívószál-hisztit. Gyerekkoromban még szalmából készült a szívószál, teljesen környezetbarát módon.
Ez nem jut a sok tudós eszébe?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.08.20. 15:25:05

Sok okostojás. A műanyag sokféle. Mivel szétválogatni szinte lehetetlen gazdaságosan, az újrafeldolgozás kémiai technológiai rémálom, elégetése meg rendkívül szennyező.
A legegyszerűbb ha minél kevesebbet gyártunk.

Polietilén (PE)
sátorfólia, szatyor, palack, elektromos vezetők szigetelésére, vízvezeték, hordók, csövek, vezetékek, háztartási eszközök készítésére.
Polipropilén (PP)
élelmiszeripari csomagolás, háztartási eszközök, járműalkatrész (például lökhárító), kötelek, húrok, szőnyegek, ragasztószalagok, tartályok, csomagolófóliák háztartási eszközök készítése.
Polisztirol (PS)
csomagoló anyag, élelmiszer csomagolás, eldobható pohár, tányér, evőeszköz, CD és DVD tartók.
Ütésálló polisztirol (HIPS)
mélyhűtőzacskó, csomagoló anyag, eldobható pohár.
Akrilnitril butadién sztirol (ABS)
elektronikai eszközök borítása (például monitor, nyomtató, billentyűzet, törésálló burkolatok).
Poli(etilén-tereftalát) (PET)
üdítős palack, fólia, mikrohullámtűrő csomagolás.
Poliamid (PA)
szál gyártás, csapágygolyó, horgászzsinór, autóipari borítások.
Poli(Vinil-Klorid) (PVC)
csőgyártás, kábelborítás, zuhanyfüggöny, ablakkeret, padlóburkoló, fóliák (viaszosvászon, linóleum), cipők és táskák készítésére felhasznált műbőr, elektronikai készülékek alkotórészei, játékok, szigetelők gyártására használt polimer.
Poliuretán (PU)
szigetelő hab, tűzvédelmi hab, autóipar.
Polikarbonát (PC)
CD, napszemüveg, pajzsok, biztonsági üveg, jelzőlámpa, lencsék.
Polivinilidén-klorid (PVDC)
csomagolóipar (gyógyszer és élelmiszer), folpack.
Poli(tetrafluoroetilén) (PTFE)
korrozív folyadékok edényei, tartályai készítésére és legjobban ismeretesen sütő felületek ragadásmentesítésére.
Polisztirol
porózus anyagok (szivacsok), expandált sztirol (hő és hangszigetelő) és csomagolóanyagok gyártására.
Poli(metil-metakrilát) (PMMA)
üveg helyettesítésére

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.08.20. 15:26:42

@Janossz: "Gyerekkoromban még szalmából készült a szívószál, teljesen környezetbarát módon." - Nem higiénikus és nem lehet egységes méretet gyártani nagy tömegben.

Janossz 2019.08.20. 15:40:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: És az uborka sem görbül mindenütt egyformán...Ki az ördögöt zavarna, ha 1 centivel rövidebb szál jutna neki, mint a másiknak, vagy 1 mm-el vastagabb lenne az övé?

Janossz 2019.08.20. 15:44:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Különben vagy tíz éve bemutattak egy magyar szabadalmat, kukorica keményítőből (vagy cellulózából...) elóállított megszólalásig pet palack kinézetű flakonokkal, ami tökéletesen lebomlik.
Azóta sincs hír róla.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.08.20. 17:10:28

@Janossz: Próbálj meg erre technológiát csinálni, ami a földekről behozott cuccból, megpucolja és csomagolja, ember nélkül. Ja hogy ember kell? Onnan kezdve drága. És mi van a higiéniával? Kukorica keményítőből? Mennyibe is fog kerülni a végén?

Hórukk 2019.08.20. 17:51:49

@zenitó: Nem tudod azt sem hogy mit írsz és azt sem hogy miért. Miből következtetsz itt felsőbbrendűségtudatra? Abból, hogy nem sikerült helyesen leírnia az ország nevét?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.08.20. 18:18:33

@Janossz: A gazdaságosságot még mindig nem látom.

Janossz 2019.08.20. 18:33:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Egy betiltott eszköz pótlásáról van szó.
Azt nem mondta senki, hogy olcsóbb is lesz a kiváltandónál.
Majd húsz forinttal többet fizetsz a Mekiben...