HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Ízelítő korábbról

 • Megjelent a Csomagolásmenedzsment könyv!
  Megjelent a Csomagolásmenedzsment könyv!Megjelent a Csomagolásmenedzsment könyv! Hiszem, hogy hiánypótló mű a marketing, menedzsment és csomagolás határterületén. Szó van benne sok elméletről, példákkal illusztrálva és többek között arról,...
 • Szellemek a palackon: halloween-i csomagolások
  Szellemek a palackon: halloween-i csomagolásokMinden ünnep jó ünnep egy különleges, limitált csomagolás piacra dobásához. A halloween sem kivétel ez alól a szabály alól, a csomagolások szellemesek lesznek egy rövid időre - minden értelemben. A...
 • Origamis KitKat csomagolás
  Origamis KitKat csomagolásAz egyszer használatos műanyagok betiltása elindított egy zöldülést a csomagolós szakmában és az FMCG piacon. Erre újabb példa a KitKat (Nestlé) Japán kezdeményezése, amiben - egyetértésben a Nestlé...
 • Még jobb és szebb dizájner vonalkódok
  Még jobb és szebb dizájner vonalkódokA csomagolás sokszor elfelejtett és elhanyagolt eleme a vonalkód. De egy jól leolvasható dizájner vonalkód még fel is dobhatja a grafikát és mosolyra készteti a fogyasztókat. Miért ne használjuk? A...
 • Amazon, ami lopja a dizájnt?!
  Amazon, ami lopja a dizájnt?!A márkázás során gyakran használt stratégia a copycat stratégia, melyet a csomagolástervezés során is alkalmaznak a designerek (a megrendelő kérésére). Egy-egy versenytárs termékhez nagyon hasonlatos...

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Miért ne csapolhatnánk a mosószert is?

2019.11.10. 10:01 Csomag Olga

Mindenki tudja, hogy a csapolt sörnek jobb íze van, mint az üveges sörnek, aminek jobb íze van, mint a dobozos sörnek (amit kutatások is bizonyítanak). De vajon a csapolt mosószer is van olyan jó, mint a csomagolt mosószer? Csomagolásmentes megoldások a gyakorlatban és egy szavazás: Te meddig mész el a csomagolásmentességért?

A napokban jelent meg a hír, hogy Csehországban kísérleti jelleggel a Henkel és Rossmann együttműködésében utántöltő állomást állítottak fel a Persil és Silan termékeiknek. Vagyis a kiválasztott tíz drogéria egyikében Persil mosószert csapolhatunk magunknak a kihelyezett utántölthető palackokba, vagy a sajátunkba. Számításaik szerint 12-20%-kal csökkenthető lesz ezáltal a csomagolási hulladék. A hír mutatja, hogy már nem csak a kereskedők, de a márkázott termékek gyártói is elindultak a csomagolásmentes úton: próbálkoznak megoldásokkal, hogy csökkentsék a csomagolások mennyiségét. 

De nem ők az egyetlenek, akik az utántöltés és újrahasználatos csomagolás valamilyen formájával próbálkoznak. Mára már szinte az összes kereskedőnél megtalálhatók az utántöltő állomások néhány kiválasztott termékkategóriában. Sőt, Romániában már 2014-ben lédig kihelyezett mirelit árut lehetett kapni. Spar is nagy sikerrel kínálja az újrahasználható zöldség-gyümölcs zsákját, hogy minél kevesebb egyszer használatos hulladékot használjunk a lédig kihelyezett termékekhez. Nem beszélve a kifejezetten csomagolásmentes üzletekről, melyek Magyarországon is megtalálhatók, és ahol csak utántöltős/lédig termékek vannak. A Terracycle is beszállt kísérleti jelleggel a dezodorosember-koncepcióval az újratöltős iparágba, hogy elősegítse a csomagolás újrahasználatot. Végül nem szabad elfeledkezni a koncentrált termékek piacáról sem, amikor a termékből kivonják a felesleges vizet és csak a hasznos anyagot csomagolják, így használva kevesebb csomagolóanyagot.

Vagyis látható, hogy nagyon sok lehetőség van a csomagolás kiváltására, csökkentésére és elkerülésére. Azonban a kérdés mindig az, hogy a vásárlók mennyire akarják ezt.  Vagyis Te meddig mennél el a csomagolásmentességért?

Te meddig mész el a csomagolásmentességért?
Csomagolásmentes üzletben is szoktam vásárolni.
Vásárolok lédig, újratöltős árukat a kihelyezett zacskókba.
Viszem magammal a saját tároló(i)mat (doboz, zsák, stb).
'Utántöltős', csomagolt termékeket vásárolok.
'Újrahasználatos' bevásárlószatyrot viszek magammal.
Nincs ilyenekre lehetőségem.
Nem hiszek a csomagolásmentességben.

11 komment

Címkék: környezetvédelem csomagolás újrahasználat csomagolás nélkül csomagolás mentes

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr9315299708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2019.11.10. 18:05:23

Kínlódjon más. Javaslom is mindenkinek.

én meg szarok rá, rajtam úgysem múlik. :) Viszont mások, a gyerekeim érdekében pliiiiiz!

lol az egész.

telkoe 2019.11.10. 21:29:20

Egyszerusittem a dolgot, nem veszek oblitot (Silan). Igy nem terheli a kornyezetet sem a termek, sem a csomagolas eloallitasa, szallitasa stb.

Pöff 2019.11.10. 22:12:13

A mosóport vízlágyítót adhatnák ilyenbe, full jó..sőt tovább lehetne gondolni is.

halaloszto 2019.11.10. 22:59:30

a mosógépet mikor csinálják már meg olyanra, hogy maga adagolja egy tartályból a cuccokat? tisztára nevetséges, hogy mosásonként kell beletöltsem. a nyomtatóba sem egyesével kell tenni a papírt.

Vajk

Európai téridő 2019.11.10. 23:08:12

Ha olyan boltba térek be, utántöltőst veszek és ha van papírzacsi, abba teszem a nem folyékony cuccot. Bár ez leginkább csak a pékáruknál lehetséges és nem mindenhol. Sajnos. A boltokon is múlik. A csapolásos módszer nem marhaság, mikor lesz nálunk is ilyen?

I_Isti 2019.11.11. 09:23:29

Utántöltős. Persze. Mese habbal.
Az első lépés az volna, hogy minél nagyobb kiszerelésben vásárolok egy FMCG terméket, annál olcsóbb legyen fajlagosan. Ehelyett nagyon észnél kell lenni, mert egy 100 adagot tartalmazó mosószer az alsó polcon általában fajlagosan drágább, mint egy 50-60 adagot tartalmazó mosószer.
A gyártónak és a forgalmazónak egyszerűen nem érdeke, hogy a fogyasztó, (mondjuk én), vagy az anyatermészet járjon jól. Valaki profitál a flakon gyártásból is ugyanis.
Vagy mondjuk az adagolás. Valószínű, hogy a legtöbb esetben _mindenki_ túladagolja a mosószert a mosásnál.
Te pontosan tudod, hogy a víz keménysége milyen a lakóhelyeden?
Ha nem tudod, akkor honnan tudod, hogy hogyan kell pontosan adagolni a mosószert?

steery 2019.11.11. 11:50:33

Több boltban is kapni lehet a Zöld lomb nevű mosogatószert, 7,5 decis műanyag flakonokban, amit öko tisztítószerként reklámoznak. Azt már kevesebben tudják, hogy egyes boltokban kapható ez 5 literes műanyag kannában is. Így olcsóbb, de semmivel sem környezetbarátabb, mivel a kannákat nem veszik vissza és nem lehet újratölteni őket (a törvény tiltja!). A kanna műanyag tömege kb. azonos a vele megegyező térfogatú kis flakonok műnyagának tömegével. Mindkettőt csak kidobni lehet.
Aztán ott van a Biobrill folyékony mosószer, 3 literes flakonban. Ezt vissza lehet vinni és újratöltik egyes helyeken (külön törvény megengedi!).
Az egyiket miért lehet, a másikat miért nem?
Amíg ilyen egyszerű problémák nincsenek megoldva, addig nem beszélhetünk igazi csomagoláskímélő megoldásról. Mert a csomagolásmentes megoldás szerintem teljes lehetetlenség.
És akkor még föl se vetettem azt a kérdést, hogy a használt műanyag és papír csomagolóanyagokat miért nem veszik vissza a boltokban pénzért? Ugyanúgy, mint régen az üvegeket, bár manapság már ez is kiment a "divatból".

Void Bunkoid 2019.11.11. 12:46:23

Igen hangulatosak amúgy ezek a kimérős bótocskák, viszont sajnos azt kell észrevegyem, hogy igen durván túlárazottak általában.

Talán inkább pont olcsóbbnak kellene lenni (hiszen eleve spórolunk a csomagolás költségén), és pont ilyen olcsó, hozzáférhetővé kellene az egész életmódot tenni, és nem túllőtt árú, trendi fancy dologgá, amit megint a költségek miatt leginkább csak a gazdagok engedhetnek meg maguknak - tulképpen flancolásból, ezzel is fitogtatva hogy neszebazmeg, én megtehetem, hogy 1000 forintot fizetek egy fél kiló zéróvészt bio fehérbabért, te meg proli, vedd csak 300ért a zacskós teszkósat, és még le is nézlek, hogy milyen környezetszennyező aljanép vagy.

Azonkívül - ez már teljesen más dolog - nemtudom, hogy tényleg tartósan és tömegesen lesz-e igény a mai társadalmak létszáma és túlpörgött életvitele mellett ilyen késő 19.-kora 20. századot idéző tulajdonképpen szatócsboltokra (mint a kincskereső kisködmönben).

Mondjuk végülis türelemre taníthatnak minket, idővel simán megszoknánk, hogy mindenhol kilométeres sorok állnak :)

CCnick 2019.11.11. 13:23:45

"Spar is nagy sikerrel kínálja az újrahasználható zöldség-gyümölcs zsákját,"

Nem láttam még embert aki ilyet használ. De nyilván nagy siker

CCnick 2019.11.11. 13:27:08

Remélem mihamarabb piacra dobják a koncentrált ásványvizet (mondjuk 1000ft/20l-re elég anyag áron kis papírcsomagban) amit otthon csak fel kell csapvízzel hígítani. Lehetőleg buborékos változatban.

kvadrillio 2019.11.11. 14:54:43

ÉS EZEKBŐL AZ ÜGYESKEDŐKBŐL LETTEK A MAI MILLIÁRDOSOK !!!
ÍÍÍME..., A ROTHADÓ KAPITALIZMUS, AHOL MINDEN A CSALÁSRA ÉPÜL !!!!!
Ha van a magyar okosságnak szívcsakrája, akkor az itt van

Olajozás, borpancsolás, takarékszövetkezeti simlik, adócsalások. Az Aranyháromszög a simlire van hangolva. De miért ott van az okosságok epicentruma? index cikk...:O)))))

mindet lelőném !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!