HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Ízelítő korábbról

 • Kinek kell, ha túl lányos?
  Kinek kell, ha túl lányos?Van-e létjogosultsága a női és férfi csomagolásoknak? Kutatások szerint működik a gendermarketing, ha a női csomagolások mások, mint a férfiaknak szólók. Egy nőknek szánt csomagoláson jellemzően...
 • Magyarországon mindenki tudja...
  Magyarországon mindenki tudja...... mit rejt az a vaniliás fagylalt csomagolás. Könnyed évindító mém a csomagolásokról és a magyar virtusról. Ugye nem kell kibontani Magyarországon azt a csomagolást ahhoz, hogy tudjuk, a Coca Colás...
 • Hihetetlen kreatív karácsonyfák hulladékból
  Hihetetlen kreatív karácsonyfák hulladékbólItt az idő gondoskodni a karácsonyfáról. De az örök kérdés: milyen legyen a fa?! Már tudjuk, hogy a műfenyő rossz. Marad a vágott vagy a földlabdás. Nem lenne helyette még jobb megoldás egy 'újra...
 • Ideje különbséget tenni a jó és rossz csomagolás között!
  Ideje különbséget tenni a jó és rossz csomagolás között!Ki a nagyobb környezetbarát, aki csomagolt, vagy aki csomagolatlan uborkát vesz? Úgy tűnik, hogy jelenleg a csomagolt uborkavásárlók mégis kicsivel környezetbarátabbak, mert akkor kevesebb uborkát...
 • 'No name' csomagolás, márkátlan márka
  'No name' csomagolás, márkátlan márkaMindig öröm látni különleges márkák, jól felismerhető csomagolásait. Ebbe a sorba illeszkedik a 'no name' márka Kanadából, a maga egyszerűségével és sárga egyencsomagolásával. A sárga sajátmárkás...

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

20 millió felesleges doboz

2020.01.18. 08:00 Csomag Olga

fogkrem_doboz.jpgMi értelme van még egy dobozba csomagolni a fogkrémes tubust? Ezt kérdezi Alan és ennek megszüntetéséért indított petíciót (#NOBOXTOOTHPASTE). És igaza van. A fogkrémes doboz tényleg egyszer használatos csomagolás, ami nélkül tudnánk élni

Ha minden ember évente három tubus fogkrémet használ el, akkor az 900 millió felesleges doboz évente csak az USA-ban (és kb. 20 millió Magyarországon). Ezek a dobozok feleslegesen és azonnal a szemétbe kerülnek vásárlás után.

Persze marketingesként tudom, miért kell doboz: mert jobban néz ki, nagyobb polchelyet kap (jobban látszik az eladótérben), szebben kihelyezhető a polcra, több információ ráfér (több nyelven), magasabb minőségűnek érzik a fogyasztók és valamennyire a 'babrálásvédelmet' is segíti, vagyis hogy a többi vásárló ne érhessen hozzá, és nyilvánvaló legyen, ha kibontották az eladóhelyen. 

A petíciót eddig több, mint 114 ezren írták alá. Az ötlet nagyszerű, ilyen kis lépésekkel kellene a csomagolásokat megreformálni.

Ha a fogyasztók az eladóhelyen nem a dobozos fogkrémet választanák, a gyártók idővel elhagynàk a dobozt. Izlandon ezért már a fogkrémek 90%-a doboz nélkül kerül forgalomba, mert ott a fogyasztók tudatosan kerülik a felesleges csomagolást. Nem beszélve arról, hogy a gyártás is olcsóbb a doboz nélkül.

Mert különbséget kell tenni a hasznos és felesleges csomagolások között!

 

 

8 komment

Címkék: csomagolás fogkrém környezetbarát jó vs. rossz csoamgolás

A bejegyzés trackback címe:

https://csomagolas.blog.hu/api/trackback/id/tr8215411082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2020.01.20. 06:35:57

Még rosszabb hogy a műanyag tubus min. 2x vastagabb a kelleténél, nem is lehet maradéktalanul kinyomni belőle a pasztát.

Lobo Marunga 2020.01.20. 07:52:00

@clemens: Jogos, de az már egy bonyolultabb dolog. A doboz elhagyása viszont tényleg nagyon egyszerű, mégis sokat jelent.

Jöttment 2020.01.20. 20:16:01

Biztos vagyok benne, hogy a doboz nélküli fogkrém szállításához használt doboz ugyanannyi kartont emésztene fel, mint az egyenként csomagolt. Ez egy kényes tubus, sérülékeny. Plusz higiéniai okai is lehetnek.

A különbség a dobozos és doboz nélküli fogrém között az, hogy az utóbbinak a dobozát polcra kerülés előtt dobják ki.

Az ilyen cégek azon spórolnak amin csak tudnak, nem hiszem, hogy alkalmaznák, ha semmilyen gyakorlati előnye nem lenne. De értem én egy két éves hír, első találatából a legkönnyebb marketing anyagot írni :P

kéki béla 2020.01.21. 03:15:52

Baromi 1xű: szállítás közben deformálódnának, sérülnének a tubusok.
Régen nem voltak dobozban, csak gondolom, rengeteg ment a kukába emiatt (nem csak fogkrém)
Mondjuk ilyen alapon kérdés, hogy a majonéz, mustár és hasonló dolgok miért nincsenek dobozolva...

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2020.01.21. 18:46:55

@Jöttment: Biztos, hogy egy újabb dobozba kell tenni a fogkrémeket (ez a másodlagos csomagolás), ami nem minden funkció nélküli, ugyanis segíti a szállítást, sőt, sokszor segíti az eladóhelyet, hogy kihelyezze az árut is (spórolva ezzel munkát, nem is keveset).

Egyetértek, hogy a cégek spórolnak mindenen (miért ne?), de ha a fogyasztók a több csomagolást részesítik előnyben, nem fognak rajta spórolni, mert akkor többet adnak el, és többet keresnek. A fogyasztó a kulcsa a legvégén a dolognak. Ez lenne a poszt lényege, hogy ideje nem a cégekre mutogatni, hanem tudatosabban vásárolni, mert akkor a cégek is kénytelenek lesznek változtatni.

@kéki béla: Nem fog deformálódni, megoldható a jól tervezett másodlagos csomagolással ez is.

kéki béla 2020.01.22. 08:15:19

@Csomag Olga: de ép azt írta itt valaki, hogy akkor is kell az a papír, csak nem kerül a polcra.
Gyakorlatilag a nagybani csomagolást tették át az egyes darabokra.

Serény Vélemény 2020.01.27. 10:06:18

Sose vennék külső doboz nélküli fogkrémet.

Ugyanis mész a hiperben, meglátod a fogkrémet, belevágod a kosaradba, a nejlonba csomagolt hús, és a hipós doboz mellé, a wc-papír tetejére.
Ami előtt használatba veszed, kezet mosol, kicsomagolod, letéped róla a kis zárófóliát, és úgy használod. Ha nincs külső doboz, akkor mit csinálsz azért, hogy a szállítás közben a tubust érő szennyeződés megszűnjön rajta? Márpedig legalább a pénztárosnő - aki vagy mosott kezet, vagy nem - legalább egyszer megfogja, és végighúzza a leolvasó előtt, ami vagy tiszta, vagy nem vagy nem? Mi van, ha véletlenül a pénztárosnő még nem beteg, de már hordozza a vírust?
Adott egy tubus fogrém a polcon. Nincs röntgenszemed, mi van, ha az egyik tubus pont gyártási hibás, és nincs rajta zárófólia? Vagy már valaki használta? Megnézed egyesével a tubusokat, hogy normálisan vannak-e csomagolva, letekerve a kupakot róluk?
Vagy megnézed a dobozt, és ha az sértetlen feltételezed, hogy senki nem használta még a tubust benne?

kéki béla 2020.01.27. 16:41:23

@Serény Vélemény: mustárt, majonézt meg mered enni?