HTML

Csomagolás Blog

A terméket veszi meg a fogyasztó, de a csomagolás segítségével figyel fel rá, tájékozódik és csábul el. A blog célja csomagolásos híreket, érdekességeket és elemzéseket megosztani és a csomagolást, mint hatékony marketinges eszközt bemutatni.

Ízelítő korábbról

 • Miért jó a bioműanyag (PLA) csomagolás?
  Miért jó a bioműanyag (PLA) csomagolás?A bioműanyag (bioplastic) széleskörűen alkalmazott alapanyag  a csomagolóiparban is. Többek között a Procter and Gamble (sampon), Nestle/Danone (joghurtos pohár), Heinz és Coca Cola (növényi palack-...
 • 400 whisky csomagolás fanatikusoknak
  400 whisky csomagolás fanatikusoknakA Whiskey panoráma összeszedett 400 csodálatos whiskyt, üveggel, dobozzal együtt. 5600 megapixel, de megéri megnézni és belezoomolni mindenkinek, aki szereti a csomagolásokat és/vagy...
 • Hazugság a csomagolásmenteség és "pucérüzlet"?
  Hazugság a csomagolásmenteség és "pucérüzlet"?Nagyon népszerű a csomagolásmentesség mostanában. Persze látva a rengeteg képet a szennyezett óceánokról, partokról és erdőkről, a jóérzésű emberekben tényleg felmerül, hogy kell-e ennyi...
 • Érthetetlen e számok magyarázata a csomagoláson
  Érthetetlen e számok magyarázata a csomagolásonA csomagoláson annyi felesleges(nek) látszó szöveg van. Persze fontosak, csak sokszor nem tudjuk, mit jelentenek. Ez a gyártó (P&G) megoldotta a problémát: mindegyik "e" és fura összetevő mellé...
 • Csomagolásnak a legjobb beöltözni
  Csomagolásnak a legjobb beöltözniAz idei farsangnak hivatalosan vége van a mai nappal (március 6-ával). A farsang búcsúztatása alkalmából felidézzük a legjobb csomagolásos kosztümöket, mert csomagolásnak a legjobb beöltözni. A...

Népszerű címkék

Szerzői jogok

Creative Commons Licenc

Miért jó a bioműanyag (PLA) csomagolás?

2019.06.24. 08:00 Csomag Olga

A bioműanyag (bioplastic) széleskörűen alkalmazott alapanyag  a csomagolóiparban is. Többek között a Procter and Gamble (sampon), Nestle/Danone (joghurtos pohár), Heinz és Coca Cola (növényi palack- plant bottle) használják már hosszabb-rövidebb ideje termékeik csomagolásához, és egyre több márka tervezi bevezetni. Éppen ezért érdemes végigvenni, van-e értelme erre váltani vállalati oldalról? Vagy hogy a fogyasztóknak tényleg egy környezetbarát alternatívát jelent-e?

biomuanyag_csomagolas.jpg

A téma több szempontból is nagyon izgalmas. Először is az EU nagyon elköteleződött a hagyományos, egyszer használatos műanyagok betiltása mellett, ami miatt már egy ideje elindultak bizonyos átrendeződések a műanyag piacon az alternatív anyagok javára. Továbbá a multinacionális vállalatok, mint például a Coca Cola Company, McDonald’s, Costa Coffee, ASDA és Danone elkötelezettek a hagyományos csomagolások bio-alapú cseréjével, ígéreteik szerint 10-20 éven belül minden csomagolásukat bio-alapanyagű műanyagra szándékoznak cserélni. Végül mivel 2017-ben a bioműanyagok közel felét csomagolásokhoz használták fel a téma csomagolásos vonatkozása nagyon fontos. De mi is az a bioműanyag?

Többfajta bioműanyagot különböztethetünk meg. Készülhetnek teljesen és részben biológiai anyagból (vagyis a fele még műanyag is lehet). Az alapanyaguk szerint lehetnek olaj, keményítő, protein és cellulóz alapanyagú bioműanyagok. Ezek lehetnek olyan anyagok, melyek emberi fogyasztásra is alkalmasak lennének (első generációs alapanyag, first generation feedstock), vagy valamilyen ipari alapanyag. Továbbá megkülönböztethetjük a bioműanyagokat a lebomlásuk módja és jellege szerint is: lehetnek lebomlóak és kevésbé lebomlóak. 

Image result for bioplastic biodegradable

A csomagolóiparban a legismertebb bioműanyag a PLA (poly lactic acid), melyet leggyakrabban cukornádból vagy kukoricakeményítőből állítanak elő. Ez egy természetes, bio alapú alternatívája a kőolaj alapanyagú műanyag csomagolásoknak, és majdnem olyan jó fizikai (védelmi) tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos műanyag. Jelenleg nagyjából a bioműanyagok a teljes műanyag csomagolási piac 4%-át teszik ki (80 millió tonna), de minden szakértő becslés kétszámjegyű növekedéssel tervez és határozottan pozitív a felhasználási területének bővítése kapcsán. 

Image result for Classification of biodegradable and bio-based plastics

Vagyis adott egy olyan csomagolási alapanyag, mely jó alternatívát jelent a műanyagnak, de a szakértők mégsem lelkesednek határok nélkül érte. Ennek több oka is van, lássuk sorban ezeket:

(1) ALAPANYAG. Azon bioműanyagokat, melyek emberi fogyasztásra is alkalmasak lennének, nem ideális egyáltalán csomagolóanyagnak felhasználni (pl. nádcukor). A jelenlegi műanyag fogyasztás kiváltására körülbelül Franciaország 40x-es területére lenne szükség, ahol csak a bioműanyaghoz szükséges alapanyagot állítanák elő. Ez nem áll rendelkezésre jelenleg a világon és valószínűleg nem is fog soha nagy áldozatok nélkül. Éppen ezért minden olyan törekvés, mely nem 'étel'-alapanyagból állítja elő a bioműanyagot, hanem maradékokból, vagy egyéb alternatív megoldásokat használ, jelentősen javítja a bioműanyag környezeti megítélését. 

(2) VÍZIGÉNY. Habár nem foszilis alapanyagból áll, a környezetterhelése a bioműanyagnak is lehet nagy. A legtöbb alapanyag előállításának magas a vízigénye, mely alapanyagtól függően eltérő mértékben terheli a környezetet. Ezért a csomagolási bioalapanyag kiválasztásakor érdemes olyan életciklus elemzésekre támaszkodni, ami ezt a faktort is figyelembe veszi.

(3) LEBOLMÁS. Gyakori téveszme, hogy a bioműanyagok biológiailag lebomlók, méghozzá nagyon könnyedén. Ez nem lehetne messzebb az igazságtól, normál körülmények mellett ugyan olyan lassan bomlanak le, mint a sima műanyagok. Azonban a bioműanyagok sokszor komposztálhatók, de ahhoz speciális feltételek (hő, nyomás, hozzáadott anyagok) kellenek, így csak erre szakosodott vállalatok tudják megtenni. Épp ezért ráírni egy bioműanyag csomagolásra, hogy biológiailag lebomló, igazán félrevezető, mert a fogyasztók - önhibájukon kívül - téves következtetéseket vonhatnak le. Vagyis nem kellene a kertben elásni trágyaként senkinek. Nem beszélve arról, hogy jelenleg a lebontáshoz szükséges infrastruktúra sem áll rendelkezésre. Végül ha lebomlik is, elsavasítja a környezetét.
Related image

(4) ÚJRAHASZNOSÍTÁS. A bioműanyagok egy nem szakértőnek teljesen úgy néznek ki, mint a 'sima műanyag'. Vagyis a műanyagokkal együtt kerülnek be a szelektív kukákba, ami az újrahasznosítási folyamatot - és az újrahasznosítók életét - jelentősen megnehezítik. Ugyanis vannak, melyek újrahasznosíthatók (más néven drop-ins, például a plant bottle és minden BioPE és BioPET), de sok olyan fajtája is van, ami nem, vagy külön üzemekben hasznosítható. Éppen ezért érdemes a biomanyagok kapcsán nem csak a fogyasztókat tanítani, hanem a marketingeseket is, akik megfelelő jelölésekkel és instrukciókkal tudják ellátni a fogyasztókat a hulladékkezeléssel kapcsolatosan.

Összefoglalva itt egy nagyszerű és trendi csomagolási alapanyag, de a fennállása 30 évében kiderült róla néhány hátrány is, így a bevezetése legalább akkora körültekintést kíván, mint a többi nem bio csomagolási alapanyag. De ezeket betartva egy élhető alternatívát kínál mind fogyasztónak, mind vállalatnak hosszútávon. 

Szeretnél még csomagolással kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, kutatási eredményeket olvasni? Keresd a nemsokára megjelenő Csomagolásmenedzsment könyvet, vagy rendeld elő most!

Szólj hozzá!

Címkék: műanyag csomagolás környezetbarát lebomló bioműanyag

Megoldás a 17 millió tonnás hulladék problémára

2019.06.19. 08:11 Csomag Olga

A 6-pack-okat összetartó műanyag gyűrű régóta a környezetvédők célkeresztjében van nem ok nélkül. Nem csoda, hogy egyre több, innovatív megoldás születik a kiváltására (korábbi itt és itt). A Corona Extra sör (és Leo Burnett México) is bejelentkezett egy Corona Fitpack nevű összecsavarható aludoboz megoldással, hogy minél kevesebb teknős haljon bele a műanyagba és ne kelljen feleslegesen csomagolást gyártani.

Azt ígérik, 10 sör összetartásáig jól bírja, sőt, a blueprintet ingyen adnák, hogy segítsenek minél kevesebb hulladékot termelni. Miért nem előbb jutott eszükbe, merül fel a kérdés, hiszen elég triviálisnak tűnik az ötlet.

Ha nem is a 6-packek, de a 4-packek kiváltására biztosan nagyszerű. Az új megoldással az eladóhelyet is újra kell gondolni, valamint a fogyasztók edukálása is szükséges lehet. Nem beszélve arról, hogy inni sem lesz egyszerű a magas karima miatt. De ennyit a problémákról, PR akciónak elég jó.

Ti mit gondoltok, mennyire életképes az ötlet?

Via Campaignlive

corona_fit_pack.jpg

corona_fit_pack2.jpg

corona_fit_pack3.jpg

corona_fit_pack4.jpg

Szeretnél még csomagolással kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, kutatási eredményeket olvasni? Keresd a nemsokára megjelenő Csomagolásmenedzsment könyvet, vagy rendeld elő most!

1 komment

Címkék: sör innováció csomagolás környezetbarát alu palack Corona 6-pack

Büszke csomagolások a büszke hónapban

2019.06.17. 08:00 Csomag Olga

Június hagyományosan a meleg büszkeség hónapja (Pride Month), melyről idén Trump is megemlékezett. Így tesz számtalan márka is, ünnepelnek a büszke, szivárványos csomagolásokkal (is). Nézzük, mely csomagolások kerületek a polcokra 2019-ben az ünnep tiszteletére nemzetközileg.

A limitált, pride kiadású csomagolást egyre több márka dob piacra, hogy támogassák a büszkeség hónapját. Többek között az IKEA, Starbucks, Bud vagy Skittles már sokadik éve. Nem beszélve arról, hogy esztétikusak és gyönyörűen színesek is ezek a csomagolások.

Magyarországon nem tudok szivárványos csomagolásokról, ezért ezek nem szerepelnek itt. Ti tudtok?

pride_pack_ikea.jpgpride_pack_allegro.jpg

pride_pack_bud.jpg

pride_pack_land.jpg

pride_pack_loveishere.jpg

pride_pack_nail.jpg

pride_pack_skipper.jpg

pride_pack_skitt.jpg

pride_pack_starbucks.jpg

Szeretnél még csomagolással kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, kutatási eredményeket olvasni? Keresd a nemsokára megjelenő Csomagolásmenedzsment könyvet, vagy rendeld elő most!

Szólj hozzá!

Címkék: pride csomagolás ünnepi limited edition limited

Vásárlók megszégyenítése a szatyorral

2019.06.12. 19:17 Csomag Olga

Egy kanadai kereskedő (East West Market) azzal akarja rávenni a vásárlóit az újraszatyrok használatára, hogy nagyon égő, egyszer használatos műanyag szatyrokat ad csak a vásárlóinak. Olyan feliratokkal, mint 'Belezavarodva a furcsa a felnőttfilmes áruházba*', vagy 'Bibircsók kenőcs nagykereskedő'.

David Lee Kwen, a bolt tulajdonosa szerint az embereket elég nehéz kényszeríteni a környezetbarát magatartásra (és milyen igaza van), ezért inkább a humorhoz nyúltak, mint motiváló eszközhöz. Így születtek meg az égető szatyrok a vicces feliratokkal. 

Az igazsághoz tartozik, hogy a kereskedőnek nem ezt volt az első próbálkozása a műanyag szatyrok mennyiségének csökkentésére, korábban 5 centes áron kezdte adni a műanyag szatyrokat, de az nem bizonyult sikeresnek, ugyan annyi szatyor fogyott, mint ingyen. Ezután kezdett bele a vicces megszégyenítésbe, ami szerinte nem is igazán megszégyenítés, hanem vicces. 

“We wanted to give them something humorous, but also something that made them think at the same time. It’s human nature not to want to be told what to do. [...] It’s a double-edged sword. We wanted to address an issue, but we’ve also made something popular, so it’s turned out great.” David Lee Kwen, tulajdonos

Az új szatyrokat is 5 centért adta, de csak limitált példányban állnak rendelkezésre, és saját pénzen nyomatta rá a szöveget. Tervei szerint a közeljövőben textil szatyrokra fog hasonló vicces szövegeket nyomatni.

Mellesleg marketingeszköznek sem volt utolsó ez az akciója, hiszen hír lett belőle. Sőt, Justin Trudeau egyszerhasználatos műanyagszatyrokat érintő kijelentése után bejelenteni, igazán tehetséges húzás volt.

Az elgondolás nagyszerű, de ha egy ilyet látnék, szeretnék belőle egyet, amivel tovább növelném az egyszer használatos papírzacskók forgalmát... Vagyis nem biztos, hogy elérte a célt az aktivitás. Vagy egyedül lennék ezzel? 

Via Guardian BP

* UPDATE: alternatív fordítás kommentre reagálva: "Odáig vagyok a felnőttfilmes videótékáért".

vicces_szatyor1.jpg

vicces_szatyor2.jpg

szatyor_vicces3.jpg

Szeretnél még csomagolással kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, kutatási eredményeket olvasni? Keresd a nemsokára megjelenő Csomagolásmenedzsment könyvet, vagy rendeld elő most!

39 komment

Címkék: vicces műanyag szatyor csomagolás kereskedő

400 whisky csomagolás fanatikusoknak

2019.06.10. 08:00 Csomag Olga

A Whiskey panoráma összeszedett 400 csodálatos whiskyt, üveggel, dobozzal együtt. 5600 megapixel, de megéri megnézni és belezoomolni mindenkinek, aki szereti a csomagolásokat és/vagy whiskyket.

Nagyszerű forrás minden csomagolástervezőnek és brand managernek, aki épp whisky (vagy egyéb rövidital) fejlesztés előtt, vagy közben van. És például nincs lehetőségük a Mintel termékadatbázisához, ami szintén nagyszerű eszköz a kompetitív csomagolásfejlesztésekhez.

whisky400.jpg

Szeretnél még csomagolással kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, kutatási eredményeket olvasni? Keresd a nemsokára megjelenő Csomagolásmenedzsment könyvet, vagy rendeld elő most!

Szólj hozzá!

Címkék: whisky csomagolás csomagolásszemle

Ikonikus csomagolások: a maciméz

2019.06.03. 08:00 Csomag Olga

macimez_eredeti2.jpgHa vettél vagy ettél mézet, akkor biztosan ismered a macimézet, hiszen 60 éve a világ minden táján ott van a polcokon a mackó alakú csomagolásban a méz. Ez a méz típusától és a márkától független, ikonikus csomagolás. De honnan jön az ötlet, hogy maci alakú legyen a csomagolás?

A világon elsőként Ralph és Luella Gamber, a Dutch Gold Honey Inc. alapítói csomagolták először mézeiket mackó formájú csomagolásba. 1957-ben, A.A Milne halála után egy évvel az ötlet egy baráti vacsorázás során született meg. A mézért sok mindent bevállaló Micimackó, az 1958-ban debütáló Jogi bear és a teddy mackók népszerűsége szinte garantálta a csomagolás sikerét, a csomagolás a Dutch Gold Honey-t a világ egyik legnagyobb méztermelőjévé tette.

Az eredeti mackós csomagolás nem hasonlított Micimackóra, mert az alkotók féltek, hogy beperelik őket, és olyanról, mint franchise még nem hallottak, mondták egy interjú során évekkel később. Így született meg a máig népszerű maciméz. 

"We just figured a bear likes honey, why not a bear of honey? [...] We made it look as different [from Pooh] as possible. We thought we'd be sued ... We didn't know about franchise rights or whatever,"  - Ralph Gamber Los Angeles Times, 1997

Napjainkban a macis csomagolások  különböző formákban és méretben kaphatók, és elválaszthatatlanok lettek a méztől, mint termékkategóriától. És habár a gyártók mindig próbálkoznak valami egyedi csomagolással (lásd laboratóriumi, kaptár formájú és magyar méz), a maci az örök és ikonikus mézcsomagolás.

macimez.jpg

Szeretnél még csomagolással kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, kutatási eredményeket olvasni? Keresd a nemsokára megjelenő Csomagolásmenedzsment könyvet, vagy rendeld elő most!

Szólj hozzá!

Címkék: történelem méz csomagolás ikonikus maciméz

Újrahasználat, újratervezés és innováció

2019.05.27. 08:00 Csomag Olga

Mindennapos téma, hogy mit lehet tenni az egyre jobban elhatalmasodó műanyag-problémával a világon. Az érzelmes képek elrettentő alkalmazása mellett érdemes végiggondolni azt is, hogy a szakértők mit javasolnak a tervezőknek és a gyártónak, hogyan lehet a harcot felvenni a műanyag-cunami ellen. Három járható út következik, mely gyártói oldalról segítené a műanyag hulladék mennyiségének csökkentését: újrahasználat, újratervezés és innováció. 

Sajnos a műanyag hulladék felhasználása még mindig elég alacsonynak mondható, 20% alatt van világszinten. Éppen ezért a világ vezető szakemberei három nagyszerűen alkalmazható stratégiát neveztek meg, mely a hulladék mennyiségét jelentősen csökkenteni tudná gyártói oldalról. Mert nem csak a fogyasztó a hibás a műanyag hulladék növekvő mennyiségéért.

 

plastic_reuse_2.png

1. Stratégiák az újrahasználat (reuse) elősegítése. Annak elősegítése, hogy az egyszer használatos műanyagok helyett többször használatos műanyagok kerüljenek forgalomba, jelentősen tudná csökkenteni a hulladék mennyiségét. A piacon egyre több sikeres példa van ezek visszaszorítására. Például az angliai egyszer használatos szatyrokra kirótt 5p adó 85%-kal csökkentette ezen termékek eladott mennyiségét. Vagy minden olyan terméket, mely alapvetően egy oldat (lásd háztartási tisztítószerek), felesleges oldott formában forgalomba hozni. Ezek a termékeket otthon is hígítani tudnák a fogyasztók (lást a Splosh márka), megspórolva ezzel minden második csomagolást. Tehát ez egy jó irány, rengeteg kiaknázatlan lehetőséggel, melyet érdemes mindenkinek támogatni, tehát a gyártóknak elősegíteni és a fogyasztóknak is aktívan keresni.

 

plastic_reuse_3.png

2. Az újrahasznosításra (recycle) tervezés. Az újrahasznosítás már a fogyasztók számára is jól ismert környezetóvó cselekedet, tudják (legalábbis elméletben), hogy a szelektív hulladékgyűjtés hasznos. Azonban még így is mindössze 14%-át gyűjtik vissza a hulladéknak újrahasznosításra világszinten. Melyből mindössze 10% kerül tényleg újrahasznosításra. Ennek a különbségnek mi az oka? Sajnos számtalan olyan tervezők számára is kevéssé ismert faktor van, mely megnehezíti az újrahasznosítást. Például  a műanyag színe. A fekete színű műanyag nem hasznosítható, bár nagyszerű marketingszín. Vagy a nem víztiszta műanyagok fajlagosan sokkal drágábban hasznosíthatóak. Vagyis ne ragaszkodjunk a fekete műanyag tálcához, vagy a nem víztiszta műanyag palackhoz se marketingesként, se fogyasztóként. Vagyis az újrahasznosítást, mint célt figyelembe vevő csomagolástervezéssel jelentősen növelhető lenne az újrahasznosítási arány és hatásfok, valamint csökkenthetők lennének a költségek.

 

plastic_reuse_4.png3. Csomagolások innovatív újratervezése (redesign & innovation) a csökkentés érdekében. Végül vannak olyan csomagolások, amit még a legtöbb jóindulattal sem tudnak újrahasznosítani. Ilyenek a nagyon picike csomagolások, például a cukorkák picike celofánja, ami túl kicsi, így nem újrahasznosítható. Vagy a nem megszokott csomagolási anyagok, például a PVC, melynek mindössze 5%-a hasznosítható, ami nagyon alacsony arány, így kerülni kellene a használatát. A tervezésnél alapvető szabály kellene legyen a környezetvédelemre törekvés. Ezért áldozni kell az innovatív megoldásokra, mely segíti az újrahasznosítást és újrahasználatot is. Egy ilyen okos innovációra példa, hogy nyitáskor az alumínium palackokon nem teljesen leszakítjuk, hanem részlegesen lehúzzuk a fület, mellyel így 5%-kal több alapanyag kerül újrahasznosításra.

Tehát látható, hogy nem csak a fogyasztók felelősek a műanyag növekvő mennyiségéért, habár a média néha ezt sugallja. A gyártóknak legalább akkora felelőssége van, ha nem nagyobb. Sokszor érdemes a tervezőasztalon változtatni, hogy mindenkinek, a teljes értékláncnak könnyebb legyen a dolga a műanyag elleni harcban.

Szeretnél még csomagolással kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, kutatási eredményeket olvasni? Keresd a nemsokára megjelenő Csomagolásmenedzsment könyvet, vagy rendeld elő most!

Szólj hozzá!

Címkék: műanyag recycle csomagolás reuse

14+ gyerekjáték PET palackból gyereknapra

2019.05.20. 08:00 Csomag Olga

Nem mindig a legdrágább játék az, mely a legkedvesebb lesz a gyereknek. Itt van néhány ötlet - szinte fillérekből - melyet akár együtt a gyerekekkel is elkészíthetünk PET palackból gyereknapra.

Nem kell más, csak egy kis (közös) szabadidő, pár PET palack és kreativitás. Gyereknapig van még pár nap beszerezni a hozzávalókat és összegyűjteni a palackokat! További ötletek még itt. és itt.

Forrás: Playideas

gyerek_jatek10.jpg

gyerek_jatek11.jpg

gyerek_jatek12.jpg

gyerek_jatek13.jpg

gyerek_jatek8.jpg

gyerek_jatek9.jpg

gyerek_jatek1.jpg

gyerek_jatek2.jpg

gyerek_jatek3.jpg

gyerek_jatek4.jpg

gyerek_jatek5.jpg

gyerek_jatek6.jpg

gyerek_jatek7.jpg

Szeretnél még csomagolással kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, kutatási eredményeket olvasni? Keresd a nemsokára megjelenő Csomagolásmenedzsment könyvet, vagy rendeld elő most!

Szólj hozzá!

Címkék: játék gyerek pet gyereknap csomagolás pet palack DIY

Magyar startup, mely felforgatná az újrahasznosítási piacot

2019.05.13. 08:00 Csomag Olga

alubaba4.jpgEgy magyar vállalkozás, az ALUbaba alapjaiban változtatná meg a újrahasznosítási ágazatot a közeljövőben. Ugyanis nem újrahasznosítják az alupalackokat, mint mindenki más, hanem újrahasználják azokat. Vagyis söröspalackból környezetbarát módon tisztítószer palackot csinálnak.

Habár az alu csomagolások újrahasznosítása (amikor a hulladék anyagát dolgozzák fel újra) elméletileg végtelenszer ismételhető, a gyakorlatban mégsem működik tökéletesen többek között az infrastruktúra tökéletlensége miatt. Amellett, hogy Magyarországon még mindig szuperalacsony, 40% alatti az alu dobozok újrahasznosítása, a magyar alupalackok nagy részét jelenleg Németországban újrahasznosítják.

Ez felveti a kérdést: nincs valami környezetbarátabb megoldás, mint a kiürült söröspalackjainkat kiküldeni Németországba, hogy ott kezdjenek valamit vele?

Az Alubaba pont ezt a problémát szeretné megoldani. A Magyarországon visszagyűjtött ép alupalackok tetejét levágják, a palackot kimossák, fertőtlenítik, felcímkézik és újratöltik valami mással, legtöbbször háztartási tisztítószerrel. Vagyis megspórolják az újraöntést és szinte változatlan formában újrahasználják a csomagolást. A módszer környezetbarát, hiszen a hulladékpiramis elmélete szerint sorrendben csökkenteni, újrahasználni, majd újrahasznosítani kell a csomagolási hulladékot.

"Tavaly Magyarországon több, mint 1 milliárd aludoboz került forgalomba, ez 16 ezer tonna fémet jelent - ennek a 40%-át hasznosították újra, van tehát tennivaló ezen a területen, mivel az alumínium több mint 200 év alatt bomlik le." Szőke Tibor, alapító, Alubaba

A magyar cég több startup versenyt megnyert már, termékei nemsokára közel 500 boltban (DM üzletek és Shell töltőállomások) kaphatóak. És habár jelenleg főleg háztartási tisztítószert kínálnak az újrahasznált alupalackokban, tervezik a közeljövőben bővíteni a termékpalettát, hogy még több palack legyen újrahasználva.

A fenti képeken hogy mit töltenek jelenleg, a lenti képeken, hogy még miket tölthetnének az alupalackokba a közeljövőben. Nektek hogy tetszik? Vennétek tisztítószert használt söröspalackba töltve?

20190510_083408.GIF

20190510_085230.GIF

alubaba1.jpg

alubaba2.jpg

alubaba3.jpg

Szeretnél még csomagolással kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, kutatási eredményeket olvasni? Keresd a nemsokára megjelenő Csomagolásmenedzsment könyvet, vagy rendeld elő most!

2 komment

Címkék: csomagolás környezetbarát alu alupalack alu palack újrahasználat Alubaba

Felelős egy csomagolás a túladagolásért?

2019.05.06. 08:00 Csomag Olga

Egyre több olyan termék van, ahol a csomagolás legalább olyan fontos, mint maga a termék. Vagy legalábbis a csomagolás nélkül a termék nem használható rendeltetésszerűen. Többek között D-vitaminkészítmények ilyenek, melyre a közelmúltban egy szomorú OGYÉI híradás hívta fel a figyelmet.

Az OGYÉI 2019 áprilisi híradása szerint a javasoltnál sokkal nagyobb (az ajánlott 1 csepp helyett 1 pumpás cseppentőnyi, 20-40 cseppnek megfelelő) D-vitamint adtak rendszeresen csecsemőknek szüleik, aminek következtében kórházba kerültek a csecsemők. Szerencsére a gyerekek jobban vannak már, de ennek következményeképpen a félreérthető adagolású pumpás kiszerelést a TEVA Gyógyszergyár kivonta a forgalomból és helyette egy cseppentő feltéttel ellátott terméket hozott forgalomba.

A történet felhívja a figyelmet arra, hogy napjainkban a termékek és csomagolások egyre több esetben elválaszthatatlanok egymástól. A csomagolás már sok termékkategória esetében nem csak szükséges velejárója a terméknek, hanem hihetetlenül fontos része a termékfogyasztásnak is. Anélkül a termék szinte fogyaszthatatlan.

A csomagolásfejlesztés során a gyártóknak egyre inkább törekedni kell arra, hogy az előírások egyértelműek legyenek, és például a fogyasztók ne érzelmezzék rosszul az „egycseppnyi” mennyiséget. Vagyis egyértelműen felelős a gyártó, ha a felhasználók nem tudják megfelelően értelmezni a leírást, és/vagy túl bonyolult csomagolást forgalmaznak. A szokásos csomagolás-tesztek mellett ellenőrizni kellene, hogy a csomagolás és a hozzá tartozó leírás kellőképpen egyértelmű-e mindenkinek.

via

dvitamin.jpg

Szeretnél még csomagolással kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, kutatási eredményeket olvasni? Keresd a nemsokára megjelenő Csomagolásmenedzsment könyvet, vagy rendeld elő most!

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer csomagolás kiszerelés D-vitamin TEVA Gyógyszergyár